Biroul Electoral Central îşi menţine poziţia exprimată fostului ministru Titus Corlăţean prin care preciza că este posibilă înfiinţarea de secţii de votare suplimentare în diaspora, prin ordin de ministru, precizările BEC survenind unei adrese înaintată de Teodor Meleşcanu, noul şef al diplomaţiei.
BEC menţionează că în urma întâlnirii oficialilor Biroului cu reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe a fost înaintată o adresă, care a fost analizată şi supusă votului şi deciziei.
"La adresa anterioară a Ministerului Afacerilor Externe (...) transmisă Biroului Electoral Central prin intermediul Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi având acelaşi obiect, respectiv solicitarea de a se preciza dacă Hotărârea nr 4H/2014 «permite emiterea, în condiţii de legalitate, a unui ordin de completare a listei secţiilor de votare din străinătate», Biroul Electoral Central a răspuns în mod direct Ministerului Afacerilor Externe prin adresa nr. 1391/C/7.11.2014 şi îşi menţine punctul de vedere exprimat prin această adresă", se arată în comunicatul BEC.
MAE o dă cotită
MAE a mai întrebat BEC dacă există posibilitatea legală "ca unele secţii de votare să îşi desfăşoare activitatea la al doilea tur de scrutin la alte adrese, fără schimbarea numărului secţiei de votare şi a celorlalte elemente constitutive".
În acest caz, BEC a precizat că, potrivit legii, organizarea şi numerotarea secţiilor din străinătate reprezintă o atribuţie exclusivă a Ministerului Afacerilor Externe.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că a cerut BEC "un temei legal" pentru înfiiinţarea de noi secţii de vot în diaspora şi permisiunea de a schimba adresa unor secţii, dar fără să întreprindă ceva concret în acest sens.