* greu încercată pe vremea prigoanei comuniste, parohia "Sf. Cuv. Parascheva" a oferit, timp de doi ani, câte 500 de lei pentru opt copii autiști și cu tetrapareză spastică * doi ani la rând, parohia a donat ajutoare de 70.000 de lei pentru bolnavii de cancer și leucemie * de mai bine de un deceniu, 50 de nevoiași primesc câte o masă caldă pregătită de enoriașii de la "Cuvioasa Parascheva"
Ctitorită în urmă cu mai bine de un secol, în partea de miazăzi a urbei - la rugămințile creștinilor din fostul cartier Atârnați - Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" a fost crucificată pe nedrept în timpul dictaturii comuniste. În anul 1964, noua ctitorie - proiectată după modelul catedralei de la Timișoara - a fost dinamitată după ce i-a fost furat terenul, ca să se construiască în loc blocurile cu patru nivele de la Piața Concordia. Abia după Revoluție s-a putut zidi o nouă biserică în locul celei vechi.
Chiar dacă au fost siliți, timp de zeci de ani, să se închine Domnului într-o capelă, pe Strada Mihai Bravu, enoriașii de la "Sf. Parascheva" nu s-au lăsat copleșiți de încercări. Au făcut front comun și s-au rugat, iar din puținul lor le-au făcut parte și săracilor. Se știe că, încă de acum 4-5 decenii, credincioșii de la "Sf. Parascheva" au sărit în ajutorul semenilor lor.
"În anul 1982, biserica «Sfânta Cuvioasă Parascheva» a donat suma de 10.000 de lei bisericii de la Dudești. Un an mai târziu, a donat 10.000 de lei pentru Biserica Greacă din Brăila și alți 10.000 de lei pentru Biserica «Sf. Voievozi» de la Urleasca. La acea vreme, era paroh părintele Nicolae Velescu. Acțivitățile filantropice s-au intensificat după 1989, iar pe 10 octombrie 1999 am inaugurat cantina parohială a bisericii", ne-a spus părintele paroh Stan Ștefan, de la "Sf. Cuv. Parascheva".
În slujba aproapelui
Acum, 50 de asistați sociali - familii cu mulți copii, bătrâni, persoane nevoiașe care au neapărată nevoie de ajutor - primesc câte o masă caldă, de două ori pe săptămână, în cadrul Casei praznicale de la "Sf. Parascheva". Parohia a oferit, de mai multe ori, câte o masă caldă și celor 60 de asistați de la Adăpostul de noapte de pe Strada Eroilor (Vidin).
O acțiune demnă de toată lauda a reprezentat-o sprijinul financiar oferit, doi ani la rând, pentru opt copii și tineri cu handicap grav din Brăila (autism, tetrapareză spastică, boli degenerative). Aceștia au primit, lunar, între 400 și 500 de lei, iar unii dintre ei au primit chiar și cărucioare speciale pentru persoane cu handicap.
Mai mult, timp de doi ani, Biserica "Sfânta Cuvioasă Parascheva" a ajutat mai multe persoane diagnosticate cu boli grave (cancer, leucemie). Suma totală donată într-un singur an a depășit 70.000 de lei.
"Pandemia a afectat serios activitatea bisericii, însă, chiar și în aceste condiții, am continuat activitatea filantropică. Anul trecut am donat suma de 30.000 de lei pentru achiziționarea de aparatură la Spitalul Județean de Urgență Brăila, împreună cu Arhiepiscopia Dunării de Jos și cu Protopopiatul Brăila. Parohia noastră a donat, de asemenea, 2.000 de măști de protecție și 5.500 mănuși chirurgicale - echipamente medicale de peste 16.000 de lei - Serviciului de Ambulanță Județean, Penitenciarului Brăila și Penitenciarului Tichilești", a mai precizat părintele paroh.
Tot în pandemie, enoriașii bisericii "Sf. Cuv. Parascheva" au donat 13 tablete în valoare de 7.000 de lei copiilor nevoiași de la Școala nr. 4 "Alexandru Ioan Cuza" (pentru orele online) și un televizor de mari dimensiuni Colegiului Național "Gh. M. Murgoci", la festivitățile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de existență. Cu toate că a trebuit să-și închidă porțile o bună perioadă de timp, din pricina pandemiei, Biserica "Sfânta Parascheva" a continuat să răspundă solicitărilor făcute de credincioși.
"A fost o perioadă grea, dar am înfruntat-o și am trăit-o cu nădejdea că Dumnezeu ne întărește și ne vindecă pe fiecare. Viața trebuie trăită cu optimism și cu încredere în puterea Lui Dumnezeu. Am trecut și prin alte perioade grele și am ieșit biruitori de fiecare dată. Frica este nocivă, pentru că paralizează și slăbește puterea fizică și spirituală a omului", a mai spus părintele paroh Stan Ștefan.