* inspectorii de muncă brăileni au depistat aproape 100 de persoane care munceau "la negru" cu acordul patronilor * cele mai multe nereguli au fost depistate în construcții, comerț, agricultură, asistență socială, confecții, vânzarea carburanților
În plină criză economică, inspectorii ITM Brăila au verificat sute de firme și au identificat zeci de brăileni care munceau "la negru" cu acordul angajatorilor. Sancțiunile aplicate au fost pe măsură.
Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM) Liviu Arhire, în primele cinci luni ale anului, inspectorii de muncă au verificat nu mai puțin de 1.023 agenți economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului și județului Brăila. În urma controalelor efectuate, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 1.808.000 de lei (1.740.500 lei pentru nereguli în domeniul relațiilor de muncă și 67.500 lei pentru nereguli în domeniul securității și sănătății în muncă).
"Pe parcursul controalelor, au fost identificați 28 de angajatori care foloseau munca nedeclarată, fiind depistate 94 de persoane care lucrau fără forme legale, persoane ale căror raporturi de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat sau care prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul CIM cu timp parțial", a precizat inspectorul șef al ITM Brăila.
Angajatorii depistați că folosesc muncă "la negru" își desfășoară activitatea în domenii precum: construcții, comerț, cultivarea cerealelor, activități de asistență socială, fabricarea altor articole de imbrăcăminte, protecție și gardă, creșterea animalelor, comerț cu amănuntul al carburanților. Numai pentru "muncă la negru" ITM Brăila a aplicat amenzi de 1.420.000 lei.
Principalele deficiențe constatate în perioada ianuarie-mai 2022: primirea la muncă a unei persoane fără a forme legale de încadrare; netransmiterea contractelor individuale de muncă (CIM) în registrul general de evidență a salariaților; persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat; persoane depistate la muncă în afara programului de lucru stabilit; nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară; nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal; neevidențierea timpului de muncă efectuat de salariați; neasigurarea unei instruiri adecvate în domeniul securității și sănătății în muncă; semnalizarea riscurilor de accidentare necorespunzătoare; angajatorul nu a desemnat un lucrător care să aplice măsurile de prim ajutor; neefectuarea controlului medical la angajare.