• Guvernul Sorin Grindeanu a aprobat solicitarea comunei Berteştii de Jos de a avea propriul steag • potrivit conducerii CJ Brăila, deocamdată, această comună este singura din judeţul nostru care are drapel • în schimb, stemă au 14 localităţi, inclusiv oraşele Ianca şi Însurăţei, iar alte 8 încearcă să o obţină
Comuna Berteştii de Jos condusă de liberalul Costel Capbun are mână liberă să îşi realizeze propriul drapel, imediat ce hotărârea aprobată joi de Guvern va fi publicată în Monitorul Oficial. Interesant de precizat este că această localitate este singura din judeţul nostru care a înaintat demersurile pentru a-şi realiza un steag. Potrivit Consiliului Judeţean Brăila, situaţia nu arată foarte bine nici la capitolul “stemă”. Mai exact, din datele primite de la CJ, se pare că pe lângă Berteştii de Jos doar alte 13 localităţi mai au propria stemă. Oraşele Ianca şi Însurăţei, precum şi comunele Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Rîmnicelu, Ciocile, Scorţaru Nou, Măxineni, Frecăţei, Vişani, Jirlău, Zăvoaia şi Galbenu.
De asemenea, există 8 localităţi care au înaintat o propunere pentru a avea stemă, însă fie nu le-a fost acceptată încă, fie sunt în curs de aprobare. Este cazul comunelor: Unirea, Viziru, Bărăganul, Traian, Salcia Tudor, Siliştea, Romanu şi Vădeni.
Menţionăm că în cazul comunelor Viziru, Siliştea şi Romanu, Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române nu a aprobat propunerile trimise de consilierii comunali, prin urmare aceştia trebuie să vină cu o altă idee.
Întrebat despre acest aspect, Francisk Chiriac, preşedintele CJ Brăila, s-a arătat uşor amuzat de situaţie. Acesta a făcut precizarea că atât municipiul cât şi judeţul au propriile steme, însă din punctul său de vedere a solicita un drapel propriu este un pic cam mult.
“Drapelul nostru este cel al României”, a adăugat Chiriac.
Reamintim că, potrivit proiectului adoptat de Guvern, modelul steagului comunei Berteştii de Jos este următorul: o pânză dreptunghiulară cu proporţia între lăţimea şi lungimea drapelului de 2/3, format cu câmp tăiat, având partea superioară de culoare albastră, iar cea inferioară galbenă, cu stema localităţii trecând peste tăiere. În partea de sus este inscripţionat statutul localităţii “Comuna”, cu litere de culoare galbenă, iar jos denumirea “Berteştii de Jos” cu litere de culoare albastră. Steagul se fixează în hampă în partea stângă pe lăţime.