Mergi la conţinutul principal

Biserica hrănește sute de brăileni

* sunt bătrâni, copii și oameni ai străzii care primesc o masă caldă la cantinele sociale parohiale * numai la cantina de la Catedrala "Nașterea Domnului" sunt pregătite, zilnic, peste 120 de porții de mâncare pentru tot atâția nevoiași * la aceștia, se adaugă cei aflați în evidențele Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Brăila * potrivit directorului executiv DAS, Nicoleta Mihaela Oancea, 40 de vârstnici rămași fără niciun sprijin beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu, masă la cantina socială și lemne pentru foc în perioada sezonului rece * totodată, DAS are în administrare mai multe așezăminte sociale 

 

Sute de brăileni săraci lipiți pământului, tineri și vârstnici deopotrivă trăiesc, astăzi, din mila Bisericii, fără a-i mai pune la socoteală pe cei aflați în evidențele Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Municipiului Brăila. Numai Parohia "Nașterea Domnului", din Bariera Călărașilor, spre exemplu, pregătește, zilnic, câte 120 de porții de hrană caldă (două feluri de mâncare) pentru tot atâția brăileni nevoiași - uneori chiar și 200 de porții zilnic! - banii necesari pregătirii mesei provenind fie din donații ale credincioșilor, fie din veniturile bisericii. Dată fiind situația economică prin care trecem, numărul persoanelor care se află în această situație poate crește considerabil.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, sunt 526 de nevoiași care-și potolesc foamea la cantinele sociale ale parohiilor din Brăila, fără a-i mai pune la socioteală și pe săracii din județ. Peste 60 de asistați de la Adăpostul de noapte, din cartierul Vidin, beneficiază, de asemenea, de ajutorul cantinei sociale de la Catedrală. "Biserica le oferă acestor oameni o șansă, pentru a-și duce viața mai departe", ne-a spus, deunăzi, părintele paroh Costel Vatră, fondatorul cantinei. Parohia ajută, de asemenea, un club de șah pentru cei mici, prin intermediul Centrului Socio-Cultural pentru tineri și copii, elevi și liceeni proveniți din familii nevoiașe.

Parohia "Nașterea Domnului" nu este singura care-și ajută semenii.

La cantina "Sf. Ioan Casian", de exemplu, își potolesc foamea, zilnic, în jur de 70 de sărmani, aceasta fiind și prima cantină socială inaugurată de o parohie la Brăila, prin strădania preoților de la biserica "Sf. Treime". La biserica "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil" mănâncă, zilnic, alte 30 de persoane nevoiașe - majoritatea elevi ai Școlii "Nikos Kazantzakis", iar la "Sfânta Cuvioasă Parascheva" mănâncă 50 de persoane (de două ori pe săptămână). Parohia "Sfânta Muceniță Filofteia" din cartierul Nedelcu P. Chercea oferă zilnic câte o masă pentru 30 de nevoiași, iar Parohia "Înălțarea Domnului", de pe B-dul Alexandru Ioan Cuza, altor 30, de două ori pe săptămână. Alte cantine sociale parohiale mai sunt la: "Sfânta Cruce" - Obor (o masă pe săptămână pentru 20 de persoane), "Sfântul Fanurie" (o masă pe săptămână pentru 14 persoane), "Sfânta Treime" (două mese pe săptămână pentru 20 de persoane), "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" (o masă pe săptămână pentru 12 persoane), "Sfântul Dumitru" (o masă pe săptămână pentru 20 de persoane) și "Sf. Antonie cel Mare".

Printre cei care trăiesc din mila Bisericii și care primesc hrană prin intermediul cantinelor sociale de la parohii se numără oameni ai străzii, foști deținuți, familii cu mulți copii, bătrâni rămași ai nimănui și oameni nevoiași care, altminteri, ar fi răbdat de foame. Și să nu-i uităm pe bătrânii rămași singuri sau pe cei căzuți la pat.

 

O masă caldă și lemne de foc pentru bătrânii nevoiași, primite de la Asistența Socială

 "În evidențele Direcției de Asistență Socială Brăila se află un număr de 40 de persoane vârstnice vulnerabile, care au o poziție socială periferică sau de izolare, cu acces limitat la resursele economice, educaționale și comunicaționale manifestată prin absența unui minimum de condiții sociale de viață. Persoanele vârstnice aflate în evidență sunt fie beneficiare de venit minim garantat sau pensie socială minimă, fie persoane care nu au minim condiții de viață - lipsă utilități - sau persoane vârstnice aflate în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-economice din cauza stării fizice sau bolilor psihice", ne-a precizat directorul executiv al Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei Brăila, Nicoleta Mihaela Oancea.

În toate aceste situații, precizează sursa citată, Direcția de Asistență Socială Brăila, în calitatea sa de furnizor public de servicii sociale, intervine punctual cu respectarea principiului "abordării individuale", măsurile de asistență fiind adaptate situației particulare de viață a fiecărui individ. Serviciile sociale acordate sunt: servicii de îngrijire la domiciliu, servicii de masă la cantina socială sau sprijinirea persoanelor vârstnice prin acordarea de lemne pentru foc în perioada sezonului rece.

DAS are în administrare, la ora actuală, Căminul pentru persoane vârstnice Lacu Sărat, Adăpostul de noapte din cartierul Vidin, Centrul comunitar Bunici și nepoți, Căminul pentru persoane vârstnice "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Centrul multifuncțional Lacu Dulce și Complexul rezidențial "Sfânta Maria".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro