Conditii mai bune nu sint nici la filiala bibliotecii din cartierul Brailita. Frigul domneste si acolo, iar caloriferele electrice nu prea reusesc sa-l imblinzeasca. Aici sint peste 10.000 de volume, iar frecventa cititorilor este, in medie, de 25 pe zi. Culmea este ca in cladirea care apartine Primariei s-a montat centrala pe gaze, s-a realizat si instalatia termica, insa nu s-au tras gaze de la tevile care trec prin fata portii. "Speram sa gasim un spatiu mai bun, situat mai bine, pentru ca acesta este chiar in marginea cartierului si nu mai vine lumea. Atunci cind functionam intr-un spatiu la Scoala “Kogalniceanu”, aveam mai multi cititori. Conducerea s-a gindit la un spatiu in Vidin, mai mare, care sa ne permita mai multe, insa este greu de gasit acest spatiu", a explicat bibliotecara Aurelia Tuga.
Biblioteca din Chercea functioneaza in cladirea Caminului Cultural. Spatiul este foarte restrins pentru cele 15.000 de volume. Si aici, cei mai multi vizitatori sint elevi, insa si acestia vin cu greu. "Acum doi ani am realizat multe activitati de promovare, aici se tin si cursuri muzicale, dar copiii nu sint interesati si parintii nu-i incurajeaza deloc. Uneori chiar vin parintii in locul copiilor sa ia cartile recomandate de la scoala si spun ca acestia au treaba acasa. Adevarul este ca marea majoritate nu citeste. Exista planuri de modernizare, dar acestea sint doar idei. Aici nu avem nici canalizare, asa ca nu stiu daca vom primi aviz de functionare. Singura modernizare a fost introducerea calculatorului, iar la filiale accesul la internet este gratuit", a spus bibliotecara Iuliana Gurgu.
Desi sediul central al Bibliotecii Judetene este modern, incalzit si corespunde unui minim de norme, filialele din cartiere au ramas la nivelul secolului trecut, iar perspectivele nu sint deloc imbucuratoare.