Mergi la conţinutul principal

Beethoven îl învinge, în premieră, pe Mozart

Ludwig van Beethoven este unul dintre cei mai populari compozitori ai anului, potrivit sondajului Hall of Fame realizat de Classic FM, întrecându-l pentru prima dată pe Wolfgang Amadeus Mozart, cu 19 piese clasate în top 300, dintre care trei în top 10, în comparaţie cu 16 piese semnate de rivalul său, informează The Guardian, citat de news.ro. Compozitorii au fost amândoi votaţi favoriţi în trei ocazii anterioare.
„De când am lansat Classic FM Hall of Fame, în anul 1996, Mozart a primit cele mai multe voturi - până acum. Cred că noua clasare a lui Beethoven, ca cel mai popular compozitor, are legătură cu filme precum «Discursul regelui/ The King s Speech», deţinător al unui Oscar, în care a putut fi auzită Simfonia a şaptea - dar muzica lui este atât de populară în toată lumea, că dacă aterizezi pe orice stradă, în orice oraş, din orice ţară a lumii, cineva îi va cunoaşte munca lui Beethoven", a declarat prezentatorul Classic FM, John Suchet.

Cel mai mare sondaj

Sondajul a fost realizat de Classic FM în ultimii 21 de ani şi a atras 170.000 de voturi în acest an, devenind, astfel, cel mai mare sondaj public din lume, în ceea ce priveşte gusturile pentru muzica clasică.
Cea mai bună intrare nouă în top a fost o melodie compusă pentru un joc video, „Shenmue", de Yuzo Koshiro şi Ryuji Iuchi, care a ocupat cel mai bun loc dintre cele 11 piese utilizate sau compuse pentru jocuri video.
Succesul filmului „Star Wars: Trezirea Forţei/ Star Wars: The Force Awakens" l-a propulsat pe faimosul compozitor John Williams pe cea mai înaltă poziţie pe care a ocupat-o vreodată în clasament. Astfel, Williams a devenit cel mai popular compozitor în viaţă, deşi „Lord of the Rings", compusă de Howard Shore, rămâne cea mai iubită piesă folosită într-un film, situată pe locul al 28-lea.
Melodia „The Armed Man: A Mass for Peace", de Sir Karl Jenkins, ocupă cea mai înaltă poziţie în clasament, 15, pentru muzică compusă de cineva în viaţă.
Cu toate acestea, piesa favorită a rămas „The Lark Ascending", de Ralph Vaughan Williams, cotată pe primul loc pentru a şaptea oară, din anul 1996.

Un duel istoric

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827), născut în oraşul german Bonn, este considerat un compozitor de tranziţie între perioadele clasică şi romantică ale muzicii. El a lăsat posterităţii nouă simfonii, cinci concerte pentru pian şi orchestră, un concert pentru vioară şi orchestră, „Missa solemnis", 32 de Sonate pentru pian, Sonate pentru vioară şi pian, 16 cvartete pentru coarde şi „Opera Fidelio".
Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791), născut în oraşul Salzburg din Austria, a compus foarte multe opere muzicale, ultima sa creaţie, „Requiem", având numărul 626. A fost autorul a 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian şi orchestră, şapte concerte pentru vioară şi orchestră, concerte pentru clarinet, pentru harpă şi flaut, pentru corn şi orchestră, două simfonii concertante, divertismente şi serenade.
În domeniul muzicii de camera, Mozart a compus, între altele, şase cvartete pentru coarde, dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioară şi pian, triouri pentru vioară, violoncel şi pian, cvartete pentru instrumente de suflat şi sextetul „O glumă muzicală".
El a mai compus 17 opere, dintre care cele mai cunoscute, jucate şi astăzi pe scenele teatrelor de operă din lume, sunt: „Răpirea din Serai", „Nunta lui Figaro", „Don Giovanni", „Cosi fan tutte" şi „Flautul fermecat".A compus, de asemenea, 19 mise, cantate, motete pentru soprană şi orchestră, oratoriul „Die Schuldigkeit des ersten Gebots" şi „Requiem"-ul în re minor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro