• peste 11.000 de brăileni și-au folosit deja cardurile de energie pentru plata facturilor și pentru achiziția altor surse sau de materiale de încălzire • cele mai multe au fost folosite pentru plata furnizorilor de electricitate sau gaze, însă au fost și multe opțiuni pentru procurarea de lemne, fiind depuse în acest sens peste 1.000 de solicitări pentru decontarea facturilor • tranșa a doua de bani, de 700 de lei, de altfel și ultima, a fost virată luna trecută • suma va putea fi cheltuită până la finele acestui an
Cu ajutorul cardurilor de energie, luna trecută, brăilenii și-au plătit facturi de peste 2,3 milioane de lei. Pentru asta, Oficiul Județean de Poștă Brăila a primit, în total, peste 11.000 de carduri de energie pentru achitarea unor facturi la utilități, fie la furnizorii de energie electrică, termică fie pentru achiziția altor surse sau materiale de încălzire. La categoria din urmă, mai bine de 1.000 de beneficiari au folosit cardurile pentru decontarea unor facturi de peste 660.000 de lei, pentru achiziția de lemne, conform informațiilor puse la dispoziție, cotidianului ”Obiectiv”, de către reprezentanții Oficiului Județean de Poștă (OJP) Brăila. ”Total carduri, la toate subunitățile au fost 10.327 de bucăți, cu o valoare de 1.661.282 de lei. Pentru lemne de foc au fost 1.051 de carduri, cu o valoare de 660.841 de lei. În total, au fost 11.378 de bucăți, cu 2.322.123 de lei, atât în mediul urban cât și rural”, a transmis directorul OJP Brăila, Camelia Ifrim. Potrivit sursei citate, a doua tranșă de bani, în cuantum de 700 de lei, a fost virată în carduri luna trecută, respectiv în zilele de 4 și 5 septembrie și va putea fi folosită până la finele anului 2023. De altfel, aceasta a fost și ultima tranșă de bani ca sprijin pentru energie, pentru că din 2024 ajutorul nu se va mai acorda, după cum au spus autoritățile centrale.
Așadar, ultima tranșă de bani ca ajutor de încălzire, a fost folosită la Brăila atât pentru plata facturilor de energie (total sau parțial), respectiv la electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, cât și pentru achiziția de butelii, lemn de foc, păcură, peleți sau alte materiale de încălzire. Și dacă în majoritatea cazurilor, la oraș, brăilenii au venit cu facturi de la Electrica, în mediul rural mulți au optat pentru plata facturilor la alți furnizori sau pentru achiziționarea altor surse sau materiale de încălzire.
Amintim că acest sprijin de căldură a fost finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman și prin Programul Operațional Regional. Ajutorul are o valoare totală de 1.400 de lei, sumă care s-a împărțit în două tranșe egale. Prima tranșă a fost pusă la dispoziție pe 20 februarie a.c.