Biserica Greacă ruinată de orgolii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Biserica Greacă ruinată de orgolii

Din cauza încăpăţânării comunităţii elene, Biserica Greacă nu va fi reabilitată prea curând, ea deteriorându-se grav pe zi ce trece. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Aurel Siminescu a anunţat că nu s-a ajuns la nici o înţelegere cu părţile implicate în litigiul ce priveşte proprietatea asupra Bisericii Greceşti, mai precis comunitatea elenă şi Arhiepiscopia "Dunării de jos", şi că, în acest moment, Primăria şi CJ nu se pot implica cu bani pentru a salva monumenul istoric. Simionescu a explicat că i s-a cerut comunităţii elene să facă o declaraţie prin care se angajează să nu atace actele administrative ce privesc alocarea de bani pentru consolidarea Bisericii, însă răspunsul nu a avut nici o legătură cu ceea ce Primăria şi CJ ceruseră: "La acest moment, diferendul dintre comunitatea elenă şi parohie rămâne, şi eu le-am spus să îşi asume responsabilitatea pe ce va urma, deoarece pe o situaţie litigioasă Primăria şi CJ nu pot aloca bani acum, ca mai apoi să se conteste acest fapt. Noi acum creionăm bugetul pe 2010, că aşa se încep proiecţiile, cam din iulie, şi nu putem aloca bani pentru consolidare. Iniţial, proiectul spune că ar fi nevoie de vreo 600.000 de euro pentru consolidare, însă e din 2005 - 2006, deci am zis că acum ar trebui cam 1 milion de euro. Dar nu putem prinde suma asta în bugetele CJ şi al Primăriei, pentru că ei nu se înţeleg". Simionescu a explicat oferta făcută de CJ şi Primărie comunităţii elene: "Le-am zis să ne dea o declaraţie prin care să spună că nu vor ataca un act administrativ prin care autorităţile locale vor da hotărâri şi bani pentru consolidarea clădirii, făcându-se abstracţie de proprietari. Dar răspunsul a fost unul... nu e un refuz explicit, dar nu are legătură cu ce am cerut noi. Ei vor să se recunoască că ei sunt unicii proprietari... Noi vrem să facem, oamenii văd cum arată biserica şi se întreabă de ce nu face primăria nimic, dar nu se poate din cauza lor... iar litigiul lor pare ireconciliabil, la momentul ăsta", a punctat Simionescu. Edilul şef a mai adăugat că atât Primăria cât şi CJ vor rămâne în continuare deschise la ideea de a aloca bani pentru reabilitarea monumentului istoric, însă speră că atunci când comunitatea elenă se va hotărî, să nu fie prea târziu.

Comunitatea şi parohia se judecă - Biserica se degradează

Amintim că, de câteva luni, Biserica Greacă din parohia "Buna Vestire" este într-o avansată stare de degradare, în timp ce Comunitatea Elenă şi Parohia "Buna Vestire" îşi dispută dreptul de proprietate asupra lăcaşului şi nu se face mai nimic pentru remedierea stricăciunilor. Astfel, în vreme ce se pierd timp şi bani, Biserica Greacă este în pericol de distrugere. Pe rol sunt trei procese. Unul prin care parohia solicită desfiinţarea încheierii de carte funciară de către comunitate pentru biserică, altul prin care Comunitatea Elenă solicită să i se recunoască faptul că ea este continuatoarea comunităţii din 1863, care a construit biserica şi altul intentat de parohie, prin care aceasta solicită dreptul de proprietate asupra bisericii, ce ar decurge din uzucapiune. Toate aceste procese sunt pe final şi fiecare dintre cele două părţi se declară câştigătoare.

Biserica se găseşte în starea actuală deoarece, în urmă cu câteva luni, din cauza ruperii unor burlane, apa a curs direct peste zidurile bisericii, s-a infiltrat şi a distrus o bună parte din ziduri şi picturi. Pe afară, zidurile pe care s-a scurs apa au rămas fără tencuială şi se vede cărămida. Pe interior, tencuiala încă nu a picat, dar picturile din zona respectivă sunt definitiv compromise. Ferestrele bisericii, cândva acoperite cu geamuri subţiri de sticlă colorată care filtrau foarte frumos lumina soarelui, sunt acum înlocuite cu geam turnat obişnuit sau lipsesc pur şi simplu. Chiar şi fără aceste stricăciuni recente, se poate vedea că timpul a lăsat urme adânci. Cupola, pictată de Gheorghe Tătărăscu, a fost cândva reparată, însă pictura a rămas ciuntită. Asemenea reparaţii au mai fost făcute şi la alte picturi din naos şi pronaos, realizate de Livados şi Belizarie, însă frumuseţea imaginilor a avut de suferit. Candelabrul realizat din cristal de Boemia are şi el nevoie de reparaţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro