• deși luna aceasta se aștepta redeschiderea șantierului pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții, iată că și cea de-a doua licitație pentru găsirea unui nou constructor a fost anulată • singura ofertă, depusă de MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL, a fost declarată neconformă • în consecință a fost demarată o nouă procedură de achiziție publică, despre care vom mai primi vești abia luna viitoare • amintim că lucrările de construcție la bazinul olimpic de înot din Brăila au fost blocate, la stadiul de 95%, de către Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila • potrivit proiectului inițial, bazinul ar fi trebuit să fie gata în 2016
Amânare cu repetiție la Bazinul olimpic de înot din Brăila! A doua licitație pentru desemnarea unui nou constructor, în vederea redeschiderii șantierului și finalizării lucrărilor la obiectivul de investiții din Brăila a fost anulată. Singura ofertă depusă de MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL a fost declarată neconformă, potrivit unor informații puse la dispoziție de către Compania Națională de Investiții (CNI). Ce urmează? Nimic nou în aceste condiții, ci doar o altă rundă de amânare până la declararea unui câștigător al acestui contract. În consecință a fost demarată o nouă procedură de achiziție publică, despre care vom mai primi vești abia la iarnă, când este programată deschiderea ofertelor. Viitorul antreprenor va trebui să ducă investiția la bun sfârșit, adică să execute fix 5% din lucrările neefectuate. Și, atenție, nu oricum! Miza are șapte cifre, valoarea estimată a lucrărilor, conform anunțului publicat în SICAP, fiind de 8.340.008 de lei. ”CNI SA a demarat o nouă procedură de achiziție publică, la care s-a înscris un singur ofertant, respectiv MAGNUM CONSTRUCT PROIECT SRL. Menționăm că această procedură de achiziție publică a fost anulată la data de 27.10.2022, oferta fiind declarată inacceptabilă și/sau neconformă. Precizăm că la momentul actual, CNI SA a demarat o nouă procedură de achiziție publică conform anunțului din 02.11.2022, având deschiderea ofertelor la data de 02.12.2022”, după cum au răspuns, recent, reprezentanți ai Compartimentului de Comunicare din cadrul Companiei Naționale de Investiții, la o solicitare scrisă a ”Obiectiv-Vocea Brăilei”.
Prima procedură de achiziții publice pentru continuarea lucrărilor la bazinul olimpic a avut loc în vara acestui an, doar că a fost anulată din cauza neprezentării niciunui ofertant. ”Referitor la solicitarea dumneavoastră transmisă către Compania Națională de Investiții (CNI), cu privire la obiectivul de investiție Bazin olimpic de înot municipiul Brăila, județul Brăila vă transmitem faptul că procedura de achiziție publică pentru finalizarea lucrărilor restului de executat, prin publicarea în SICAP a anunțului 16.06.2022, a fost anulată ca urmare a faptului că nu s-a înscris niciun ofertant”, se mai arată în precizările CNI, transmise cotidianului ”Obiectiv”.
Din păcate, vorbim de o investiție blocată într-un stadiu foarte avansat de execuție, în urma rezilierii contractului cu firma Midanne Invest Grup, constructorul din capitală, mustrat la nivel central pentru repetatele sale întârzieri și amânări în finalizarea lucrărilor. Cu toate acestea însă, lucrările au fost executate cu simț de răspundere, conform unei expertize tehnice realizate de Specialist Consulting SRL, o firmă contractată, în primăvara acestui an, de către CNI, pentru a verifica dacă actuala construcție corespunde din punct de vedere tehnic, pentru continuarea lucrărilor de către un alt constructor. Ei bine, expertiza tehnică a clădirii a durat 3 luni de zile, timp în care specialiștii au avut de evaluat integral construcția cât și proiectul inițial. La final au emis un raport pozitiv, se pare, datorită calității lucrărilor, motiv pentru care obiectivul de investiții a primit undă verde pentru redeschiderea șantierului. Rămâne de văzut acum cine va face acest lucru și când. Cert este că amânările repetate ridică deja mari semne de întrebare privind adevăratul motiv al rezilierii acestui contract de către ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.
După cum știți deja, în vara anului trecut, mai exact pe 16 august 2021, oficialul din fruntea ministerului anunța demararea procedurii de reziliere a contractului privind construirea bazinului olimpic de înot din municipiul Brăila, în urma unei vizite pe șantier pe care aceasta a avut-o la Brăila. Aparent, acesta s-a arătat nemulțumit de ritmul de lucru al constructorului și a decis închiderea șantierului la Brăila, deși lucrările erau într-un stadiu foarte avansat. Problema este că întârzierile nu au fost cauzate doar de ”slaba mobilizare a constructorului” ci și de litigiul dintre acesta și CNI, privind actualizarea prețurilor, dar și de frecventele remanieri guvernamentale. Cu toate acestea însă constructorul a fost acționat în judecată de către CNI, pe fondul nerespectării termenului contractual, la mijloc fiind penalități de ordinul a zeci de milioane de lei. Mai exact, 69.726.470,26 lei, adică de două ori valoarea contractului, numai că între timp Middane Invest Grup a solicitat intrarea în insolvență pentru a scăpa de plata acestor penalități. Întrebați și despre acest litigiu, dintre CNI și fostul constructor, reprezentanții Companiei Naționale de Investiții ne-au precizat că ”a fost suspendată de drept judecata cererii”. ” În cadrul litigiului dintre CNI SA în calitate de achizitor (reclamant) și Middane Invest Grup SRL în calitate de antreprenor (pârât), care are ca obiect penalități de întârziere pentru nerespectarea termenului contractual de către antreprenor în executarea obiectivului de investiție: Bazin olimpic de înot, Aleea Parcului nr 7A, municipiul Brăila, județul Brăila, a fost suspendată de drept judecata cererii, în temeiului art. 75 alin 1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, ca urmare a admiterii cererii pârâtei de intrare în insolvență, la data de 26.05.2022”, au mai transmis reprezentanții Compartimentului de Comunicare din cadrul Companiei Naționale de Investiții.
Amintim că stadiul procentual al lucrării, la momentul rezilierii contractului a fost de 95%, pentru care constructorul, adică Midanne Invest Grup, a încasat de la stat 32.057.896,46 lei fără TVA, toate facturile fiind astfel achitate integral. În procentul de 5% sunt vizate categorii de lucrări la finisajele interioare, placări bazine, montat uși, montat tavan fals, dotarea cu aparate electrice și obiecte sanitare, precum și efectuarea de reparații la exterioarele degradate. Sperăm totuși ca aceste lucrări să nu fie amânate până la viitoarele alegeri.
După cum v-am mai informat, proiectul Bazinului Olimpic de la Brăila a fost lansat în 2011 și ar fi trebuit să fie gata, conform contractului inițial, în 2016. Dar, deși contractul cu firma Middane a fost semnat în 2011, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în 2015, pe fondul unor probleme apărute la proiectul tehnic inițial, care nu a luat în calcul, printre altele, starea terenului, mai exact nivelul ridicat al pânzei freatice. Șantierul a fost deschis efectiv în 2015, iar lucrările s-au tot prelungit, termenele de finalizare au suferit amânări peste amânări, până s-a ajuns la situația actuală.