Peste 20 de parohii şi mănăstiri din judeţul nostru, care deţin circa 124 de hectare de teren agricol, riscă să piardă subvenţiile pe suprafaţă încasate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA). Pentru a mai primi sprijinul financiar direct, începând cu anul ce urmează, bisericile trebuie să aducă dovezi că sunt fermieri activi şi că lucrează terenul. "Începând cu anul 2015 este necesar ca orice fermier înregistrat în baza de date APIA să poată dovedi calitatea de fermier activ pentru a obţine plăţi pe suprafaţă în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1.307 din 2013. Precizăm că în perioada următoare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va reglementa prin act normativ definiţia fermierului activ, cât şi inactiv, urmând a se stabili situaţiile ce duc la neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate pentru a putea beneficia de plata subvenţiilor pe suprafaţă", se arată într-un comunicat al APIA.
Potrivit statisticilor la nivel naţional, agenţia are în plată 2.315 instituţii de cult, care deţin sau administrează o suprafaţă de peste 23.000 de hectare de teren agricol, şi care anul trecut au primit subvenţii de aproape cinci milioane de euro. În ce priveşte strict judeţul nostru, aşa cum am spus, este vorba despre 21 de parohii şi mănăstiri ce deţin suprafeţe de aproape 124 hectare, şi pentru care anul trecut APIA a făcut plăţi pe suprafaţă de peste 16.000 euro, cu menţiunea că mănăstirea de la Măxineni este pe primul loc din punct de vedere al terenului deţinut, circa 42 hectare.
De cealaltă parte, Patriarhia Română precizează, într-un comunicat, că unităţile bisericeşti pot îndeplini viitoarele criterii pentru acordarea subvenţiilor agricole. "Statutul de fermier activ, invocat de reprezentanţii APIA, dar al cărui sens nu este încă definit legal, nu poate fi refuzat unităţilor bisericeşti care deţin în proprietate şi cultivă terenuri agricole. Menţionăm că unele unităţi bisericeşti au înfiinţat prin asociere cooperative agricole pentru ca să cultive cât mai eficient terenurile agricole pe care le deţin, fiind un exemplu în moderna şi eficienta gestionare a acestora", a precizat sursa citată. De asemenea, în materialul emis de Patriarhie se subliniază faptul că în evidenţa contabilă a fiecărei unităţi bisericeşti se înregistrează distinct veniturile realizate în urma exploatării terenurilor agricole, iar anual centrele eparhiale verifică gestiunea, disciplina financiar-contabilă şi modalitatea administrării bunurilor, inclusiv veniturile realizate din cultivarea suprafeţelor agricole şi utilizarea acestora.