Mergi la conţinutul principal
Consolidată din temelii

Biserica Greacă - perla Brăilei

* ctitorită pe vremea domnitorului Cuza, de către comunitatea grecilor din Brăila, Biserica "Buna Vestire" și-a recăpătat, acum, strălucirea de odinioară * mărețul edificiu, consolidat și restaurat cu fonduri europene, adăpostește adevărate comori de arhitectură * au fost restaurate icoanele Catapeteasmei, mobilierul vechi, de lemn, vitraliile și cele 11 candelabre din cristal de Boemia și de Murano * au fost, de asemenea, restaurate coloanele de marmură, orologiul, catacombele de sub sfântul lăcaș, scările de granit și marmură și acoperișul * anul acesta vor începe ample lucrări de restaurare și de punere în valoare a picturii murale de la Biserica Greacă

 

Ctitorită cu voia domnitorului Alexandru Ioan Cuza I, la 1863, pe cheltuiala grecilor bogați de la Brăila - armatori și navigatori - Biserica Greacă ("Buna Vestire") din Centrul Vechi strălucește ca o nestemată în soarele binefăcător al orașului-port la Dunăre, după ce a fost restaurată și consolidată.

Edificiul unic în această parte a Europei, monument istoric, adăpostește adevărate comori de arhitectură și de artă bisericească. Amintim numai orologiul din turn, restaurat de curând împreună cu clopotele Bisericii Grecești și pus în funcțiune, după zeci de ani, de meșterii "Apel Industries" - reprezentanța pentru România a străvechii turnătorii de clopote "Grassmayr", din Innsbruck, Austria. Lucrări asemănătoare au mai fost realizate doar la Biserica "Bruckenthal" din Sibiu, la Turnul Sfatului și la alte câteva biserici cu ceas din Timiș. Clopotele de la "Grassmayr" bat în 17 mari catedrale din România, iar turnătoria aflată la a 14-a generație a realizat, recent, cel mai mare clopot de biserică din lume, de 26.000 de kilograme, la Catedrala Națională din București.

De cum intri în măreața catedrală a Brăilei, direct din Calea Călărașilor, te întâmpină, din stânga, Icoana Izvorului Tămăduirii, pictată la 1874 și care poartă slove grecești, iar tot în stânga icoana Maicii Domnului Împărăteasă, cu Pruncul Iisus, zugrăvită la 1848. La loc de cinste, în biserică, stă și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul, veche de cinci secole, donată de filantropul grec Ioan Ralli, cel care a clădit Teatrul Ralli, actual "Maria Filotti". Fiecare icoană, fiecare piesă de mobilier restaurată reprezintă, în sine, un mic tezaur, un crâmpei din trecutul urbei.

"Mobilierul vechi, de lemn, icoanele, baldachinul de înmormântare, toate au fost restaurate cu fondurile parohiei, în cadrul Muzeului Istoriei și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos și al Primăriei Brăila. De asemenea, în cadrul proiectului european, au fost restaurate icoanele de la Catapeteasmă, au fost desprăfuite și tratată antifungic Catapeteasma de lemn îmbrăcată în aur și cele 11 candelabre de cristal de Boemia și de Murano din sfântul lăcaș", ne-a spus părintele Doru Sima, parohul Bisericii "Buna Vestire" - mândria Brăilei.

Întregul edificiu a fost consolidat și restaurat centimetru cu centimetru, până în cele mai mici detalii. După cum ne explica părintele Sima, s-au refăcut fundațiile bisericii, fiind înfipți, de jur-împrejurul edificiului, 300 de piloți a câte 8,5 metri fiecare. De asemenea, a fost repus în funcțiune vestitul Orologiu care dă ora exactă din turn, s-au restaurat clopotele și pardoseala de la interiorul bisericii-monument. Cu contribuția Transgaz, a fost construit de la zero un lumânărar, în curtea bisericii.

În plus, s-au așezat la loc pinaclul și fleuronii care căzuseră la devastatorul cutremur din noiembrie 1940, s-au restaurat uriașele coloane din marmură albă, cu minunatele "dantelării" sculptate în stil antic grecesc și s-a refăcut structura de granit, calcar și marmură de la subsolul edificiului, cu hrubele de la 1863, când s-a descoperit Izvorul. S-a refăcut, de asemenea, acoperișul sfântului lăcaș, învelit acum cu o tablă specială, mult mai rezistentă la coroziuni. Ajutat de constructori, părintele Sima a pus la loc de cinste, lângă Izvorul tămăduitor - care atrage, an de an, mii și mii de pelerini sosiți din toată țara - prima cristelniță a bisericii, sculptată la 1872, din marmură imaculată, și tot la subsol a fost amenajat acum, în vreme de pandemie, Paraclisul Sfântului Fanurie.

Vitraliile Bisericii Grecești arată ca odinioară, iar lumina ajunsă în măreața catedrală se răsfrânge, în chip magic, pe sfintele odoare îmbrăcate în aur, argint și alamă. Curtea bisericii a fost pavată cu piatră de granit vechi, adunat de pe străzile Brăilei. Au fost refăcute, totodată, instalațiile electrice, de încălzire și de stingere a incendiilor de la Biserica "Buna Vestire".

Gazdă bună, părintele Sima ne asigură că nimic nu a fost făcut la întâmplare și că nu a fost omis nici măcar un colțișor din sfântul lăcaș. Aflăm, astfel, că, anul acesta, vor începe ample lucrări de restaurare și de punere în valoare a picturii murale de la Greacă, realizată în ulei, în trei etape, începând cu a doua jumătate a sec. XIX. Vor fi restaurate inclusiv picturile cupolei, cu Iisus Pantocrator și cei patru sfinți evangheliști, realizate de cunoscutul pictor român Gheorghe Tattarescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro