Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Biruit-au gindul...

Draga cititorule,

Iti scriu din intimitatea camerei mele un mesaj de trezire la realitate, o invitatie la procesul de reafirmare a constiintei nationale. Insa ce este constiinta? Probabil gindesti ca, de fapt, constiinta este un principiu fundamental al societatii umane moderne. Societatea noastra, societatea in care traim. FALS. Societatea romaneasca contemporana, se afla intr-un plin proces de indobitocire. Idiotenia nu are granite. O vezi peste tot: la colt de strada, la piata, in scoli, in ziare (dragul meu Oficios ar trebui sa se simta), in Politie. Exemplele ar putea continua la nesfirsit. Insa aceasta idiotenie zilnica ia nastere in cea mai fara de rost cladire din lume: Palatul Parlamentului. Construita din fantezia megalomanianica a unui despot, este astazi plina de fanfaroni egoisti, cu buzunarele pline cu cistiguri dobindite ilegal, cu averi intrecute in marime doar de mindria posesorilor. Aceia sint alesii tai, dragul meu cititor (ai mei nu sint pentru ca nu am votat niciodata - nu am inca 18 ani).
Dragul meu cititor, vei accepta sa fii condus de aceste caricaturi?
Raspuns: DA.
Dragul meu cititor, mi-e teama sa te anunt ca ai un simt al nepasarii foarte dezvoltat. Insa nu tu esti vinovatul. Tu esti rezultatul societatii actuale si trecute. Esti rezultatul a 42 de ani de comunism. Esti rezultatul parerilor preconcepute. Esti rezultatul televizorului. Of, televizorul...
Dragul meu cititor, trebuie sa incetezi sa te mai uiti la televizor. Ti-ai pierdut individualitatea! Nu observi ca televizorul este acela care te robotizeaza? Reclamele sint acelea care iti ingusteaza ideile si iti uniformizeaza gindirea? De cite ori nu ai auzit vedete de televiziune recitind monologuri de genul: "Foloseste deodorantul X caci vei deveni irezistibil pentru femei?" , "Spala-te cu pasta de dinti Y pentru ca iti improspateaza respiratia si nu vei fi respins de ceilalti", "Bea berea A pentru ca e berea pe care o beau toti prietenii tai". Si acestea nu sint singurele exemple. Vrei sa devii un robot a carui viata ar fi doar rutina? Te-ai simti mai in siguranta stiind ca totul iti este planificat dinainte? Eu unul nu.
"Biruit-au gindul...". Ce fraza memorabila! Este primul enunt din literatura romaneasca care a pus problema constiintei. "Biruit-au gindul" impotriva fricii, impotriva banilor, impotriva mindriei si a prostiei. Se pare ca adevaratele valori umane: curajul, cinstea, modestia, inteligenta si speranta au fost alterate in prezent. Si te mai mira disparitia geniilor autohtone contemporane. Insa cum sa mai fie posibila o luminare a mintii cind majoritatea populatiei este dependenta de televizor? Cind majoritatea populatiei are aceleasi standarde si aspiratii? Cind toata lumea viseaza la o societate ideala bazata pe unitate si uniformitate?
De aceea, dragul meu cititor, te invit la o revolutie. Insa nu o revolutie cu arme si singe, ci o revolutie prin puterea pixului si a gindului. O revolutie a reafirmarii constiintei nationale. Vrei sa traiesti intr-o lume normala, cu o societate care accepta diversitatea, chiar si pe cea dusa la extrem? Atunci te invit ca la 1 Decembrie, o sarbatoare care si-a pierdut din gloria si bucuria de altadata, devenind un kitch, te invit sa faci ceva ce multi ar considera nebunesc. Da viata celei mai arzatoare dorinte a ta. Probabil te gindesti ca esti singur. Ei bine, te inseli. O revolutie nu are nevoie de oameni pentru a incepe, ci doar de o idee. Viitorul e al tau. Nu-l arunca la cosul de gunoi al nepasarii!
Draga cititorule, evolueaza!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii