Indivizi puşi pe făcut bani nemunciţi vin cu metode noi de tras ţepe celor încrezători şi tentaţi de oferte. După varianta "Accidentul", acum s-a inventat afacerea "Bijuteria". O bătrână a rămas fără lanţul de aur, după ce un escroc i-a propus să îi dea în schimb o bijuterie mai valoroasă. Nu este singura victimă.
Prin bine cunoscuta metodă "Accidentul", escrocii au dat lovituri bănoase şi mulţi au rămas cu banii în propriile conturi pentru că nu li s-a putut da de urmă. Alţii au fost trimişi la puşcărie.
Acum, înşelăciunile se comit prin oferirea de bijuterii cu titlu gratuit. Planul este bine pus la punct, iar două brăilence au picat deja în plasa întinsă de ţepari, numai într-o săptămână . Ele au fost convinse să renunţe la bijuteriile personale, din aur, în schimbul unora dintr-un metal nepreţios. O femeie de 81 de ani a fost înşelată cu suma de 6.000 lei, reprezentând valoarea bijuteriilor din aur pe care aceasta a acceptat să le dea unor necunoscuţi. Totul din dorinţa de a primi unele mai valoroase.
Incidentul s-a produs în seara de 30 iunie iar păgubita le-a relatat poliţiştilor că a fost abordată, pe stradă, de un bărbat, aflat într-un autoturism oprit în faţa locuinţei sale. "Acesta i-a propus să facă un schimb de bijuterii din aur, sub pretextul că cele oferite poartă noroc şi au valoare mai mare decât cele purtate de ea. Fără a sta prea mult pe gânduri, bătrâna a acceptat propunerea şi, ajutată de o femeie care se afla pe bancheta din spate a autoturismului, şi-a scos bijuteriile din aur şi le-a înmânat necunoscuţilor, primind în schimb nişte gablonzuri", a precizat subinspector Laura Dan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Bulibaşa din Sibiu, pomana lui Cioabă şi descântecul
O femeie de 79 de ani a fost şi ea atrasă de oferta unor escroci. A fost abordată tot pe stradă de o necunoscută care i-a aruncat o poveste desprinsă din filme. Aceasta i-a explicat bătrânei că doreşte să-i dea de pomană bijuterii din partea bulibaşei din Sibiu. Victima a fost convinsă să pună bijuteriile personale într-un şerveţel, pentru a le purta pe cele primite ca pomană. Într-un moment de neatenţie, şerveţelul a fost înlocuit cu unul în care se aflau două monede de 10 bani.
Poliţiştii atrag atenţia, mai ales persoanelor în vârstă, să nu mai creadă în vorbele aruncate de necunoscuţi. În evidenţele Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila se mai află alte trei sesizări privind infracţiuni de înşelăciune săvârşite prin aceeaşi metodă, de la începutul acestui an. În toate cazurile, victime sunt femei cu vârste de peste 50 de ani.
Escrocii vin cu autoturisme înmatriculate în alte state şi abordează persoane care poartă bijuterii la vedere. Motivează, de multe ori, că sunt rude cu Cioabă, iar pomana este pentru sufletul acestuia. Persoanele oprite chiar cred că se pot îmbogăţi peste noapte şi dau ce au mai de preţ. Ţeparii nu dau de bănuit, în primă fază, întrucât se comportă foarte bine şi dau bijuteriile, aşa zise de valoare, la probă. Asta după ce victima pune ceea ce are la gât, într-un şerveţel. La plecare primesc, tot puse în şerveţel, pietricele sau monede. Victimele primesc şi sfaturi importante: să nu deschidă şerveţelul până nu ajung acasă, pentru că a fost făcut un descântec.