Skip to main content

BCR aplica noile norme si va acorda credite cu avans redus, din semestrul II

Banca Comerciala aplica, incepind de ieri, noile norme interne de creditare, care permit un grad de indatorare maxim de 65% din venitul net al solicitantilor, insa va incepe doar in a doua jumatate a anului sa acorde credite cu avans mai mic de 25%.
BCR urmeaza ca, in semestrul al doilea al acestui an, sa introduca si posibilitatea contractarii de credite cu avans diferit, adica de la zero la 25%, in functie de tipul creditului.
BCR a majorat de la 10.000 la 15.000 de euro suma maxima care poate fi contractata pentru un imprumut de nevoi personale fara ipoteca. Dobinda minima pentru creditele oferite de BCR este de 5,80% pe an.
Banca va accepta un grad de indatorare de pina la 65% aplicat la venitul net eligibil al familiei solicitantilor de credit. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc
al clientilor, rezultat in urma unei analize de tip "scoring", si de istoricul sau bancar, fiind dezavantajati cei care au avut deja restante la plata.

Creste plafonul de creditare

Prin noile norme, familiile care dispun de un venit minim eligibil care depaseste un anumit nivel au posibilitatea sa ia un imprumut mai mare. Astfel, o familie din doua persoane cu un venit lunar net eligibil de 2.000 de lei poate lua un imprumut maxim cuprins intre 48.800 de euro si 54.600 de euro, in functie de regiunea sau mediul (urban sau rural) in care locuieste. Potrivit vechilor norme, acceasi familie putea imprumuta de la BCR o suma maxima de 34.200 de euro.
Pentru un venit net eligibil lunar de 4.500 de lei, suma maxima pe care o poate imprumuta acceasi familie creste de la 77.200 de euro (cit permiteau vechile norme) la 125.500 - 134.000 de euro, dupa noile norme interne de creditare ale BCR aprobate de Banca Centrala. In cazul unei familii cu un venit net de 7.000 de lei, suma maxima care poate fi imprumutata de la BCR urca de la 120.140 de euro la 205.000 - 214.000 de euro. Venitul eligibil al familiei - formate din sot, sotie si copii in intretinere - reprezinta venitul net din care se scad cosul minim de subzistenta si alte rate de achitat, cum ar fi chirii sau asigurari.

Cosul minim, in functie de zona geografica

Cosul minim de subzistenta variaza in functie de numarul de membri ai familiei si va fi diferentiat pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu. Astfel, cosul de consum al unui solicitant de credit din mediul rural poate fi diferit de cel al unei persoane care locuieste intr-un oras sau resedinta de judet.
Totodata, prin noile norme BCR renunta la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133%. Astfel, in cazul creditelor de consum, gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100%, iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, garantiile minime acceptate de banca sint de 80% din valoarea imprumutului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu