Această prevedere este cuprinsă într-un amendament admis la Ordonanţa prin care se reduce TVA la alimente de la 24% la 9%. Se reduce TVA la 9% pentru „serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00" (berea la draft, n.r.), potrivit amendamentului.
De asemenea, TVA se va reduce şi la berea produsă de mici fabrici de bere independente, a căror producţie în anul calendaristic precedent nu a depăşit 200.000 hl/an, iar pentru anul în curs antrepozitarul autorizat declară pe propria răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an se aplică nivelul redus al accizelor specifice prevăzut în anexa nr.1. Pentru micile fabrici de bere independente nou înfiinţate, pentru care antrepozitarul propus declară pe propria răspundere că va produce o cantitate mai mică de 200.000 hl/an, se aplică nivelul redus al accizelor specifice prevăzut în anexa nr.1. Acelaşi regim se aplică şi pentru berea livrată pe teritoriul României de către mici fabrici de bere situate în alte state membre, potrivit prevederilor din norme, potrivit unui alt amendament aprobat de deputaţi.
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul fiscal, care prevede reducerea cotei TVA la 9% de la 1 iunie. Deputaţii au adoptat ordonanţa cu 280 de voturi „pentru".