Un bebeluș din Texas s-a născut de două ori. Prima dată când a fost scos din uterul mamei sale pentru o operație care i-a salvat viața la doar 23 de săptămâni și a doua oară la nouă luni, prin cezariană, relatează CNN.
Margaret Boemer a aflat în cea de 16-a săptămână de sarcină cu cel de-al treilea copil, în timpul unei ecografii de rutină, că fetița ei are o tumoare care îi pune în pericol viața.
„Au văzut ceva la ecografie și doctorul a venit și ne-a spus că copilul are o problemă serioasă, respectiv un teratom sacrococcigian. A fost șocant și ne-am speriat”, a povestit mama fetei într-un interviu.
Teratomul sacrococcigian este o tumoare care se dezvoltă înainte de naștere și crește pe ultima vertebră a coloanei vertebrale.
„Este cea mai comună tumoare care apare la noi-născuți, deși este foarte rară. Apare cel mai des la fete și afectează un copil din 35.000 de nașteri”, a explicat medicul Darrell Cass, profesor de chirurgie, pediatrie și obstretică ginecologie la Colegiul de Medicină Baylor.
Pentru părinți a fost un șoc să afle de boala de care suferea fetița lor de doar 16 săptămâni.
„Unele din aceste tumori sunt tolerate de fetus, adică nu îi împiedică creșterea, se poate naște cu ea și odată născut copilul, tumoarea este înlăturată. Însă în jumătate din cazuri, tumoarea împiedică creșterea fetusului”, a spus medicul.
Cass a explicat că tumoarea încearcă să crească prin a lua din fluxul de sânge care merge către copil, iar în același timp și fetusul vrea să se dezvolte și se transformă totul „într-o competiție”.
„În unele cazuri, tumoarea câștigă și inima fetusului nu mai face față și moare”, a continuat medicul.
Operație la 23 de săptămâni
Deoarece tumoarea lua tot mai mult din fluxul de sânge al fetusului, fetița lui Margaret Boemer devenea din ce în ce mai slăbită. Atunci părinții au avut de ales între întrerupere de sarcină sau o operație riscantă pe fetusul scos din uter. Părinții fetei spun că a fost o decizie ușoară pentru că au vrut măcar să îi dea o șansă la viață.
La 23 de săptămâni și 5 zile, medicii de la Spitalul pentru Copii din Texas au intervenit pentru a-i salva viața copilului. În acel punct tumoarea era mai mare decât fetusul.
Operația a durat cinci ore și a fost efectuată de Darrell Cass și de doctorul Oluyinka Olutoye. Deoarece tumoarea era atât de mare, medicii nu au avut de ales decât să scoată copilul cu totul din uter.
„Partea care ține de fetus durează foarte puțin. Durează doar 20 de minute. Partea cea mai dificilă ține de uter. Nu am vrut să punem sănătatea mamei în pericol, așa că știam că trebuie fim foarte atenți când facem incizia și apoi să o coasem la loc pentru ca uterul să fie închis bine. Dar tumoarea a fost atât de mare încât și incizia a trebuit să fie mai mare. Așa s-a ajuns că fetusul a fost scos complet din uter, lichidul amniotic a curs pe afară, a fost destul de dramatic”, a explicat Cass.
Problemele nu s-au oprit aici. Inima fetusului aproape că s-a oprit. Dar cardiologul, un membru cheie al echipei de medici, i-a dat medicamentele potrivite și a transfuzat cantitatea potrivită de fluide pentru ca chirurgii să poată continua operația.
După ce au scos tumoarea, fetusul a fost pus la loc în uter și medicii au închis incizia.
Margaret Boemer și-a petrecut următoarele 12 săptămâni de sarcină în pat, odihnindu-se. În ciuda durerii, a dus sarcina la termen și Lynlee Hope Boemer s-a născut a doua oară pe 6 iunie prin cezariană.
La doar opt zile de la naștere, micuța a mai suferit o intervenție chirurgicală pentru a i se înlătura restul tumorii la care nu au ajuns la prima operație medicii și care crescuse din nou. În prezent, copila este perfect sănătoasă și crește alături de surorile și părinții ei.