Mergi la conţinutul principal

Bilanţ 2018, ITM Brăila: Angajaţi la negru şi salarii întârziate ori mai mici decât minimul pe economie

• în cifre, 2.332 de controale la peste 1.200 de agenţi economici şi sancţiuni  în valoare de 2.477.800 lei • cele mai mari amenzi s-au aplicat în cazul muncii “la negru” • printre celelalte nereguli depistate în urma verificărilor s-au numărat neplata la timp a salariilor, ore de muncă suplimentare necompensate, deficienţe în acordarea sporului pentru munca pe timp de noapte şi altele

 

Inspectorii Inspecţiei Teritoriale de Muncă (ITM) Brăila au avut, în 2018, un an de activitate intensă, în încercarea de a stopa fenomenul muncii “la negru”, de a-i face pe angajatori şi angajaţi să respecte normele de securitate şi sănătate în muncă, dar şi legislaţia în vigoare privind salarizarea, programul de lucru, contractele de muncă etc. Aşa se face că, pe parcursul anului trecut, instituţia a efectuat 2.332 de controale la peste 1.200 de agenţi economici cu capital de stat, mixt şi privat, cu un număr total de peste 123.000 salariaţi. Au fost depistate mai multe nereguli, iar cuantumul amenzilor aplicate de ITM în 2018 se ridică la 2.477.800 lei, adică peste 24 de miliarde lei vechi.

Defalcat, inspectorii au efectuat 1.267 de controale în ceea ce priveşte relaţiile de muncă şi au aplicat 768 sancţiuni, în valoare de 2.276.300 lei, iar pe linia sănătăţii şi securităţii în muncă au efectuat 1.065 controale, “soldate” cu 1.465 amenzi în valoare totală de 201.500 lei.

Fenomenul muncii “la negru” a persistat în Brăila şi în cursul anului 2018 şi, probabil, nu va fi eradicat total în viitorul apropiat, deşi amenzile sunt extrem de mari. Anul trecut, cele mai mari amenzi au fost aplicate fix pentru acest aspect, 33 de sancţiuni în cuantum total de peste 1.600.000 lei.

Tot în urma verificărilor au fost descoperiţi 24 de angajatori care au primit la muncă persoane care nu aveau efectuate analizele medicale. Alţi zeci de angajatori brăileni nu au putut arăta inspectorilor cererile din partea salariaţilor care intrat în concendiu fără plată ori în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului. Printre neregulile constatate la angajatori s-au mai numărat şi nerespectarea legii referitoare la durata normală a programului de lucru, neevidenţierea timpului de muncă şi necompensarea orelor de muncă suplimentare, neacordarea zilelor de repaus cuvenite angajatului, deficienţe în acordarea sporului pentru munca prestată pe timp de noapte etc.

Alţi aproape 20 de angajatori brăileni nu plăteau salariile la timp, însă au fost constatate şi situaţii când angajatorul nu a garantat în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Controalele ITM vor continua şi în 2019.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro