• în primele 6 luni ale acestui an, poliţiştii au avut 4.584 de infracţiuni sesizate, cu 152 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 3,21% • s-au redus infracţiunile de natură economică sesizate, unde a fost înregistrată o scădere cu 120 de astfel de cazuri • infracţiunile contra persoanei au fost în creştere, în primele 6 luni ale anului 2018, majoritatea fiind fapte de lovire sau alte violenţe • în primul semestru din 2017 au fost 19 violuri sesizate, anul acesta numărul a ajuns la 23 • la omoruri, IPJ era pe zero, însă acum s-a adăugat în listă crima de la Vişani
În primele şase luni ale acestui an, faptele penale sesizate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila au fost mai puţine, însă oamenii în uniformă tot au avut serios de muncă. S-au înregistrat scăderi la infracţiunile economice şi furturi, însă bătăile dintre brăileni au fost în top. Infracţiunile de lovire sau alte violenţe, dar şi violurile, au fost în creştere anul acesta, faţă de perioada similară a anului trecut. Infracţiunile de omor au lipsit din lista infracţională până în august, când s-a comis omorul din Vişani.
Potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, în cursul primului semestru al acestui an, la nivelul instituţiei au fost sesizate 4.584 de infracţiuni, cu 152 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 3,21%. Această reducere este generată, în principal, de reducerea infracţiunilor de natură economică sesizate, unde a fost înregistrată o scădere cu 120 astfel de infracţiuni. După locul săvârşirii faptelor, se constată că 60% din totalul infracţiunilor sesizate au fost în mediul urban, iar 40% dintre infracţiuni s-au săvârşit în mediul rural. De asemenea, se remarcă faptul că aproximativ 46% din totalul infracţiunilor sesizate reprezintă infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, fiind urmate de infracţiunile îndreptate împotriva persoanei, care reprezintă 38% din total.
Bătăuşii şi-au făcut de cap
Infracţiunile contra persoanei au generat o creştere a infracţionalităţii sesizate în primele 6 luni ale anului 2018, faţă de perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 1.719 astfel de fapte, ceea ce reprezintă o creştere cu 8%. Majoritatea este reprezentată de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, acestea reprezentând 66% dintre acestea. “Un trend descendent a fost constatat în domeniul infracţiunilor îndreptate împotriva patrimoniului, scăderea de ansamblu la sfârşitul semestrului I 2018 fiind de 5% faţă de valorile înregistrate în perioada similară a anului trecut. Dintre cele 2.088 de infracţiuni contra patrimoniului înregistrate, 1.254 sunt infracţiuni de furt (60%). Este important de reliefat că infracţiunile de furt sesizate au scăzut cu 13 %, scădere care se manifestă atât în mediul urban, cât şi în mediul rural”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, subinspector Laura Dan.
Şi la numărul de accidente rutiere s-a înregistrat o creştere. În primele 6 luni ale anului 2018, s-au produs 44 de accidente rutiere grave, soldate cu 14 persoane decedate, 46 persoane rănite grav şi 15 persoane rănite uşor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 40 accidente grave, soldate cu 5 persoane decedate, 36 persoane rănite grav şi 10 persoane rănite uşor. Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave au fost traversarea neregulamentară (17,86%), neacordarea priorităţii pietonilor (13,10%) şi neadaptarea vitezei (10,71%).
La infracţiunile de omor, situaţia statistică a IPJ Brăila, din primul semestrul al anului 2018 arată bine, în sensul că numărul era “zero”, faţă de 3 infracţiuni de omor înregistrate în perioada similară a anului trecut. Luna trecută, situaţia s-a schimbat, o crimă cu sânge rece fiind comisă la Vişani, unde trei localnici i-au luat viaţa unui vânzător de sare şi var, în vârstă de 65 de ani, din judeţul Buzău.
La cazurile de viol s-a înregistrat însă o creştere. Dacă în primele 6 luni din 2017 au fost sesizate 19 astfel de infracţiuni, anul acesta s-a ajuns la 23. La infracţiunile de tâlhărie s-au sesizat 21 de fapte anul trecut, în primul semestru din 2018 fiind 26 de astfel de fapte. La distrugere, anul trecut au fost 496 de fapte sesizate, iar anul acesta - 474, iar la vătămare corporală din culpă au fost 183 de infracţiuni în 2017 şi s-a ajuns la 190 în 2018. În cele 6 luni ale acestui an, la IPJ Brăila au fost sesizate şi 4 infracţiuni de tentativă la omor, faţă de una, în 2017.
Numărul apelurilor de urgenţă, unde s-a impus intervenţia poliţiştilor, în scădere
Poliţiştii intervin în mod operativ la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin apelul unic de urgenţă 112. Astfel, în primul semestru al anului 2018, s-a intervenit la 4.952 apeluri de urgenţă, dintre care 2.908 în mediul urban (58,72% din total) şi 2.044 în mediul rural (41,28% din total).
Datele statistice arată că, în cursul primelor 6 luni ale anului 2018, numărul apelurilor de urgenţă care au necesitat intervenţia a scăzut uşor, cu 93 de cazuri (1,88%), faţă de perioada similară a anului trecut.
În cursul primului semestru al anului 2018, Poliţia de Proximitate a desfăşurat acţiuni intense pentru siguranţa cetăţenilor, care au primit sfaturi utile menite să îi ajute să se ferească de infractori. Au fost desfăşurate peste 1.200 de activităţi în comunitate, cele mai multe dintre acestea fiind derulate în cadrul unităţilor de învăţământ şi asociaţiilor de proprietari. Totodată, au fost desfăşurate 23 de activităţi pentru prevenirea victimizării bătrânilor, iar la punctele de consiliere au fost primite 1.960 de persoane. În perioada menţionată, au fost organizate 184 de acţiuni şi controale, atât cu efective proprii, dar şi în colaborare cu alte instituţii.
După cum au transmis reprezentanţii IPJ Brăila, în domeniul prevenirii criminalităţii, priorităţile Poliţiei Române pentru anul 2018 au fost transpuse în trei programe de prevenire, respectiv: programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor; programul judeţean de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului (prevenirea furturilor din locuinţe, curţi şi anexe gospodăreşti în mediile urban şi rural, prevenirea furturilor din societăţi comerciale în mediile urban şi rural şi prevenirea tâlhăriilor în mediile urban şi rural); programul judeţean de prevenire a violenţei în familie.
În cadrul acestor proiecte, alături de numeroşi parteneri, au fost desfăşurate peste 100 de activităţi de prevenire (întâlniri cu grupuri ţintă), fiind informaţi în mod direct 7.485 de beneficiari (elevi, cadre didactice, participanţi la trafic etc.) şi împărţite peste 7.600 de afişe, pliante, flyere.
Menţinerea ordinii şi siguranţei publice a reprezentat o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, acţiuni specifice fiind organizate, în principal, cu forţe proprii, uneori fiind solicitate forţe suplimentare de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila, acestea fiind folosite pentru constituirea de patrule mixte. Pe raza judeţului Brăila au fost constituite în medie 70 de patrule/zi , dintre care 44 în mediul urban şi 26 în mediul rural, activitatea acestora desfăşurându-se în ture, pe trei schimburi.