• consilierii municipali au aprobat noul regulament de acordare a unui spor, în cuantum de 15%, tuturor angajaţilor aparatului Primăriei Brăila şi serviciilor subordonate Consiliului Local Municipal •motivul: birourile din Palatul Administrativ sunt de-a dreptul “periculoase şi vătămătoare” pentru cei care le ocupă • determinarea de câmp electromagnetic s-a făcut chiar luna trecută de către o firmă autorizată şi a indicat valori mari, cel mai probabil din cauza antenelor şi releelor de telefonie mobilă care oricum împănzesc întreg oraşul • culmea, în aceleaşi condiţii lucrează şi salariaţii din mediul privat, fără a beneficia însă de vreun spor în acest sens • pentru funcţiile de demnitate publică, printre care primarul şi viceprimarii, nu se acordă acest spor
Spor de 15% pentru condiţii periculoase sau vătămătoare demuncă pentru toţi salariaţii Primăriei Brăila şi structurilor subordonate Consiliului Local Municipal (CLM). Consilierii municipali au aprobat, în şedinţa ordinară a CLM, un regulament care stabileşte în ce condiţii şi cui se acordă acest spor calculat la salariul de bază al “personalului din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Brăila şi al serviciilor publice de interes local subordonate Consiliului Local Municipal”. Acordarea acestui spor s-a făcut ca urmare a unor buletine de analiză privind determinarea de câmp electromagnetic realizate de o firmă autorizată care a făcut chiar luna trecută măsurătorile de rigoare în toate sediile municipalităţii. Concluzia acestor măsurători, depăşiri ale valorilor maxime, cel mai probabil, din cauza antenelor şi echipamentelor reţelei de telefonie mobilă, dar şi din cauza calculatoarelor din birouri.
“Potrivit legii, locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului şi condiţiile de acordare se stabilesc de către ordonatorul principal de credite, cu consultarea sindicatului, în limita prevederilor regulamentului elaborat potrivit legii, având la bază buletinele de determinare sau, după caz, expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens. Conform buletinelor emise de autorităţile abilitate - DSP (Direcţia de Sănătate Publică Brăila - n.r.), conducerea autorităţii publice locale a consultat Sindicatul Administraţiei Publice Locale, pentru stabilirea locurilor de muncă, categoriilor de personal, mărimii concrete a sporului şi condiţiilor de acordare, în limita prevederilor regulamentului”, se precizează în raportul de specialitate care a însoţit proiectul de hotărâre aprobat, în unanimitate de către consilierii municipali, şi fără nici un fel de comentarii.
Prevederile acestui regulament se aplică “angajaţilor (funcţionari publici şi personal contractual) (...) pentru lucrul sub influenţa câmpurilor electromagnetice generate de echipamente electrice şi electronice situate în sediile şi punctele de lucru ale instituţiilor, dar şi în imediata apropiere a acestora, în paralel cu acţiunea altor factori de risc de îmbolnăvire profesională prezenţi în activitatea curentă cum sunt: riscul utilizării calculatorului peste 80% din programul zilnic de lucru, riscul lucrului zilnic la xerox, riscul lucrului zilnic în arhivă şi/sau a programului continuu de lucru cu publicul, mânuirea şi transportul valorilor băneşti. (...) Sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, în cuantum de 15% din salariul de bază se acordă proporţional cu timpul efectiv lucrat de funcţionarii publici şi/sau personalul contractual, în astfel de condiţii, la locurile de muncă menţionate în buletinele de determinare şi expertizare. Sporul pentru condiţii de muncă se acordă pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru”, se mai punctează în raportul cu pricina.
Mai trebuie spus că la acordarea acestui spor s-au avut în vedere gradul şi durata de expunere a angajaţilor la factorii de risc, precum şi de existenţa unor condiţii de muncă care pot duce la uzura prematură a organismului.
Funcţiile de demnitate publică nu beneficiază de acest spor
Cu privire la acordarea acestui spor, primarul municipiului, Marian Dragomir a ţinut să sublinieze faptul că el nu beneficiază de acest spor, la fel ca şi cei doi viceprimari, precum şi preşedintele Consiliului Judeţean şi cei doi vicepreşedinţi de la CJ. “Există demult acest spor, iar determinările de câmp electromagnetic s-au făcut recent. Având indemnizaţii şi nu salariu, fiind practic funcţii de demnitate publică, eu şi cei doi vice precum şi preşedintele CJ şi cei doi vicepreşedinţi nu beneficiem de acest spor”, ne-a declarat sursa citată.
Din partea Sindicatului Administraţiei Publice Locale, preşedintele acestei structuri, Ionuţ Bardaş, a punctat că măsurătorile realizate recent au indicat valori mari ale radiaţiei electromagnetice, în toate sediile primăriei. “În principiu, în toate locaţiile primăriei s-au făcut măsurători, chiar în cursul lunii iulie, de către o firmă autorizată - întrucât vechile determinări se apropiau de finalul perioadei de valabilitate - şi peste tot au fost determinate valori mari. În vechea lege a salarizării nu era clar dacă trebuie numai buletinul de măsurători sau şi buletinul emis de DSP. Acum, în noua lege a salarizării spune clar că trebuie doar unul dintre aceste buletine. Aşa că a trebuit actualizat regulamentul de acordare a acestui spor”, ne-a declarat sursa citată.
La rândul lor, reprezentanţii DSP Brăila au explicat că nu instituţia s-a ocupat de realizarea acestor măsurători, întărind ideea că determinarea efectivă a câmpurilor electromagnetice se face de către o firmă specializată: “Buletinele pentru determinarea câmpului magnetic vin de la societatea care face asemenea măsurători, de la Bucureşti. Sunt societăţi specializate şi acreditate. Ei vin cu ele la noi, iar noi le analizăm, dar trebuie să fie conforme, adică să fie trecute acolo datele standard, societatea să fie acreditată, iar noi le interpretăm conform legii. Nu facem noi măsurătorile. Deci ei vin cu măsurătorile gata făcute. (...) Buletinul de la Bucureşti ajunge la noi, medicul de medicina muncii cu care noi colaborăm îl interpretează, iar noi facem o adresă de înaintare către beneficiar împreună cu buletinul de expertizare interpretat de medicul de medicina muncii”, ne-a declarat dr. Stănescu Anca Nicoleta, medicul de medicina muncii cu care colaborează DSP Brăila pe parte de expertizare a locurilor de muncă.