* comisar-șef de poliție Petru Mihăiță Coadă exercită atribuțiile de șef al structurii, însă activitatea de ocupare a posturilor vacante nu este definitivată până la acest moment
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila, structura Biroului pentru Protecția Animalelor este prevăzută cu funcții de ofițeri, agenți de poliție și ofițeri specialiști-medici veterinari. Structura nou înființată la nivelul IPJ Brăila, este reprezentată de comisar-șef de poliție Petru Mihăiță Coadă, împuternicit să exercite atribuțiile de șef al structurii, activitatea de ocupare a posturilor vacante nefiind definitivată, până la acest moment.
În comunicatul transmis de IPJ Brăila se arată că principalele atribuții ale acestei structuri, prevăzute de O.U.G. nr. 175/2020, stabilesc că atunci când un polițist constată că un animal se află într-o situație de pericol, emite de îndată ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.
Potrivit art. 24 -1 din O.U.G. nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații: animal care a fost rănit sau schingiuit; animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale; animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul; animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale; animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute; animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.
Totodată, conform art. 24 – 3, Consiliile județene și Consiliul General al Municipiului București au obligația de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezența polițistului care l-a emis.
Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.