• proiectul de suflet al Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati “ a intrat în al patrulea an de existenţă, iar prin implicarea copiilor în proiect se doreşte dezvoltarea unor relaţii apropiate şi durabile dintre bunici şi copii, găsindu-se diverse căi pentru a se simţi utili unii celorlalţi
Pentru bătrânii din Căminul “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Brăila luna martie a început într-o atmosferă veselă, de sărbătoare. Plecând de la proclamaţia Patriarhiei Române prin care 2019 este declarat Anul omagial al satului românesc - al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari, Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila a organizat luni, 4 martie, un spectacol de cântece şi dansuri populare pentru bunicii din cămin.
Alături de echipa proiectului “Biblioamici pentru bunici” au participat elevii de la Liceul Teoretic “Mihail Sebastian” şi de la Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu”.
Acestei iniţiative i-au răspuns şi copiii din grupa de cateheză a parohiei “Sfinţii Arhangheli” din Brăila, care sub îndrumarea preotului paroh Victor Ţugui, au realizat un proiect intitulat “Satul în suflet de copil”. Manifestarea s-a desfăşurat în cadrul Concursului Naţional Catehetic “Hristos: sufletul satului meu”, organizat de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei. Cu acest prilej, copiii din grupul de cateheză au confecţionat mărţişoare cu motive tradiţionale, pe care le-au oferit bătrânilor, alături de produse de igienă personală. Întâlnirea a fost emoţionantă pentru ambele generaţii, bunicii au povestit cu nostalgie despre viaţa la ţară şi despre tradiţiile de mărţişor, iar copiii le-au dăruit dulciuri şi îmbrăţişări.
Reamintim că iniţiatoarea şi coordonatoarea proiectului social “Biblioamici pentru bunici”, intrat în al patrulea an de existenţă, este bibliotecar Camelia Aurelia Cherciu, iar întâlnirile de la căminul de bătrâni au loc o dată pe lună şi constau în organizarea mai multor activităţi recreative - handmade, lectură, vizionări de filme, spectacole etc., care să le facă bunicilor viaţa mai frumoasă.
Activităţile urmăresc stimularea capacităţilor cognitive şi ocupaţionale ale vârstnicilor, iar prin implicarea copiilor în proiect se doreşte dezvoltarea unor relaţii apropiate şi durabile dintre aceştia, găsindu-se diverse căi pentru a se simţi utili unii celorlalţi.