Bilanţul milosteniei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Filantropie de 6,8 milioane de lei în anul pandemic 2020

Bilanţul milosteniei

* zeci de miliarde de lei vechi au fost alocaţi de parohiile din Brăila şi Galaţi, cu sprjijinul donatorilor, pentru susţinerea unor mari proiecte filantropice * beneficiari au fost peste 60.000 de persoane din Eparhia Dunării de Jos * anul acesta, vor fi ajutaţi copiii, bătrânii şi familiile nevoiaşe, vor fi oferite consultaţii gratuite în mediul rural şi va continua campania de donare de sânge pentru ajutorarea semenilor * la îndemnul ierarhului Dunării de Jos, vor fi acordate burse lunare pentru elevii din parohii şi vor fi formate echipe de profesori voluntari pentru oferirea de meditaţii gratuite elevilor din clasele terminale

 

 

 

 

 

Bilanţ rodnic al activităţii parohiilor ortodoxe din judeţele Brăila şi Galaţi în ”anul pandemic 2020”, an în care, mai mult ca oricând, au fost demarate ample proiecte social-filantropice, în valoare de milioane de lei. Bisericile au oferit mese calde pentru sute de nevoiaşi, au ajutat familiile sărace şi bătrânii cu alimente şi medicamente, au făcut donaţii de echipamente medicale şi au donat sânge pentru semenii lor aflaţi pe patul spitalelor.

Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos Galaţi a găzduit, zilele acestea, lucrările Adunării Eparhiale - forul deliberativ eparhial - desfăşurate sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian. Cu acest prilej, a fost prezentată activitatea desfăşurată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în anul 2020 şi proiectele ce vor fi derulate în 2021, fiind evidenţiată, cu precădere, implicarea preoţilor şi parohiilor din Brăila şi Galaţi în activitatea social-filantropică.

Potrivit părintelui consilier Rareş Bucur, evenimentul a debutat cu oficierea Sf. Liturghii şi a slujbei de Te-Deum, de către ÎPS Casian, la Catedrala Arhiepiscopală. Ierarhul a rostit rugăciuni pentru sănătatea celor aflaţi în spitale şi a celor afectaţi de noul coronavirus. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a vorbit apoi despre legătura pe care trebuie să o păstrăm cu românii plecaţi în străinătate şi despre pomenirea celor adormiţi întru Hristos.

Lucrările Adunării Eparhiale s-au desfăşurat în sala de conferinţe a Centrului Eparhial, accentul fiind pus pe evidenţierea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale desfăşurate de către protoieriile, parohiile, mănăstirile şi aşezămintele bisericeşti din judeţele Brăila şi Galaţi. Potrivit comunicatului remis de părintele Rareş Bucur, activităţile social-filantropice iniţiate, anul trecut, în Eparhia Dunării de Jos au însumat 6.862.400 lei, având ca beneficiari peste 60.000 de persoane, inclusiv asistaţii celor 48 de aşezăminte bisericeşti (cantine sociale).

Iată şi câteva dintre proiectele social-filantropice care vor fi iniţiate în acest an, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian: activităţi în cadrul aşezămintelor bisericeşti, prin implicarea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţiîn străinătate, a celor din familii monoparentale, precum şi a persoanelor vârstnice; continuarea campaniilor socio-medicale ”Sănătate pentru sate” (deplasare cu echipe de medici în localităţile rurale) şi ”O picătură de sânge salvează o viaţă!” (donare de sânge); continuarea ajutorării vârstnicilor din mediul rural (ajutoare pentru spitalizare, medicamente sau întreţinere materială) în special a celor care au copiii plecaţi în străinătate sau care nu au urmaşi; acordarea de burse lunare elevilor din parohii, precum şi dublarea cuantumurilor acestora; organizarea unor echipe de profesori voluntari pentru oferirea de meditaţii gratuite elevilor din clasele terminale, după modelul celor oferite elevilor seminarişti gălăţeni; dezvoltarea de parteneriate cu alte instituţii medicale, în vederea continuării iniţiativelor de susţinere a programelor socio-medicale în vreme de pandemie, sprijinirea persoanelor vulnerabile, în special a copiilor şi a vârstnicilor; construirea capelei cu hramul ”Sf. Cuv. Parascheva” în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Galaţi (desemnat ca unitatea medicală principală pentru primirea şi tratarea persoanelor infectate cu SARS CoV-2).

În cadrul lucrărilor Adunării Eparhiale, au fost prezentate mai multe publicaţii apărute în Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, volumul 21 al seriei ”Biserică. Misiune. Slujire”, cartea ”Rugăciune. Comuniune. Filantropie”, precum şi ultimul număr al revistei eparhiale ”Călăuză ortodoxă”. De asemenea, a fost vizionat documentarul Retrospectiva evenimentelor Arhiepiscopiei Dunării de Jos din anul 2020“, realizat în cadrul Biroului de Presă Eparhial.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro