Mergi la conţinutul principal

Bilanțul omeniei. Milioane pentru zeci de mii de semeni

* sume uriașe au fost alocate activităților social-filantropice, cultural-educative și patrimoniale desfășurate, anul trecut, de unitățile de cult ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos * beneficiari au fost peste 77.000 de tineri și vârstnici, elevi, bolnavi și sărmani care-și potolesc foamea în cele 50 de așezăminte sociale * anul acesta, vor fi sprijinite persoanele vulnerabile, în special copiii și vârstnicii, va fi susținută Campania "Donează sânge! Salvează o viață!" și vor fi continuate programele de tabere pentru elevi

 

Credință și filantropie la Dunărea de Jos. Sala "Episcop Melchisedec Ștefănescu" din cadrul Centrului Eparhial Galați a găzduit, recent, ședința anuală a Adunării Eparhiale - forul deliberativ eparhial, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian. 

"Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc la slujba Sfintei Liturghii, săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Ap. Andrei și Sf. Ier. Nicolae" din Galați, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum și a rostit rugăciuni speciale pentru sănătatea celor aflați în spitale și în suferință. Ședința propriu-zisă a început în sala de conferințe a Centrului Eparhial, cu rugăciunea și cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos", a precizat pr. consilier Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În cadrul ședinței, au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial și ale celorlalte subunități bisericești, pentru anul 2021, și au fost aprobate propunerile de activități pentru anul 2022. Totodată, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care - decizie deosebit de importantă - anul 2022 a fost dedicat, în Patriarhia Română, rugăciunii și sfinților isihaști. Nu în ultimul rând, ÎPS Casian a vorbit despre puterea rugăciunii și dragostea pe care trebuie să o purtăm semenilor noștri.

Nu întâmplător, un punct deosebit de important al ședinței Adunării Eparhiale l-a constituit bilanțul activităților social-filantropice, cultural-educaționale și patrimoniale desfășurate, anul trecut, de unitățile de cult ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos - Centrul Eparhial, protoierii, parohii din Brăila și Galați, mănăstiri, așezăminte bisericești și asociații creștine. Potrivit pr. Rareș Bucur, toate aceste activități - adevărat "bilanț al omeniei" - au însumat, în anul 2021, 6.571.012 lei (Centrul Eparhial - 21%, Condica Milei Creștine - 49%, Fonduri publice și contribuții proprii ale așezămintelor și asociațiilor eparhiale - 30%) având ca beneficiari nu mai puțin de 77.675 persoane - tineri și vârstnici, elevi, bolnavi din spitale sau deținuți din penitenciare. Sunt incluși aici sutele de asistați ai celor 50 de așezăminte sociale și filantropice din Eparhia Dunării de Jos. Peste 500 de sărmani sunt înscriși, de ani buni, pe listele cantinelor sociale ale parohiilor brăilene. Să nu uităm că, pe toată perioada pandemiei, Biserica s-a aflat în primele rânduri ale luptei cu boala și cu sărăcia, iar preoții și-au riscat viața și sănătatea mergând la semenii lor, în cele mai îndepărtate cătune ale județului.

Planurile pentru 2022 sunt pe măsura realizărilor lui 2021.   

"Între proiectele pentru anul 2022, amintim: oferirea unui ajutor financiar Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" din Galați (unde sunt tratați și copii din Brăila - n.r.) pentru achiziționarea unui aparat necesar depistării cancerului la copii, includerea jud. Galați în Centrul de Studii Dunărene al Academiei Române, accentuarea rolului rugăciunii din care izvorăște filantropia, formarea formatorilor și a angajaților din centrele sociale, voluntariatul ca șansă a unirii rugăciunii cu iubirea de milostenie, susținerea Campaniei umanitare "Donează sânge! Salvează o viață!", continuarea programelor de tabere pentru elevi, includerea mai multor așezăminte parohiale în programe de catehizare a tinerilor și sprijinirea persoanelor vulnerabile, în special a copiilor și vârstnicilor", precizează sursa citată.

În ultima parte a ședinței Adunării Eparhiale au fost prezentate mai multe volume ale Înaltpreasfințitului Părinte Casian, precum și ultimul număr al revistei eparhiale "Călăuză ortodoxă", apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Iar la final, toți cei prezenți au vizionat filmul documentar "Credință, Liturghie, Educație creștină și Filantropie în pandemie. Speranță, Comuniune și Solidaritate" - retrospectiva evenimentelor din anul 2021, din Arhiepiscopia Dunării de Jos - film realizat în cadrul Biroului de Presă eparhial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro