Birdwatching pentru refugiații ucraineni de la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Birdwatching pentru refugiații ucraineni de la Brăila

• weekendul trecut, Georgiana Papurică, muzeograf și Cristian Lalu, șef al Secției Științele Naturii din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”, au mers la pas prin Stațiunea Lacu Sărat, împreună cu refugiații ucraineni • muzeografii le-au arătat ucrainenilor frumusețile Lacului Sărat și au observat împreună păsările care fie populează zona, fie sunt în trecere, precum lebăda de vară, lișița, rața mare și călifarul alb

 

Sesiune de BIRDWATCH-ing (observarea păsărilor) în cadrul Proiectului cultural pentru sprijinirea refugiaților ucraineni, derulată în colaborare cu Secția Științele Naturii din cadrul Muzeului Brăilei „Carol I”.

Astfel, sâmbătă, 7 octombrie, grupul de ucraineni îndrumat de prof. Nina Brajenco, împreună cu Georgiana Papurică, muzeograf și Cristian Lalu, șef Secția Științele Naturii, au mers la pas prin Stațiunea Lacu Sărat și împrejurimi, oaspeților fiindu-le împărtășite câteva din tainele activității de birdwatching, precum și observații legate de natură, în atmosfera relaxantă a unei minunate zile de toamnă.

„Într-o primă fază, s-a putut observa nivelul crescut al apei celor două compartimente ale lacului. În zona Lacului Sărat I, compartiment dedicat balneației și supus unor puternice influențe antropice, s-au putut observa păsările sedentare comune precum: vrabia de casă (Passer domesticus), vrabia de câmp (Passer montanus), cioara de semănătură (Corvus frugilegus), cioara grivă (Corvus cornix), coțofana (Pica pica) și porumbelul gulerat (Columba palumbus), iar cu predilecție în zona luciului apei s-a observat prezența pescărușului argintiu (Larus argentatus) și a pescărușului râzător (Larus ridibundus). Nu a putut fi trecută cu vederea și prezența în masa apei a micuțului crustaceu roșiatic numit popular artemie (Artemia salina)”, precizează muzeograful Georgiana Papurică, cea care le-a fost și ghid oaspeților ucraineni.

Potrivit sursei citate, în zona Lacului Sărat II au putut fi observate aceleași păsări sedentare menționate anterior, dar și numeroase exemplare superbe de lebădă de vară (Cygnus olor), lișiță (Fulica atra), călifar alb (Tadorna tadorna) și rață mare (Anas platyrhynchos). De asemenea, participanții la acțiunea de birdwatching au observat vegetația limitrofă lacului, formată din plante specifice zonelor de sărătură, numite plante halofile, și anume asociația de brâncă (Salicornia europaea) și ghirin (Suaeda maritima). Dincolo de toate acestea, s-au putut  observa pelinița argintată (Artemisia salina), statice (Limonium sinuatum), numeroase graminee din flora spontană, ciulin (Carduus nutans), cicoare (Cichorium intybus) și steluță de mare (Aster tripolium). În apropiere de malurile lacurilor, vegetația palustră, reprezentată de stuf (Phragmites australis) și papură (Typha angustifolia), se înfățișa maiestuos privirilor. Mai trebuie precizat faptul că sectorul arboricol din vecinătatea Lacului Sărat este format din numeroși arbori și arbuști care protejează zona și anume: salcie (Salix alba), plop alb (Populus alba), sălcioară (Elaeagnus angustifolia), cătină albă (Hippophae rhamnoides) și cătină roșie (Tamarix ramosissima).

„Judecând după entuziasmul și curiozitatea manifestate, participanții au fost încântați de cadrul natural brăilean și de informațiile dobândite în această experiență inedită și nu putem decât să sperăm că le-am oferit niște amintiri frumoase care vor dăinui în timp”, a mai precizat muzeograful brăilean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro