Bilanţul IPJ Brăila, pe 2017.Numărul infracţiunilor, în scădere la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bilanţul IPJ Brăila, pe 2017.Numărul infracţiunilor, în scădere la Brăila

ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Poliţiei brăilene, comisarul Constantin Glugă, a vorbit despre rezultatele obţinute în cursul anului trecut • s-a arătat faptul că Brăila stă bine la capitolul “infracţionalitate”, asta dacă ţinem cont de numărul infracţiunilor sesizate, care a fost în scădere

 

Anul trecut, oamenii în uniformă au reuşit să îi ţină în frâu pe infractori, fiind înregistrată o scădere a numărului de infracţiuni sesizate. Cel puţin asta reiese din statistica prezentată chiar de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, cms. şef Constantin Adrian Glugă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Scăderi semnificative s-au înregistrat atât la infracţiunile comise în stradă, fiind vorba aici de atacuri violente, în scopul comiterii unor furturi de poşete, portofele sau telefoane, cât şi celelalte tipuri de infracţiuni, cum ar fi cele din locuinţe. Mulţi dintre infractori au fost prinşi în flagrant. Scăderi au fost şi în cazul accidentelor rutiere soldate cu persoane decedate sau rănite grav.

După cum a precizat şeful IPJ, principalele obiective ale poliţiştilor, în anul 2017 au urmărit creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni, prevenirea şi combaterea criminalităţii transfrontaliere, destructurarea grupărilor infracţionale, asigurarea unui climat de legalitate în mediul de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei. Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2017, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în două programe de prevenire. Este vorba despre programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi programul judeţean de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, cu modulele: prevenirea tâlhăriilor şi prevenirea furturilor din curţi şi anexe gospodăreşti. Au avut loc sute de întâlniri între poliţişti şi cetăţeni.

Astfel, în anul 2017, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au fost sesizate cu 1.405 (12,52%) mai puţine infracţiuni decât în perioada similară a anului trecut. “De remarcat este faptul că 45,36% din totalul infracţiunilor sesizate reprezintă infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, fiind urmate de infracţiunile îndreptate împotriva persoanei, care reprezintă 36,13% din total. Infracţiunile contra persoanei au generat o scădere importantă a infracţionalităţii sesizate, fiind înregistrate cu 681 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut (ceea ce reprezintă o scădere cu 16,11%). În cadrul acestei categorii, 64,91% dintre acestea este reprezentată de infracţiunile de lovire sau alte violenţe. De asemenea, în anul 2017, au fost sesizate cu 590 mai puţine infracţiuni contra patrimoniului decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 11,70%. Pe genuri de infracţiuni, s-a constatat un trend descendent la infracţiunile de furt, cu 431 unităţi (-14,21%), de tâlhărie, cu 14 unităţi (-24,56%) şi de distrugere, cu 105 unităţi (-9,25%)”, a declarat cms. şef Constantin Glugă.

Prevenirea infracţionalităţii stradale a constituit una dintre priorităţile poliţiştilor, în anul 2017, fiind sesizate cu 10 infracţiuni mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 1,80%. Numărul faptelor stradale descoperite în flagrant la nivelul judeţului Brăila, a crescut cu 69,23% .

 

Mai puţine accidente rutiere şi infracţiuni în zona şcolilor

Poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi intense pe arterele de circulaţie, pentru prevenirea infracţiunilor la regimul circulaţiei şi combaterea indisciplinei în trafic.

Anul trecut, au fost constatate 703 infracţiuni (697 în anul 2016), din care 342 la regimul circulaţiei (309 în anul 2016) şi 361 de altă natură (388 în anul 2016), fiind aplicate 27.398 sancţiuni contravenţionale.

Pe raza de competenţă, în anul 2017, s-au produs cu 12,16% mai puţine accidente  rutiere. De asemenea au fost înregistrate cu 36,56%  mai puţine persoane decedate, cu 13,66% mai puţine persoane rănite grav şi cu 38,57% mai puţine persoane rănite uşor. “Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave în anul 2017 au fost: traversarea neregulamentară a pietonilor (16,15%), neadaptarea vitezei la condiţiile de drum (13,08%), neacordarea priorităţii pietonilor (10,77%) şi abaterile bicicliştilor (10 %)”, a declarat sursa citată.

Poliţiştii au desfăşurat acţiuni intense şi în şcoli, tocmai pentru a preveni delicvenţa juvenilă şi a-i ajuta pe elevi să mergă pe drumul cel bun. În perioada analizată a anului şcolar 2017 – 2018, faptele penale sesizate în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar au avut un trend descendent faţă de perioada similară a anului şcolar 2016 – 2017, acestea scăzând cu 12,5%.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro