• amplasată în inima Brăilei, clădirea din Strada Justiţiei nr. 1, până mai ieri o ruină, a fost readusă la viaţă • Compania Naţională de Investiţii (CNI) a investit 7,5 milioane lei pentru reabilitarea ei • la aceştia se adaugă 100.000 de euro proveniţi exclusiv din fondurile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI)
Bijuterie arhitectonică readusă la viaţă. Amplasată în Centrul Istoric al Municipiului Brăila, clădirea de pe Strada Justiţiei, nr. 1, monument de arhitectură vechi de mai bine de un secol, şi-a recăpătat strălucirea de altădată, iar acum va găzdui Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila (OCPI). Restaurarea monumentului - realizată „ca la carte” - a presupus respectarea vechii arhitecturi, specifice zonei, şi obţinerea avizelor de la Ministerul Culturii pentru această dificilă intervenţie, dat fiind faptul că, de mulţi ani, imobilul se afla într-o avansată stare de degradare. Numai din subsolul impunătoarei clădiri au fost scoase camioane întregi de deşeuri aruncate de răuvoitori.
Noul sediu al OCPI Brăila - o clădire-simbol concepută, din câte se pare, după planurile vestitului arhitect brăilean I.L. Predinger, are o suprafaţă construită de 546 metri pătraţi şi desfăşurată de 1.638 mp, urmând a fi structurat pe zonă de arhivă (la subsol), zonă de relaţii cu publicul şi compartimentele funcţionale.
Potrivit purtătorului de cuvânt al OCPI Brăila, Simona Vank, şef Serviciu de Publicitate Imobiliară în cadrul instituţiei, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) a luat fiinţă în anul 2004, prin reorganizarea fostului OJCGC şi preluarea activităţii birourilor de Carte Funciară din cadrul judecătoriilor, însă la Brăila cele două instituţii au coexistat în acelaşi sediu dinainte de preluare, încă din anul 1999.
„Activitatea a crescut semnificativ odată cu dezvoltarea pieţei imobiliare începând cu anul 2005, iar personalul preluat a devenit insuficient, de asemenea şi spaţiul de lucru şi de arhivare. Sediul actual al OCPI Brăila (din Calea Călăraşilor nr. 27 - n.r.) are o structură de camere tip „vagon”, ceea ce face dificilă funcţionarea unei activităţi ce presupune o zonă de relaţii cu publicul, de arhivă şi de lucru structurată pe compartimente de specialitate. Arhiva instituţiei ocupă o suprafaţă de peste 2.500 metri liniari, astfel că s-a impus închirierea unor spaţii în apropiere (sediul Poliţiei Locale şi Pancronex) pentru depozitarea documentelor, conform rigorilor în materie de arhivă. Acest aspect a făcut dificilă furnizarea documentelor solicitate de cetăţeni sau pentru a asigura suport activităţii curente”, a precizat Simona Vank.
În aceste condiţii, conducerea OCPI Brăila a demarat, încă din anul 2010, procedurile de preluare a clădirii din imediata apropiere, şi anume cea din Strada Justiţiei nr.1, care se afla, de ceva vreme, într-un stadiu avansat de degradare şi care aparţinea municiplităţii.
Potrivit sursei citate, contextul istoric al imobilului şi destinaţia sa actuală au generat nevoia de a avea o strategie aparte de intervenţie, îmbinând consolidarea şi restaurarea clădirii existente, ca structură originală, cu particularităţile pe care trebuie să le aibă o instituţie a statului. Astfel, s-a avut în vedere ca, în problemele de configurare a spaţiului interior (acces, circulaţie şi fluxuri) să primeze funcţionalitatea şi scopul pentru care a fost reabilitată clădirea, respectiv activitatea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila.
„Proiectul a intrat în sfera Companiei Naţionale de Investiţii, într-un parteneriat cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, pentru restaurarea acestei clădiri istorice. Astfel, CNI a investit 7.504.995 lei în noul sediu. Pentru a facilita accesul între cele două incinte (vechiul sediu se află în imediata vecinătate - n.r.) a fost proiectată o scară/corp de legătură, investiţie în valoare de cca. 100.000 de euro, suportată exclusiv din fondurile ANCPI. În urma aplicării procedurilor specifice achiziţiei publice, proiectul a fost adjudecat de constructorul SC Concivia SA, care a respectat termenele şi condiţiile impuse de proiect”, a mai spus purtătorul de cuvânt al OCPI Brăila.
Mai trebuie spus faptul că, după inaugurarea noului sediu al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Brăila, vechiul sediu, din Calea Călăraşilor nr.27, urmează să intre, de asemenea, în ample lucrări de reabilitare. El se va afla în continuare în componenţa OCPI şi va găzdui spaţii de arhivare şi de lucru auxiliare ce urmează a fi amenajate.