Mergi la conţinutul principal
Bătrânețe, haine grele

Binefacere cu bucluc

* pensionat de 22 de ani, nea Vasilache, fost polițist în Bicaz, a fost adus la Racovița de nepot, după ce a suferit un atac vascular cerebral * pensionarul nu mai avea pe nimeni la Bicaz, iar Nelu Sălbatecu, nepotul, și-a făcut milă de el * acum, bătrânul își acuză nepotul că-i ia pensia, cu toate că banii ajung la o femeie care-l îngrijește, îi face focul și-i dă de mâncare * o mică parte din pensie e dată pe medicamente * pensionarul și-ar fi amenințat nepotul cu moartea 

 

 

 

 

 

Un bătrân bolnav din comuna Racovița își acuză binefăcătorul - nepot de frate - că-i ia pensia și că-l ține în frig, fără lemne de foc, în condițiile în care acesta plătește o femeie din sat ca să aibe grijă de el și-i cumpără, lunar, medicamente. De cealaltă parte, Nelu Sălbatecu, cel reclamat de unchiul octogenar, spune că a fost sunat de către autoritățile din Neamț după ce unchiul său a suferit un accident vascular cerebral și că l-a adus pe acesta la Brăila pentru că nu avea pe nimeni. În plus, locuia într-un adăpost de... carton, după ce fusese izgonit de soție. Acum regretă că și-a făcut milă de el.

Povestea bătrânului de 80 de ani, de la Racovița, este una tristă pentru că în ea se regăsesc sute de bunicuți și bunicuțe de pe tot cuprinsul județului Brăila - oameni chinuiți de boală și de resentimente. Ruda sa directă spune că a fost diagnosticat cu demență senilă și de aici și limbajul său agresiv. Pensionarul aruncă cuvinte grele și acuzații în stânga și în dreapta, cu toate că nu are și argumente în favoarea sa. De altfel, nici nu și-a recunoscut nepotul în momentul în care reporterii noștri l-au vizitat, la Racovița.

 

"Am un nepot care m-a adus aicea și nu mi-a adus lemne de foc nici acuma. Nu știu care-i treaba. N-aud bine și i-am spus să mă ducă la doctor, la medicul de familie. "Da ce vrei în fiecare zi să te duc?!", mi-a zis. Am vrut să mă duc să-mi dea trimitere la medicul ORL, că nu aud bine. N-a vrut să mă ducă", ni s-a plâns bătrânul de la Racovița, pe care l-am găsit întins pe pat, în cămăruța sărăcăcioasă dar care era, totuși, încălzită.

Pensionarul ne-a mărturisit că locuiește acolo "clandestin" și că ar fi preferat să rămână la Bicaz, unde a trăit 50 de ani și unde ar fi putut să meargă să se interneze la spital mult mai ușor decât la Brăila, "unde este Covid". "Am lucrat ca șofer la ITSAIA și la Avicola și pe urmă la ape minerale. Acum sunt pensionar de 22 de ani. Nu știu ce-a făcut (nepotul), a aranjat cu poștărița, că eu aveam pensia pe card, la BCR. Mi-a scos-o de pe card și a băgat-o la Poștă. Și poștărița nici nu a dat pe aici, de patru ani de când sunt aici.  Nepotul semnează pentru pensie. Și pentru pensia de drept, și pentru cea de handicap. Și nu e normal, pensia nu poate să ți-o ia nimeni... I-a zis cineva poștăriței: "Mă, de ce nu-i duci pensia lui Vasilache?". "Nu vrea Nelu, nepotu". El mi-a oprit banii", ne-a spus pensionarul nemulțumit. Acesta recunoaște, însă, că mare parte din pensia de 1.590 lei ajunge la femeia care-l îngrijește, îi face focul și îi dă de mâncare, iar restul, de 190 lei, merge pe medicamente și pe abonamentul la telefon. Casa în care stă acum bătrânul este a femeii care-l îngrijește.

 

"Așa e când îți faci milă de cineva!"

În replică, Nelu Sălbatecu, nepotul reclamat de unchi, ne-a declarat:

"1.450 de lei din pensie îi dau femeii care are grijă de el. Nu a avut copii, a avut nevastă pe care a bătut-o și care l-a gonit... Stătea într-o... din asta de carton, că nu avea casă, înțelegeți-mă. Mi-am făcut milă de el, că nu are pe nimeni. Vă duc acolo, să vă arat unde a stat, că l-a dat femeia afară. A lucrat 6 ani la poliție (miliție - n.r.) în Bicaz, dar când era tânăr. Cum vă spuneam, mi-am făcut milă de el și uitați ce face! Eu nu iau nimic, i-am făcut pensia aceea de 500 de lei (pensie de handicap) - zic, cu ce să-l înmormântez? Îi iau și câte o mașină de lemne, cu 1.000 - 1.500 de lei, dau 200 de lei pe rețetă și telefonul i-l încarc pe banii mei și tot nu este mulțumit. A venit și cu amenințări, că ne dă foc!".

Supărat, nepotul pensionarului de la Racovița spune că, din cauza accidentului vacular pe care l-a avut, unchiul său "nu mai gândește normal" și că l-ar fi acuzat, totodată, că-i fură pământul pe care-l are moștenire în extravilanul localității. "Nu știi cine pe cine îngroapă", ar fi amenințat, deunăzi, pensionarul.

"O viață întreagă nu a făcut nimic. Am avut un văr - pâinea Lui Dumnezeu! - a murit acum o lună, la 59 de ani, Dumnezeu să-l odihnească. I-a zis: "De ce nu-ți faci două camere, să ai casa ta? Vii cu văru Nelu și faci două camere și vii și stai acolo". "Și cui rămâne, dacă le fac?!", i-a zis. Plăteam noi totul și ar fi stat în casa lui! M-a amenințat că mă dă afară de la serviciu, că are pe nu știu cine... Cred că o să mă lipsesc. Ați văzut că nici nu m-a recunoscut! Așa e când îți faci milă de cineva...", a mai spus supărat Nelu Sălbatecu, nepotul pensionarului de la Racovița, care și-a reclamat, de mai multe ori, binefăcătorul sunând la redacția "Obiectiv-Vocea Brăilei".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro