Mergi la conţinutul principal

Bilanț mortal al ITM. Amenzi zdrobitoare pentru "munca la negru"

* anul trecut, inspectorii de muncă au controlat peste 1.200 de angajatori brăileni, cuantumul amenzilor aplicate fiind de 2,6 milioane de lei * au fost înregistrate aproape 400 de sesizări ale lucrătorilor nemulțumiți și au fost depistați 126 de angajați "la negru" * cei mai mulți reclamau neacordarea drepturilor salariale și munca la negru, dar și nerespectarea securității și sănătății în muncă * au fost luate în vizor, de asemenea, agențiile de plasare de muncă în străinătate și firmele care folosesc zilieri * anul trecut, ITM a cercetat 4 accidente de muncă mortale, 8 accidente mortale în afara muncii și un accident colectiv de circulație cu 4 victime de la Yazaki Romania SA

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila (ITM) a tras linie și a realizat bilanțul activităților întreprinse în anul 2021, principala preocupare a instituției fiind legată de combaterea fenomenului "muncii la negru", a agențiilor de plasare a forței de muncă în străinătate și a neregulilor legate de securitatea și sănătatea în muncă. Cele mai mari amenzi aplicate de inspectorii de muncă brăileni în anul 2021 au fost pentru neconformitățile și ilegalitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă. Numai pentru așa-numita "muncă la negru" au fost date amenzi de peste 2.000.000 de lei. Sute de salariați nemulțumiți au trimis reclamații la ITM, majoritatea pentru că nu și-au primit salariile la timp.

 

126 de persoane angajate "la negru"

Potrivit ITM Brăila, activitatea instituției în domeniul relațiilor de muncă (RM) s-a axat, în anul 2021, pe mai multe direcții: participarea la campanii naționale, îndeplinirea Programului cadru de acțiuni și pe efectuarea de acțiuni proprii în domeniul relațiilor de muncă, fiind identificate nenumărate neconformități: primirea la lucru fără a avea încheiat contract individual de muncă (CIM); persoane depistate la muncă în afara programului; negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară; neevidențierea în pontaje a timpului de lucru prestat de către salariați; primirea la muncă fără întocmirea certificatului medical; necompensarea în bani a zilelor de CO (concediu de odihnă) neefectuate la încetarea raporturilor de muncă etc.

"Urmare a deficiențelor constatate privind legislația muncii, au fost aplicate 353 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.384.700 lei, din care pentru munca nedeclarată ("la negru" - n.r.) 2.010.000 lei, fiind depistate 126 de persoane fără forme legale de angajare (...)", precizează surse din cadrul ITM Brăila.

Demn de remarcat este faptul că, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2021, la ITM Brăila au fost înregistrate - în domeniul relațiilor de muncă - nu mai puțin de 323 de sesizări, majoritatea fiind deja soluționate de angajații instituției. Majoritatea sesizărilor (84%) fac obiectul relațiilor de muncă. 42% dintre sesizările depuse la ITM vizau neacordarea drepturilor salariale și 13% munca "la negru". Alte sesizări vizau orele suplimentare, compensarea concediilor de odihnă sau eliberarea unor documente.

 

Sute de angajatori amendați pentru încălcarea legislației de securitate a muncii

Cât privește activitatea instituției în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), potrivit bilanțului ITM, în anul 2021, inspectorii de muncă au sancționat 885 de angajatori care au primit amenzi totale de 208.500 lei - incomparabil mai mici față de "munca la negru" - și au analizat 53 de sesizări primite de la angajații nemulțumiți. Acțiunile de control au vizat, cu precădere, prevenirea expunerii lucrătorilor la riscul de infectare cu noul coronavirus și măsuri ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă (două zile consecutiv cu temperaturi de ^37 grade C sau -20 grade C).

Demn de remarcat este faptul că, în anul 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a avut în cercetare 4 accidente de muncă mortale la următoarele societăți:" Vard Brăila" SA, Societatea "Complexul Energetic Oltenia" SA (înregistrat la ITM Gorj), "Original Serv" SRL și "Hercules" SA. Totodată inspectorii de muncă au cercetat un accident de muncă colectiv la "Agricost" SA, cu 4 victime. Au mai fost cercetate 8 accidente mortale în afara muncii, victimele fiind angajați ai "Soufflet Facilities Romania" SRL, "Vard Brăila" SA, "X Serv" SRL, ANIF-Filiala Brăila, "Agricost" SA, "Nikagri" SRL, "Bulk Tansport" SRL, "EM Prime Construct" SRL.

A mai fost înregistrat, în anul 2021, un accident colectiv de circulație în care a fost implicată firma "Yazaki Romania" SA, cu 4 victime, din care o persoană accidentată mortal.

Potrivit ITM Brăila, în anul 2021 au fost 38 de angajați implicați în accidente de muncă, față de 58 în anul 2020, ceea ce relevă o scădere a numărului accidentelor de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro