Mergi la conţinutul principal

Benzină cu pipeta pentru Poliţie

Preşedintele CJ şi primarul municipiului sunt extrem de dezamăgiţi de faptul că nu vor putea ajuta poliţia cu combustibil, aşa cum au sperat până acum. Gheorghe Bunea Stancu şi Aurel Simionescu au anunţat că în ciuda eforturilor depuse pe la diferite ministere şi pe la Guvern, propunerea lor de a permite reprezentanţilor administraţiei locale să aloce fonduri poliţiei, pentru combustibil, a fost respinsă. Cei doi au ţinut să precizeze că nu vor lăsa lucrurile aşa şi că vor încerca, ajutaţi şi de ministrul Dan Nica, să iniţieze un proiect de hotărâre de Guvern care să prevadă ca banii respectivi să poată fi alocaţi prin ATOP, însă nu cred că, cel puţin în următoarele 6 luni, vor rezolva ceva. "Combustibil o să dăm când o să permită legea. Atât eu, cât şi domnul primar Simionescu, am făcut toate demersurile posibile să fie acceptată propunerea noastră, însă nu a mers. S-a respins. Am încercat tot felul de formule pe parteneriate sociale, însă cei de la Guvern nu au vrut şi pace. În plus, Curtea de Conturi ne-a zis să nu ne băgăm să dăm noi banii cine ştie cum, că e caz penal. Aşa că nu avem ce face... Ne pare rău", a afirmat preşedintele CJ, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, şi primarul Aurel Simionescu a declarat că nu se vor lăsa aşa uşor şi vor continua discuţiile cu ministrul Nica: "S-a tot promis la nivel naţional că atribuţiile ATOP se vor schimba, dar se pare că interesele sunt majore. La nivelul ministerului niciodată nu s-au înţeles bine militarii cu civilii. Să vedem, poate reuşim ceva, totuşi". La rândul său, senatorul PSD de Brăila Ion Rotaru a explicat că încă de anul trecut, a pregătit un proiect de lege ce priveşte modificarea atribuţiilor ATOP, însă i s-a transmis să mai aştepte puţin, poate se fac, totuşi, nişte schimbări de la sine. Acesta a precizat că, dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele luni, va merge înainte cu depunerea proiectului pe care l-a conceput anul trecut.

24 tone anul trecut, 9 tone anul acesta

Cele peste 130 de maşini ce alcătuiesc parcul auto al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Brăila se bat, lunar, de la începutul acestui an, pe aproximativ 9,6 tone de combustibil, în condiţiile în care anul trecut raţia era de 24 tone/lună. Practic, dacă s-ar împărţi cantitatea în mod egal, o maşină nu va putea să facă nici măcar două plinuri. "Probabil că vom ajunge în situaţia de a nu mai da niciun litru de combustibil în mediul rural, unde sunt 41 de posturi de poliţie şi 35 de maşini", a spus comisar Cătălin Chivu, şeful Poliţiei brăilene.

Mai mult, din cantitatea şi aşa mică pe care o primeşte, IPJ Brăila trebuie să aloce combustibil şi Crimei Organizate, Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Biroului de Poliţie Transporturi Brăila, instituţii care nu se află, însă, în subordinea sa. În acest context, sprijinul autorităţilor locale ar fi venit ca o mană cerească pentru Poliţia brăileană, aşa cum s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, când, timp de trei luni, CJ a alocat fonduri pentru combustibil. Ulterior, Curtea de Conturi a atras atenţia că acest lucru nu este legal.

La Galaţi se poate

Autorităţile gălăţene au găsit însă o modalitate prin care pot ajuta Inspectoratul de Poliţie al Judeţului. În mediul rural, instituţia a încheiat contracte de comodat cu consiliile locale, în baza cărora maşinile Poliţiei le-au fost date în folosinţă în scopul asigurării unui climat de ordine şi linişte publică, iar acestea din urmă alocă, în funcţie de bugetul fiecărei localităţi, fonduri pentru combustibil. Astfel, lunar, autoturismele ce fac obiectul contractelor primesc între 20 şi 200 de litri de combustibil. "În mediul urban, prin programul «Impact» - Împreună pentru apărarea comunităţii, iniţiat de ATOP Galaţi şi aprobat de Consiliul Judeţului Galaţi, ne-au fost date în folosinţă nouă autoturisme Daewoo Nubira. Pe lângă faptul că prin proiect CJ asigură plata asigurărilor acestor maşini, se pune la dispoziţie şi combustibilul necesar pentru deplasarea lor", ne-a precizat comisar şef Fănel Aramă, inspector şef al IPJ Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro