Mergi la conţinutul principal

Beţivii "fac praf" bugetul sănătăţii

Primul ajutor acordat alcoolicilor căzuţi în stradă costă bugetul Spitalului Judeţean Brăila aproximativ 30.000 de lei lunar. Costul acestui tratament pe timp de o lună este echivalent cu medicaţia unui bolnav cu HIV- SIDA pe timp de un an de zile. Recent, a fost iniţiat un proiect legislativ de către deputatul ieşean Tudor Ciuhodaru, prin care se doreşte ca pacienţii care ajung în unităţile de urgenţă din cauza alcoolului să suporte singuri costurile tratamentului. Prin acest demers legislativ se urmăreşte constituirea unei surse de finanţare suplimentară pentru sistemul medical într-o perioadă de criză economică.

O trezire din beţie, circa 5 milioane de lei vechi

În medie, 4-5 brăileni sunt internaţi zilnic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă, cu etilism acut. Oameni fără un loc de muncă, fără sursă de venituri sau chiar fără casă ori familie, cei mai mulţi dintre ei îşi îneacă necazul în băutură şi ajung în cele din urmă la spital, uneori cu alcoolemii record. Potrivit dr. Marian Baciu, purtătorul de cuvânt al UPU, asistenţa medicală necesară trezirii din beţie a unui alcoolic se încadrează între 200 şi 500 lei/ pacient, în funcţie de investigaţiile făcute, la care se adaugă cheltuielile transportului efectuat de salvare. "Pacienţilor care vin cu etilism acut li se fac analize medicale, radiografii, consult neurologic, neurochirurgical, ortopedic, plata fiind făcută în funcţie de toate aceste investigaţii ca şi de specializarea medicilor şi poate să fie între 2 milioane de lei vechi, până la 5 milioane lei. La aceste cheltuieli se mai adaugă şi transportul către secţia de Psihiatrie, pentru dezalcoolizarea acestor pacienţi", a spus dr. Baciu. Un calcul bazat pe costul minim, de 200 lei, la o medie de 5 pacienţi internaţi în 24 de ore, arată că excesul de alcool face lunar "o gaură" de 30.000 de lei în bugetul de criză al spitalului din Brăila, de circa 6 milioane lei pe lună. Această cheltuială poate atinge chiar o valoare dublă în cazul unor traumatisme craniene, frecvente în cazul alcoolicilor, care necesită intervenţii medicale extrem de costisitoare, din gama neurochirurgiei. Spre comparaţie, costul mediu lunar pentru un pacient bolnav cu HIV-SIDA este de peste 2.100 lei, al unui bolnav de cancer este de circa 1.200 lei, al unui bolnav cu insuficienţă renală cronică este în jur de 4.000 lei. Aşadar, cu banii cheltuiţi într-o lună pentru punerea pe picioare a unui alcoolic, s-ar putea asigura tratamentul pe un an întreg al unui bolnav cu HIV-SIDA.

Bărbaţii deţin recordul la Brăila

Dacă la nivel naţional se constată în ultimul timp o creştere a numărului persoanelor de sex feminin care au probleme cu alcoolul, la Brăila monopolul paharului îl deţin bărbaţii, care sunt campioni şi la rata şomajului. Astfel, 90% dintre cazurile care ajung la urgenţe cu etilism acut sunt bărbaţi şi numai 10% sunt femei. "Vârsta medie a celor care ajung la noi din cauza consumului de alcool este între 40 şi 60 de ani, iar cei mai mulţi sunt oameni fără o sursă de venit, fiind şi neasiguraţi la sistemul de sănătate", a arătat dr. Marian Baciu. Nu puţine sunt situaţiile în care medicii sunt nevoiţi să suporte din partea alcoolicilor agresiuni verbale, dar chiar şi fizice, cazuri în care este nevoie de intervenţia Poliţiei, ceea ce, desigur, implică alte cheltuieli din fonduri publice. "Unii dintre pacienţii cu etilism acut sunt agitaţi, uneori chiar agresivi, de aceea îi legăm, altfel ne-ar lua la bătaie. Şi ceilalţi bolnavi de la UPU au de suferit, pentru că aud tot felul de înjurături şi obscenităţi din partea alcoolicilor. Sunt cazuri, mai rare, ce-i drept, în care apelăm la Poliţie, care vine şi-i duce la Psihiatrie", a spus dr. Baciu.

Alcoolul aduce zilnic pacienţi la Psihiatrie

Alcoolul, drogul cel mai ieftin vândut la liber la fiecare colţ de stradă, aduce zilnic pacienţi şi în Spitalul de Psihiatrie. În medie, într-o lună, circa 30-40 de brăileni sunt internaţi din cauza consumului de alcool la "Sf. Pantelimon", ceea ce reprezintă cam 10% din numărul total de pacienţi. "Majoritatea acestor cazuri, aproximativ 90% din numărul băutorilor, nu stau decât 2 zile în spital, pentru dezalcoolizare, fiind vorba despre beţivi obişnuiţi. Persoanele care sunt bolnave de alcoolism cronic, sunt mult mai puţine, câte 2-3 cazuri internate pe lună, care rămân maxim 15 zile în spital", a precizat Florentin Crăciun, directorul Spitalului de Psihiatrie Brăila. Clienţi fideli ai secţiei de psihiatrie, aceşti beţivi sunt aduşi, majoritatea, de către echipaje ale Poliţiei, fiind luaţi de pe străzi din cauza scandalurilor pe care le provoacă. "Aceşti pacienţi sunt aduşi mai ales sâmbăta şi duminica, de către Poliţie şi, uneori de Salvare. Ne încarcă degeaba cu aceste cazuri, nu sunt acei alcoolici cronici, sunt cei care obişnuiesc să bea şi, după ce stau 2 zile în spital, revin periodic", a spus Florentin Crăciun. Cei mai mulţi dintre beţivii adunaţi de pe stradă intră în categoria persoanelor fără un venit sigur, de aceea directorul Spitalului de Psihiatrie nu crede că iniţiativa legislativă care prevede plata tratamentului va avea ca efect colectarea unor fonduri la bugetul Sănătăţii. "Nu ştiu ce succes ar putea avea legea care îi va obliga să plătească tratamentul, pentru că nu văd din ce să suporte aceste costuri, deoarece nu au venituri. Singura soluţie ar fi compensarea cheltuielilor în zile de muncă în folosul comunităţii", consideră Florentin Crăciun. Costul de spitalizare la Sf. Pantelimon este de 100 lei/ zi per pacient, ceea ce la un calcul simplu arată o cheltuială lunară de circa 6.000 lei pentru tratamentul de 2 zile de dezalcoolizare, iar această sumă înmulţită cu 12 luni reprezintă 72.000 lei. "Cu aproape 1 miliard de lei vechi, poţi face multe alte lucruri într-un an. Bugetul spitalului este de circa 14 miliarde lei vechi, dintre care 60 milioane de lei se cheltuie pe tratamentul cu dezalcoolizarea, nu este un procent mare, dar aceste valori, cumulate cu cele de la alte spitale şi din toate judeţele, se ajunge la sume fantastice", a arătat Florentin Crăciun. Directorul Spitalului de Psihiatrie consideră că ar fi necesare programe naţionale antialcool, pentru recuperarea bolnavilor cronici, dar şi acestea ar necesita sume foarte mari.

Tratamentul pentru alcoolici este costisitor şi de cele mai multe ori zadarnic, dacă persoana dependentă de alcool nu-şi doreşte să scape de viciul băuturii. Tratarea unei persoane dependente de alcool şi căreia întreruperea consumului de băuturi îi declanşează tulburări psihice grave este nu doar costisitoare, ci şi de durată. Chiar dacă nu apucă să intre în sevraj, marii alcoolici devin agresivi sau depresivi, situaţii în care au nevoie tot de ajutorul psihiatrilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro