Nici un nou-născut din Brăila nu a fost vaccinat împotriva tuberculozei cu doze cu termenul de valabilitate depăşit, care au fost recent scoase din uz de Ministerul Sănătăţii, susţin autorităţile locale în domeniu. Potrivit informaţiilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Brăila, la nivelul judeţului, stocul de vaccin era epuizat de la sfârşitul lunii ianuarie şi nu s-a pus problema utilizării de doze cu temenul prelungit. "La Brăila, din 26 ianuarie nu mai este vaccin, fiind epuizate toate stocurile atât din Maternitate cât şi de la medicii de familie şi nu s-a folosit vaccin cu termenul de valabilitate prelungit", a precizat dr. Andreia Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al DSP Brăila.
Ministerul Sănătăţii a decis sistarea imunizării nou-născuţilor împotriva tuberculozei până în aprilie, când Institutul "Cantacuzino" va relua producţia de vaccin BCG, cel vechi, cu termen de valabilitate depăşit, fiind scos din uz. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a cerut Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Institutului Naţional de Dezvoltare Cercetare "Cantacuzino" detalii cu privire la situaţia vaccinurilor BCG, în urma discuţiilor luându-se decizia sistării utilizării acestui vaccin cu termen de valabilitate depăşit, chiar dacă iniţial se hotărâse prelungirea termenului şi continuarea imunizării.
Vaccinarea nou-născuţilor va fi reluată după ce Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului anti TBC, va pune în funcţionare noua linie tehnologică pentru reluarea producţiei. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că sanatatea nou-născutilor care au fost imunizaţi pâna în prezent cu vaccinul existent în maternităţi nu a fost prejudiciată, vaccinul fiind un produs biologic corespunzător. De asemenea, stoparea vaccinării până în luna aprilie nu va aduce prejudicii nou-născuţilor, deoarece vaccinul se poate administra până la vârsta de 10 luni, ca urmare toţi copiii care au rămas nevaccinaţi vor fi imunizati atunci când va fi pus pe piaţă noua producţie, mai spun cei din minister.