Mergi la conţinutul principal

Bazinul olimpic, înecat în licitații

* celebrele proceduri birocratice tulbură apele viitorului bazin olimpic de înot din Brăila * deși luna aceasta se aștepta redeschiderea șantierului pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții, prima procedura de achiziție publică pentru reluarea lucrărilor a fost anulată * în consecință a fost demarată o nouă procedură de achiziție publică, despre care vom mai primi vești abia la toamnă, când este programată deschiderea ofertelor * există totuși și o veste bună în tot acest hățiș birocratic: expertiza efectuată de Specialist Consulting, firma care a întocmit și proiectul general pentru bazinul olimpic, a dat undă verde pentru continuarea lucrărilor, după ce specialiștii au decis că actuala construcție corespunde din punct de vedere tehnic

 

De parcă n-ar fi fost de ajuns șase ani de amânări și întârzieri, lucrările la Bazinul olimpic de înot din Brăila încă bat pasul pe loc. În ciuda unor concluzii favorabile primite, recent, de către Compania Națională de Investiții (CNI), din partea Specialist Consulting, firma care a expertizat întreaga construcție, în urmă cu trei luni de zile, inaugurarea obiectivului de investiții mai are de așteptat. Cât timp, nu se știe... Cert este că prima procedură de achiziție publică pentru reluarea lucrărilor a fost anulată și, conform CNI, a fost demarată o nouă procedură, deci un nou timp de așteptare, cel puțin până pe 9 septembrie a.c, când este programată deschiderea ofertelor.

Totuși, dacă privim partea bună a lucrurilor, potrivit informațiilor puse la dispoziție cotidianului ”Obiectiv” de către CNI, actuala construcție corespunde din punct de vedere tehnic, nefiind necesare lucrări suplimentare de intervenție, precum consolidări sau reparații la structura de rezistență. ”Referitor la solicitarea  dumneavoastră înregistrată la Compania Națională de investiții SA, (...), vizând informațiile solicitate cu privire la obiectivul de investiții ”Bazin de înot olimpic municipiul Brăila” vă  comunicăm faptul că în data de 22.02.2022 au fost contractate servicii de expertiză tehnică privind calitatea lucrărilor executate în vederea stabilirii restului rămas de executat la obiectivul Bazin de înot olimpic, Aleea Parcului nr. 7A, municipiul Brăila, prin contractul încheiat cu Specialist Consulting SRL. Expertiza tehnică a fost depusă la CNI în data de 22.05.2022. Concluziile acesteia indică faptul că se poate solicita autorizarea continuării lucrărilor rămase de executat fără a fi necesare lucrări de intervenție (cu consolidări sau reparații la structura de rezistență)”, a precizat pentru ”Obiectiv”, Biroul de presă al CNI, în urma unei noi solicitări transmise de jurnaliștii noștri zilele trecute. Valoarea contractului a fost de 119.000 de lei, iar expertiza tehnică a  clădirii a durat trei luni de zile, timp în care specialiștii au avut de evaluat integral construcția cât și proiectul inițial. La final au emis un raport pozitiv, se pare, datorită calității lucrărilor, motiv pentru care obiectivul de investiții a primit undă verde pentru redeschiderea șantierului de către un alt constructor. Aici însă lucrurile se complică, din cauza clasicelor proceduri birocratice. ”În privința stadiului procedurii de achiziție publică, vă comunicăm faptul că prima procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor niciunul dintre ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară și/sau nu a răspuns tuturor factorilor de evaluare electronici după caz. În consecință a fost demarată o nouă procedură de achiziție publică a cărei dată de deschidere a ofertelor a fost stabilită pentru data de 09.09.2022, conform anunțului”, se mai arată în răspunsul CNI, transmis redactorilor ”Obiectiv”. Astfel, brăilenii mai au de așteptat până la inaugurarea bazinului olimpic de înot.

Asta deși vorbim de o investiție într-o stare foarte avansată de execuție, blocată la stadiul de 95%, în urma rezilierii contractului cu firma Midanne Invest Grup, constructorul din capitală, mustrat la nivel central pentru repetatele sale întârzieri și amânări în finalizarea lucrărilor.

După cum știți deja, în vara anului trecut, mai exact pe 16 august 2021, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, anunța demararea procedurii de reziliere a contractului privind construirea bazinului olimpic de înot din municipiul Brăila, în urma unei vizite pe care acesta a avut-o la Brăila. Nemulțumit că la acel moment nu era niciun muncitor pe șantier, acesta a amenințat că reziliază contractul, dacă într-o lună nu se mobilizează constructorul. Ceea ce a și făcut! Se pare însă că întârzierile nu au fost cauzate doar de ”slaba mobilizare a constructorului” ci și de litigiul dintre acesta și CNI, privind actualizarea prețurilor, dar și de frecventele remanieri guvernamentale.

Conform CNI, stadiul procentual al lucrării, la momentul rezilierii contractului este de 95%, pentru care constructorul, adică Midanne Invest Grup, a încasat de la stat 32.057.896,46 lei fără TVA, toate facturile fiind astfel achitate integral. Potrivit aceleiași surse, în procentul de 5%, sunt vizate categorii de lucrări la finisajele interioare, placări bazine, montat uși, montat tavan fals, dotarea cu aparate electrice și obiecte sanitare, precum și efectuarea de reparații la exterioarele degradate.

Reamintim că proiectul bazinului olimpic de înot a fost întocmit de municipalitatea brăileană în urmă cu 12 ani, mai exact în 2010, în mandatul fostului primar Aurel Simionescu, iar un an mai târziu a fost semnat și contractul pentru realizarea acestui obiectiv de investiții. Problema a fost că ordinul de începere a lucrărilor a fost dat abia în 2015, adică după patru ani de zile pentru că atunci s-a găsit o soluție de finanțare, investiția fiind prinsă într-un acord încheiat între Ministerul Dezvoltării și Ministerului Tineretului și Sportului. Oficial,  lucrările la bazinul olimpic au început în primăvara lui 2015, pentru suma de  8 milioane de euro, bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Beneficiarul final al obiectivului de investiții va fi Primăria Brăila, care a contribuit cu 2,1 milioane de euro la acest proiect.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro