Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
Am gândit acest articol ca o invitație în natură, o oportunitate pentru tinerii care nu au decis încă ce li se potrivește, așa că le recomand Birdwatching-ul pentru început.
Din punctul meu de vedere pasiunea pentru natură poate fi transformată în profesie dacă cei tineri urmează studii universitare de specialitate: biologie, ecologie, ingineria mediului etc.
În țara noastră pasiunea pentru natură a luat un avânt aparte în ultimii ani, deoarece omul se întoarce la natură în număr destul de mare. Cei ce doresc să urmeze această pasiune ar trebui întâi de toate să iasă pe teren alături de un specialist, de o persoană cu ceva experiență în domeniu, pentru a face pașii corecți, pentru a ști cum să se comporte în natură.
Nu trebuie lăsat nimic la voia întâmplării, de la îmbrăcăminte, la cărți de specialitate, la aparatura necesară urmăririi păsărilor: determinatoare, lunetă, binoclu, aparat foto, gps, echipament etc.
Pentru început, un copil sau un tânăr, fie el amator sau cu studii de specialitate, poate ieși de câteva ori fără costumație de teren și fără aparatura necesară, pentru a nu face cheltuieli inutile și apoi să constate că nu i se potrivește.
După perioada de așa-zisă ucenicie într-un cadru organizat, poate să înceapă să se gândească la costumație de teren: tricouri, pantaloni, cămăși, geci, veste de camuflaj sau kaki, ghete, în funcție de anotimp și de locul unde urmează să meargă să vadă păsări sălbatice. Toate aceste echipamente sunt necesare și utile în primul rând pentru a nu crea un stres inutil asupra păsărilor sălbatice dar și pentru a te putea apropia cât mai mult de păsări pentru a le determina, studia și fotografia în mediul lor natural. Dar în primul rând trebuie să achiziționeze un determinator pentru a putea recunoaște mai ușor păsările în teren.
Există un așa zis cod al bunelor maniere pe care noi, cei cu experiență, îl respectăm și anume: nu stăm în preajma unui cuib de păsări pentru a nu pune în pericol puii sau chiar adulții, prin faptul că păsările răpitoare, corvidele chiar, pot ușor să le atace și să le mănânce ouălele sau puii.
Nu vom stresa păsările prin zgomotul făcut în teren. Nu vorbim tare și nu aruncăm cu nimic spre stolurile de păsări ca să putem să prindem cadre frumoase și, mai presus de toate, nu lăsăm deșeuri pe unde trecem.
Pentru exemplificare, aș dori să vă prezint un tânăr care a pornit în urmă cu patru ani pe acest drum și care acum este un pasionat de păsări și de ieșiri în natură. Se numește Cristian Jercaianu, este brăilean și l-am cunoscut pe un site de socializare, unde m-a căutat să mă întrebe când ne putem găsi să ieșim în natură să vedem păsările sălbatice. Menționez că nu eu i-am fost mentor, nu eu am fost cel care l-a dus prima dată în teren, dar după ceva timp am reușit să ieșim și împreună și să ne cunoaștem. Cristi a făcut o pasiune pentru fotografia de wildlife în urmă cu patru ani când a ajuns în Delta Dunării, într-o excursie pe canale și spre norocul lui a văzut o pasăre răpitoare impunătoare prin mărimea ei, codalbul, printre multe alte specii din zonă. Pentru început, Cristi îmi spune că a folosit un aparat foto Nikon D7200 cu un obiectiv Nikon 55-200mm f/4-5.6G AF-S DX. Eu, după o experiență de 25 de ani în domeniu, aș dori să vă recomand să nu începeți cu aparate foto și binocluri scumpe. Puteți achiziționa aparatură cu care să vă obișnuiți să faceți fotografii în natură, chiar aparatură second-hand, deoarece nu fotografiați lucruri statice, ci indivizi în mișcare, așa că aveți nevoie de ceva antrenament.
Pentru că împart aceeași pasiune cu Cristi Jercaianu mi-am permis să îl aduc în atenția celor care vor să aibă o pasiune de acest gen. Îmi spune că această pasiune i-a oferit satisfacții multe, că a avut ocazia să iasă în teren cu specialiști ornitologi renumiți la nivel național, cel puțin, că astfel a avut multe de învățat și că a văzut locuri sălbatice minunate din țara noastră. A studiat mult păsările, nu s-a limitat la fotografie, a dorit să le știe comportamentul, astfel fiindu-i mult mai ușor să se apropie de ele.
Cristi îmi spune: ”sunt un iubitor de natură, îmi place să cutreier văile, dealurile, pădurile și munții. Astfel am reușit să întâlnesc diverse subiecte pentru fotografiat, multe dintre ele le-am descoperit întâmplător.” El nu este doar un iubitor de fotografie la păsări sălbatice, a dorit să experimenteze și fotografia la unele mamifere sălbatice și îmi amintește de urs, cerb, capră neagră, iar pentru a reuși să surprindă cadre interesante cu mamiferele sus menționate se trezește la ora 3 dimineața pentru a prinde o lumină bună și cu speranța în suflet că mamiferul respectiv îi va ieși în calea obiectivului. În această perioadă de patru ani de când iese în natură pentru a imortaliza cadre deosebite cu păsări dar și cu mamifere, a întâlnit și prieteni, amici, colegi care nu i-au înțeles pasiunea pentru fotografia de natură și birdwatching însă satisfacția a făcut să merite efortul și să continuie să facă ceea ce îi place. A avut multe momente când subiectul nu a fost prietenos și cadrele nu au ieșit așa cum și-a dorit, zâmbesc și știu câtă dreptate are.
Am obișnuit iubitorii de natură din Brăila, din mediul online, să postez fotografii cu păsări și cu peisaje din multe zone pe unde merg; lumea se bucură, admiră și ne felicită, dar mulți nu știu că pentru un cadru bun, te trezești la 5 dimineața, te uzi pe câmpuri sau intri în noroi prin bălți, te mănâncă țânțarii și poate ai tras minim 50 de cadre pentru o pasăre iar unele nu au ieșit chiar așa cum ți-ai dori. Chiar dacă iubitorii de fotografie din mediu online se bucură de ele, deoarece mulți nu pot admira aceste păsări direct în natură, legat de acest subiect, Cristi Jercaianu mi-a zis: „Însă nu este vorba doar de a obține imaginea perfectă ci mai mult este sentimentul, acea stare de spirit pe care o experimentezi când te afli în natură sălbatică.”
Nu s-a mulțumit cu simplele ieșiri în natură, a dorit să fie membru al SOR (Societatea Ornitologică Română) și acest lucru s-a întâmplat în anul 2020, înscriindu-se în cadrul Sucursalei din București. Consideră că specialiștii întâlniți în SOR sunt o comunitate puternică de iubitori de păsări care au o contribuție importantă la conservarea biodiversității din România dar și la educarea oamenilor. Face voluntariat alăturii de colegii din Sucursala București dar și de colegii din alte Sucursale.
Cristian Jercaianu nu este specialist în domeniu, adică nu are studii de specialitate, el lucrează în domeniul IT în București, dar revine destul de des în Brăila, acasă, pentru a descoperi și fotografia cât mai multe specii de păsări. Cele mai dese incursiuni în natură le face la Lacul Sărat, Insula Mare a Brăilei și bineînțeles în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei.
Pentru că a trecut ceva timp de când îmbrățișează această pasiune pentru birdwatching și pentru că și-a dorit foarte mult să scoată cadre cât mai reușite și-a achiziționat o cameră foto Nikon D500 Â obiectiv AF-S NIKKOR 200-500mm f/5.6E ED VR.
Am dorit să vă prezint un tânăr care a făcut dintr-o simplă excursie în Delta Dunării o pasiune, un tânăr care este încântat de ceea ce face și care respectă tot ce înseamnă natura. Vă îndemn să îi urmați exemplul și dacă aveți de gând să faceți ce face Cristian Jercaianu, pot să vă invit când doriți alături de mine sau chiar de el când vine în Brăila să faceți primii pași în lumea mirifică a păsărilor.
Pasiunea pentru păsări și natură o puteți transforma în profesie, la ora actuală suntem mulți ornitologi la nivel național cu studii de specialitate și care lucrăm în domeniul protecției mediului sau în cadrul unor instituții cu servicii specializate de mediu.
Așa că vă aștept să prindeți curaj și să veniți să mergem în natură, să faceți o pasiune sau chiar o profesie din Birdwatching.