Bibliotecile de cartier, ingropate de indiferenta autoritatilor si a oamenilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bibliotecile de cartier, ingropate de indiferenta autoritatilor si a oamenilor

Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" are in municipiul Braila trei filiale in cartierele Brailita, Radu Negru si Chercea. Acestea au fost infiintate din 1963, insa si acum functioneaza in spatii care apartin Primariei, pentru care platesc chirie. Ca urmare, despre modernizari si imbunatatiri nici nu se poate vorbi. Singura modernizare a acestor spatii a constat in dotarea cu doua calculatoare conectate la internet, unul pentru uzul bibliotecarilor si altul pentru cititori. La filiala din cartierul Radu Negru sint puse la dispozitia cititorilor 15.000 de volume. "Vin cam 26 de vizitatori pe zi. Majoritatea sint copii de la scolile din jur care vin pentru bibliografia scolara. Avem si literatura pentru copii, carti ilustrate, basme. Adultii vin mai putin. Ei cauta in special noi aparitii editoriale si nu prea putem sa le satisfacem aceasta dorinta, insa anul trecut, in special la sfirsitul anului, am primit si carti noi. Cea mai mare problema este frigul. Din '85 este asa. Incalzire centrala exista, insa caldura nu mai ajunge pina aici. Mi s-a spus ca este cap de coloana si nu au solutii. Nici grup sanitar nu avem. Conducerea bibliotecii a vrut sa mai ia o camaruta de la Caminul cultural sa rezolve problema, dar nu s-a putut, iar acum, daca biblioteca mare se va muta pe Buzaului, aceasta filiala s-ar putea sa se desfiinteze", a spus bibliotecara Maria Buzatu.
Conditii mai bune nu sint nici la filiala bibliotecii din cartierul Brailita. Frigul domneste si acolo, iar caloriferele electrice nu prea reusesc sa-l imblinzeasca. Aici sint peste 10.000 de volume, iar frecventa cititorilor este, in medie, de 25 pe zi. Culmea este ca in cladirea care apartine Primariei s-a montat centrala pe gaze, s-a realizat si instalatia termica, insa nu s-au tras gaze de la tevile care trec prin fata portii. "Speram sa gasim un spatiu mai bun, situat mai bine, pentru ca acesta este chiar in marginea cartierului si nu mai vine lumea. Atunci cind functionam intr-un spatiu la Scoala “Kogalniceanu”, aveam mai multi cititori. Conducerea s-a gindit la un spatiu in Vidin, mai mare, care sa ne permita mai multe, insa este greu de gasit acest spatiu", a explicat bibliotecara Aurelia Tuga.
Biblioteca din Chercea functioneaza in cladirea Caminului Cultural. Spatiul este foarte restrins pentru cele 15.000 de volume. Si aici, cei mai multi vizitatori sint elevi, insa si acestia vin cu greu. "Acum doi ani am realizat multe activitati de promovare, aici se tin si cursuri muzicale, dar copiii nu sint interesati si parintii nu-i incurajeaza deloc. Uneori chiar vin parintii in locul copiilor sa ia cartile recomandate de la scoala si spun ca acestia au treaba acasa. Adevarul este ca marea majoritate nu citeste. Exista planuri de modernizare, dar acestea sint doar idei. Aici nu avem nici canalizare, asa ca nu stiu daca vom primi aviz de functionare. Singura modernizare a fost introducerea calculatorului, iar la filiale accesul la internet este gratuit", a spus bibliotecara Iuliana Gurgu.
Desi sediul central al Bibliotecii Judetene este modern, incalzit si corespunde unui minim de norme, filialele din cartiere au ramas la nivelul secolului trecut, iar perspectivele nu sint deloc imbucuratoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro