Mergi la conţinutul principal
«Bătălia pe proiecte»

Dragomir după doi ani

• contorizare individuală la apă, Festivalul Peştelui, evenimente culturale noi, Parc Aventura în Monument, sprijin pentru investitori şi mediul de afaceri, dar şi transport public modern - acestea au fost câteva dintre ideile cu care primarul Marian Dragomir s-a înscris în “Bătălia pe proiecte”, campanie a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru alegerile locale din iunie 2016 • la doi ani de atunci, edilul-şef a fost de acord să facă un bilanţ şi să prezinte câte dintre aceste promisiuni s-au realizat, la care dintre ele a renunţat şi câte se vor mai pune în aplicare până la finele mandatului său • totodată, acesta a prezentat şi cum are de gând municipalitatea să marcheze momentul “Brăila 650”, la ce surprize să ne aşteptăm de Zilele Municipiului, dar şi câteva dintre demersurile sale administrative pe care le bifează la capitolul “realizări”

 

Primarul Marian Dragomir a venit în faţa brăilenilor cu o serie de proiecte interesante în timpul campaniei electorale din iunie 2016 iar acum, după doi ani de mandat, a ieşit “la rampă” şi a prezentat un bilanţ al promisiunilor materializate, dar şi a celor pe care încă nu le-a îndeplinit. Practic, în postura de candidat, edilul-şef a dat curs la vremea respectivă provocării cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” şi s-a înscris în campania “Bătălia pe proiecte”, menită să schimbe modul în care politicienii înţelegeau până atunci să candideze fără niciun fel de asumare, astfel încât alegătorii să nu mai aibă doar promisiuni întinse pe tavă, ci proiecte clare, sustenabile, cu termene şi surse de finanţare din partea acestora. Atunci, Dragomir a vorbit, printre altele, despre necesitatea implementării contorizării individuale la apă în Municipiu, despre un transport public modern, festivaluri noi, printre care unul cu specific pescăresc, despre “Parc Aventura” în Monument, sprijinirea investitorilor şi antreprenorilor printr-o serie de măsuri, inclusiv diminuarea birocraţiei etc. Ei bine, redactorii “Obiectiv” l-au întrebat pe primar despre toate acestea pentru a vedea în ce măsură primarul Brăilei consideră că şi-a îndeplinit până acum proiectele anunţate şi câte dintre cele rămase în aşteptare vor fi implementate în viitorul apropiat. Dacă la transportul public de persoane se poate spune că Dragomir s-a ţinut de promisiune cumpărând autobuze noi, acordând gratuităţi şi făcând primii paşi pentru achiziţionarea de staţii moderne, celelalte puncte amintite sunt fără îndoială mai puţin vizibile, însă edilul-şef a ţinut să explice că într-o formă sau alta acestea au început să prindă contur. Tot cu această ocazie, Dragomir a prezentat ce surprize le-a pregătit brăilenilor cu ocazia Zilelor Municipiului, anunţând lineup-ul concertelor, a vorbit despre ce planuri are pentru marcarea evenimentului “Brăila 650”, dar a anunţat şi câteva dintre demersurile pe care le bifează la capitolul “realizări”.

 

Contorizarea individuală, greu de implementat la blocuri

Una dintre principalele teme cu care Marian Dragomir s-a înscris în “Bătălia pe Proiecte” a fost rezolvarea problemei datoriilor la apă prin măsura contorizării individuale a blocurilor şi caselor din Municipiu. Acesta susţine acum că dacă în zona de case lucrurile avansează într-o direcţie bună, fiind montate deja 7.365 de apometre inteligente, care transmit datele la distanţă prin unde radio, la blocuri procesul este mai complicat. Asta pentru că legislaţia actuală nu permite forţarea datornicilor să accepte o astfel de măsură ce funcţionează doar cu acordul tuturor proprietarilor.

“După scanarea instalaţiilor şi montarea acestor apometre la nivelul caselor se constată o scădere consistentă a pierderilor de apă de la CUP Dunărea. În paralel ne-am dori ca şi în zona blocurilor să avem acelaşi ritm de montare a apometrelor cu transmisie prin unde radio, numai că aici avem o legislaţie care permite unor cetăţeni care nu doresc acest lucru, să blocheze întreaga comunitate care locuieşte în asociaţia respectivă de proprietari. Nu trebuie să uităm faptul că pentru a încheia contracte individuale de branşare la apă a celor care locuiesc la blocuri, asociaţia de proprietari nu trebuie să mai aibă datorie la CUP Dunărea. Şi de aici apar toate blocajele pe zona aceasta. Acolo unde au existat astfel de dorinţe - dar din păcate numărul este total redus -, acest lucru s-a realizat şi lucrurile merg foarte bine”, a declarat Dragomir.

 

Irina Rimeş, Ştefan Bănică, Alina Eremia, Ruby, The Motans şi Smiley la Zilele Brăilei

Întrebat despre festivalurile noi promise în timpul campaniei electorale, primarul Marian Dragomir a recunoscut că a vorbit printre altele şi despre un eveniment cu specific pescăresc, care ar fi trebuit să se implementeze în vara anului trecut însă nu s-a întâmplat. Edilul-şef a punctat că a purtat mai multe discuţii la nivelul conducerii Patronatului Peştelui din România în vederea încheierii unui parteneriat, însă solicitarea principală venită de acolo a fost aceea de a integra ideea în alte festivaluri pentru ca numărul vizitatorilor să fie asigurat. Lucru pe care Dragomir susţine că l-a făcut, renunţând astfel la organizarea unui singur festival dedicat acestei componente. Pe de altă parte, primarul a afirmat că este încântat de modul în care s-a dezvoltat zona Culturală şi de Divertisment la Brăila.

“Am extins foarte mult aria festivalurilor de la Brăila. Am adus artişti de renume, la fel cum vom aduce şi anul acesta la Zilele Municipiului Brăila. Am dezvoltat inclusiv Festivalul Florilor, dar am încurajat ca la Brăila să se desfăşoare şi festivaluri care să nu aibă costuri pentru Primărie. De asemenea, la Zilele Municipiului Brăila de anul trecut, dar şi la alte evenimente au fost invitaţi bucătari care au gătit peşte sub diverse sortimente, încercând să îmbinăm în cazul festivalurilor existente şi această componentă. Astfel, au participat atât cei care au câştigat una dintre ediţiile de la Masterchef, dar şi cei care au promovat la Brăila Caravana Racilor şi a Scoicilor. Considerăm că în zona culturii şi a divertismentului Primăria Municipiului Brăila a dezvoltat foarte mult festivalurile existente. Am organizat în premieră şi Târgul de Crăciun”, a afirmat Dragomir.

Cât despre Zilele Municipiului Brăila, primarul a făcut publice cu această ocazie numele artiştilor care vor urca pe scena de pe Esplanadă în perioada 11 - 15 august.

“De exemplu, pentru anul acesta la Zilele Municipiului Brăila, vom avea Festivalul Naţional «Lina Chiralina», care va avea festivitatea de închidere sâmbătă, 11 august. Duminică, 12 august, concertează pe Esplanadă Irina Rimeş şi Ştefan Bănică. Pe 13 august, Alina Eremia. Pe 14 august, Ruby. Pe 15 august The Motans şi Smiley. Avem ca întotdeauna spectacole cu artificii şi lasere. Cel mai important lucru la aceste festivaluri este că suntem la un nivel foarte ridicat calitativ, dar datorită faptului că se organizează totul prin Direcţiile Primăriei suntem la cel mai scăzut preţ la nivel internaţional”, a subliniat primarul.

 

Cum marchează municipalitatea momentul «Brăila 650»

Edilul-şef a vorbit cu această ocazie şi despre evenimentele pregătite de municipalitate pentru a sublinia momentul împlinirii a 650 de ani de la atestarea documentară a oraşului Brăila. Pe lângă plantarea de salcâmi, Dragomir a dorit să anunţe că vor mai avea loc o serie de evenimente importante, printre care şi amplasarea statuii lui Vlaicu Vodă, considerat ctitorul Brăilei, în zona Barieră.

“Sunt foarte multe evenimente pe care Primăria Municipiului Brăila le-a pregătit pentru marcarea acestui număr important de ani. Le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat la plantarea celor 650 de salcâmi, într-o zonă pe care vrem să o amenajăm ca loc de picnic în viitor, ţinând cont că legislaţia actuală nu mai permite organizarea de locuri de picnic în păduri. Vom amplasa în Barieră o statuie a lui Vlaicu Vodă. Avem deja şi o machetă. În weekendul acesta, în cadrul Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare, va fi desfăşurat un drapel pe traseul Barieră - Primărie, cu lungimea de 100 de metri.  Vom organiza pe Esplanada Dunării, cu finanţare de la Ministerul Culturii, Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto «Hariclea Darclee», sub egida sopranei Mariana Nicolesco”, a declarat Dragomir.

 

Parcul Aventura mai aşteaptă, dar se modernizează Orăşelul Copiilor

Un alt proiect cu care Marian Dragomir s-a înscris în “Bătălia pe proiecte” a făcut referire la organizarea unui Parc Aventura în Monument la Brăila, în special pentru tinerii amatori de senzaţi tari din oraş. Dragomir a precizat că până în prezent acest deziderat nu a prins contur, însă singura soluţie o reprezintă venirea unui investitor privat.

“Legat de Parcul Aventura şi atunci am spus că eu consider că ar trebui să fie o investiţie privată şi rămân consecvent acelei idei. Primăria Municipiului Brăila trebuie să rămână doar cu patinoarul pe zona aceasta de divertisment, iar alte obiective de acest gen să fie dezvoltate de privaţi. Totuşi, în Parcul Monument, dar şi la Grădina Zoologică am avut de-a lugul timpului o instalaţie de tiroliană montată de un investitor privat”, a declarat Dragomir.

Cu toate acestea, primarul a subliniat că tot pe zona de sport/divertisment, pe lângă montarea aparatelor de fitness promise, a decis să schimbe modul în care arată parcurile pentru copii din oraş. Proiect care ar trebui să culmineze cu modernizarea “Orăşelului Copiilor” în viitor.

“Anul acesta am alocat în buget suma de 1.700.000 lei pentru modernizarea parcurilor de la Complexul Milenium/Cinema Unirea din Hipodrom, din zona Caporal Muşat, Piaţa Săracă, Piaţa Vidin, Strada Radu Negru, Cartier Chercea strada Decebal, Viziru 3, zona blocurilor E. Am alocat 400.000 lei pentru parcul de skate, dar la prima licitaţie nu a venit nicio societate pentru proiectare şi acum suntem în procedură reluată, aşteptăm oferte. Iar la Orăşelul Copiilor din Parcul Monument am preluat parcul de la Administraţia Pieţelor la Primăria Municipiului Brăila, am scos taxa de intrare şi a fost alocată suma de 1.100.000 lei pentru proiectare şi lucrări de execuţie «Modernizare Orăşelul Copiilor»“, a mai spus sursa citată.

Cât despre criticile primite pentru faptul că Brăila nu mai are în momentul de faţă un ştrand şi nicio plajă amenajată, Dragomir a afirmat că a fost lansată licitaţia pentru venirea unui nou investitor care să preia şi să modernizeze ştrandul.

 

3 noi investitori de talie internaţională în 2018, la Brăila

Despre facilitarea traseului birocratic şi sprijinirea investitorilor Dragomir susţinea în campania electorală că este unul dintre paşii pe care vrea să îi facă, deoarece înţelege faptul că agenţii economici vor ca circuitul hârtiilor în Primărie să fie mult mai rapid. Acesta vorbea atunci despre digitalizarea procedurilor, dar şi despre sprijinirea societăţilor de a nu mai fi luate “pe sus” de organele de control, chiar şi atunci când lucrează legal şi despre un tratament corect. Întrebat acum despre asta, Dragomir a afirmat că s-au făcut paşi importanţi în primii doi ani de mandat pentru sprijinirea mediului de afaceri. Acesta a punctat că a lucrat la acest aspect şi că, în prezent, Primăria a declanşat o procedură de implementare a eliberării online a certificatului de urbanism. “Iar timpul de aşteptare pentru eliberarea unei autorizaţii de construire (în condiţiile depunerii unui dosar complet) s-a redus cu mult sub perioada minimă prevăzută de legislaţie. Puteţi solicita puncte de vedere de la societăţile care au venit şi au derulat investiţii în ultima perioadă în Municipiul Brăila şi au investit”, a mai completat Dragomir.

Însă cea mai mare provocare pe zona investiţională, afirmă acesta, a fost atragerea la Brăila a societăţii Glorious Lighting din China, sprijinirea Yazaki, dar şi venirea Comdata la Brăila. Chiar şi aşa, edilul-şef susţine că în 2018 sunt aşteptaţi încă 3 investitori de talie internaţională, unul fiind cunoscut deja - deschiderea unui restaurant MCDonald's în zona Barieră.

“Cea mai mare provocare pe zona de investiţii a fost atragerea la Brăila a societăţii din China, «Glorious Lighting», care a cumpărat centrul comercial «Armonia» şi a început deja montarea utilajelor pentru fabrica de producţie corpuri de iluminat. În toamna acestui an estimează că vor începe. Sunt mai mulţi absolvenţi ai Facultăţii de Inginerie care s-au întors de la perfecţionare din fabrica lor din China. Ei vor ajunge la un număr de 600 de angajaţi. Au fost sprijiniţi în vederea reabilitării infrastructurii în zonă şi se lucrează la Şoseaua Focşani. Yazaki şi-a dublat în mandatul meu capacitatea de producţie şi numărul de angajaţi. Am extins reţeaua de iluminat de la Şoseaua Viziru, până la intrarea lor, ca urmare a unei solicitări. Acelaşi sprijin l-au găsit şi cei de la Comdata care au venit anul trecut, dar şi alte 3 societăţi pe care o să le anunţăm anul acesta ca investitori la Brăila. Vorbim de investitori medii, care creează peste 60 de locuri de muncă. MC'Donald's şi încă unul au deja autorizaţie de construire iar celălalt mai are de obţinut un singur aviz. Numele o să le facem publice la momentul potrivit. Sunt multinaţionale puternice şi cunoscute la nivel internaţional. Cu asta consider că am spus tot”, a punctat edilul-şef.

 

Dragomir mulţumit de dezvoltarea Transportului public de persoane

Un alt capitol important menţionat în campania electorală de la alegerile locale de Marian Dragomir a făcut referire la modernizarea transportului public de persoane. Atunci, edilul-şef a anunţat că vrea să cumpere autobuze noi, să ofere gratuitate elevilor şi să instaleze o serie de staţii SMART la nivelul oraşului. Chiar dacă planurile s-au mai schimbat pe parcurs, acesta susţine că în mare parte s-a ţinut de promisiuni, în special în ceea ce priveşte achiziţia de autobuze.

“La transport eu mi-am asumat un număr de 10 autobuze în fiecare an şi am spus atunci că vom analiza în al treilea an de mandat scoaterea sau prelugirea contractelor pentru cei de la Maxi-Taxi. Unele dintre societăţi nu plăteau către Primăria Municipiului Brăila, nu îşi înnoiseră parcul auto conform contractului şi am fost nevoiţi să luăm această decizie mult mai rapid, pentru a nu creşte prejudiciile la bugetul municipiului. Am fost nevoiţi să alocăm mai mulţi bani din bugetul Municipiului pentru achiziţia de autobuze, în detrimentul staţiilor. Şi am amânat montarea staţiilor pentru a cumpăra mai multe autobuze. Într-adevăr, suma cheltuită a fost astfel mult mai mare, dar este necesară”, a afirmat Dragomir.

Sursa citată a precizat că până în prezent au fost achiziţionate 32 de autobuze noi, din care 16 sunt de capacitate medie şi alte 16 de capacitate mică. Mai mult, acesta a anunţat că în data de 18 iunie, a fost semnat contractul cu societatea BMC Romania pentru livrarea a încă 5 autobuze noi de capacitate medie care ar trebui să ajungă la Brăila în luna august.

“Foarte important este că aceste ultime autobuze au cel mai scăzut preţ de achiziţie de până în prezent. Aproximativ 96.000 euro. Iar societatea are şi fabrică de producţie în România. La următoarea rectificare de buget vom aloca alţi bani pentru achiziţia unui număr suplimentar de autobuze. Tot anul acesta vom lansa şi licitaţia pentru staţii. Vor fi staţii moderne, dar fără ecrane LED, care reperezintă un cost suplimentar pe care nu ni-l permitem. Am mai prezentat caracteristicile staţiilor. În paralel, vom lansa şi licitaţiile pentru reabilitarea străzilor pentru fondurile europene, unde sunt incluse un număr de 6 tramvaie noi şi 10 autobuze electrice. La tramvaie preţul minim este de 1.600.000 euro, iar la autobuze peste 600.000 euro bucata. Un lucru important este că Primăria Municipiului Brăila va avea o cofinanţare de doar 2% din suma totală. Tot pe zona de transport am introdus pentru prima oară în Brăila abonamentele subvenţionate 100% pentru studenţi şi elevii de liceu”, a mai subliniat primarul, cu precizarea că pentru elevii de gimnaziu se va realiza un studiu de impact pentru a vedea dacă este necesară gratuitatea.

 

Ce realizări mai bifează primarul la jumătatea mandatului

Pe lângă proiectele cu care s-a înscris în campania “Bătălia pe Proiecte”, Marian Dragomir a ţinut să mai puncteze şi alte câteva ramuri unde consideră că a reuşit să mişte lucrurile sau chiar să aibă realizări. Printre acestea se numără atragerea de fonduri europene. Dragomir a vorbit despre finanţarea europeană a proiectelor privind eficientizarea energetică a patru grădiniţe (nr. 47, 48, 36 şi 60) şi a internatului LPS. Despre depunerea documentelor şi pentru reabilitarea şcolilor “Mihai Eminescu” şi “Mihai Viteazul”, dar şi despre aprobarea finanţării Castelului de Apă.

“A fost semnat contractul pentru cumpărarea unei ambarcaţiuni de capacitate mică, pentru transportul turiştilor sau locuitorilor municipiului Brăila în zona Portului Brăila. Urmează licitaţia. Se lucrează la proiectare pe străzile Grigore Alexandrescu pentru înlocuire linie tramvai, asfaltare, pistă biciclete, spaţii verzi, trotuare şi traversare la fiecare intersecţie. Baldovineşti - înlocuire tramvai cu autobuz electric, reabilitare infrastructură. Calea Galaţi de la Dorobanţi până la Independenţei, este lansată licitaţia pentru faza 1 proiectare la Bulevardul Independenţei în ceea ce priveşte înlocuirea liniei de tramvai, asfaltare şosea, pistă biciclete, spaţii verzi, trotuare”, a mai adăugat Dragomir.

Acesta a vorbit şi despre reabilitarea clădirilor de patrimoniu aflate în centrul vechi al oraşului. Primarul a precizat că anul trecut a fost finalizată reabilitarea imobilului de pe str. Mihai Eminescu în care funcţionează SUPAFLC. Sursa citată a adăugat că acum se lucrează la reabilitarea altora: Corpul D al Liceului de Artă de pe Calea Galaţi, strada Rubinelor nr. 12 - 14, Alexandru I. Cuza nr. 221, Nicolae Bălcescu nr. 12, Calea Goleşti nr. 1.

“În următorii ani Primăria Municipiului Brăila ar trebui să îşi finalizeze aproximativ 80% din imobilele pe care le administrează şi care sunt amplasate în centrul istoric”, a afirmat edilul-şef. Totodată, Dragomir a vorbit şi despre clădirile din centrul vechi care au proprietari privaţi, dar care sunt lăsate în paragină, precizând că urmează să propună spre analiza CLM, aplicarea unor măsuri luate de toate oraşele care au reuşit astfel să îşi salveze zonele istorice.

“Scutirea pe o perioadă de timp a taxelor şi impozitelor pe clădire, pentru cei care îşi renovează imobilul situat în centrul istoric. Dar şi suprataxarea celor care nu fac acest lucru”, a explicat Dragomir.

Edilul-şef are o părere destul de bună şi despre modul în care decurge realizarea de parcări la nivelul oraşului. Acesta a precizat că au fost finalizate primele 228 de locuri de parcare în zona Policlinicii din Hipodrom, în zona Nada Florilor, Şoseaua Buzăului şi strada Radu Negru. De asemenea, că se lucrează la parcările din faţa Bazinului Olimpic şi că vor urma şi alte loturi în curând.

“În Chercea se asfaltează pe cei 11 km, pe Şoseaua Focşani se lucrează. În Lacu Dulce avem un câştigător al licitaţiei. La Brăiliţa - Vidin - Pisc - Buzăului - Viziru - Radu Negru - Călăraşi 4 suntem în procedură de licitaţie. La Calea Galaţi documentaţia este în validare la Agenţia Naţională de Achiziţii Publice pentru o nouă licitaţie. Deci am putea spune că sunt lansate majoritatea licitaţiilor”, a mai adăugat Dragomir şi despre asfaltări.

Primarul a ţinut să mai adauge că cea mai dificilă decizie pe care a trebuit să o ia de la preluarea mandatului a fost legată de eliminarea câinilor comunitari de pe străzi. Acesta a afirmat că după o serie de campanii de sterilizare ale ONG-urilor, sprijinite de Primărie, a ajuns la concluzia că şi câinii sterilizaţi muşcă. Astfel, a luat decizia ca patrupedele bătrâne şi bolnave să fie eutanasiate.

“În 2017 au fost capturaţi 1.309 câini de pe străzi, iar în primele cinci luni ale acestui an, 872 de câini. Cea mai mare parte au fost daţi spre adopţie în alte ţări. Şi în perioada următoare vom continua procedurile legale cu aceeaşi intensitate. Au fost perioade dificile, în care am primit numeroase ameninţări la adresa mea şi a membrilor familiei. Eu, unul dintre viceprimari, dar şi angajaţi ai primăriei am avut plângeri penale ca urmare a faptului că vrem să avem un oraş fără câini. Dar toate acele plângeri s-au clasat, deoarece noi am acţionat în mod legal”, a punctat primarul.

Acesta a amintit şi despre finanţarea sportului brăilean, punctând că după ce s-a rezolvat problema blocajului de la Curtea de Conturi, Primăria a sprijinit handbalul, fotbalul, baschetul şi voleiul.

“Am avut o mare bucurie în anul 2017 când HC Dunărea s-a clasat pe locul II la nivel naţional, în anul 2018, când în Cupa României s-a clasat pe locul III, dar şi anul acesta când Cuza Sport a promovat în Liga Naţională de Baschet. Şi anii viitori vom finanţa sportul. Lucrăm la realizarea bazinului olimpic. Invistiţia e de peste 2 milioane de euro, doar anul acesta. Avem un ofertant care a câştigat licitaţia de proiectare faza I, la Stadionul Progresul şi am reluat demersurile pentru preluarea stadionului de atletism”, a conchis Dragomir.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro