OMS a decis să divizeze în două grupuri ţările afectate de epidemie. Din primul grup fac parte trei ţări cele mai afectate de Ebola (Liberia, Sierra Leone şi Guineea), în timp ce în al doilea intră Nigeria, Senegal, Statele Unite şi Spania.
Nigeria şi Spania au fost eliminate din lista ţărilor afectate de epidemie, deoarece nu au semnalat niciun caz de Ebola în decursul a 42 de zile.
Epidemia, cea mai gravă de la identificarea virusului în 1976, a izbucnit în Guineea, la sfârşitul lui decembrie 2013. În Sierra Leone, Ebola a provocat moartea a 1.259 de persoane din 3.706 cazuri de infectare. De asemenea, 904 persoane au murit în Guineea, din 1.540 de cazuri.
Boala, numită şi febra hemoragică Ebola, are o rată de mortalitate de circa 70 la sută, potrivit unui studiu al OMS. Infecţia se produce prin contact direct cu fluidele corporale, iar perioada de incubaţie este între două şi 21 de zile.
Potrivit OMS, se poate spune că nu mai există vreun risc de transmitere a Ebola într-o ţară la "42 de zile după ultimul caz înregistrat".