Mergi la conţinutul principal

Bazinul Fântânii Cinetice de pe Faleză trebuie reabilitat, din nou

* porțiuni mari de tencuială s-au desprins, lăsând loc infiltrațiilor * lucrările de întreținere vor fi efectuate de angajații CUP "Dunărea" Brăila, după evaluarea situației din teren * compania are în exploatare ansamblul de fântâni cinetice de pe Esplanada Dunării * la Fântâna a III-a, numită și "Fântâna-cascadă", au fost înlocuite plăcile de travertin care erau desprinse de pe soclu * obiectiv turistic major, Fântâna Cinetică a fost realizată în urmă cu mai bine de trei decenii de regretatul sculptor Constantin Lucaci, laureat al Premiului Herder

 

Ansamblul de fântâni cinetice de pe Esplanada Dunării - obiectiv turistic major al Brăilei, continuă să-i atragă ca un magnet pe tineri și pe vârstnici deopotrivă, cu toate că, odată cu sosirea anotimpului rece, funcționarea lui a fost sistată. Golirea bazinelor, însă, a scos la iveală și aspecte mai puțin plăcute. Deși s-au făcut lucrări de reparații, în urmă cu doi-trei ani, tencuiala de pe fundul bazinului Fântânii a III-a, spre exemplu, numită și "Fântâna-cascadă", s-a desprins din nou - aspect vizibil încă din prima săptămână a lunii noiembrie. Este și motivul pentru care am solicitat un punct de vedere Companiei de Utilități Publice "Dunărea" Brăila, societatea care se ocupă, an de an, de întreținerea obiectivului. Redăm mai jos răspunsul companiei:

"Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila are în întreținere și exploatare ansamblul de fântâni cinetice de pe Esplanada Dunării. Lucrările de întreținere la fântânile cinetice sunt inițiate de CUP "Dunărea" Brăila cu acordul Primăriei Municipiului Brăila. Referitor la aspectele semnalate de dumneavoastră precizăm faptul că există un program aprobat privind întreținerea și reabilitarea fântânilor cinetice. Vom face verificări la fața locului pentru a evalua situația din teren. În urma celor constatate, vom lua măsurile necesare în vederea remedierii situației".

Reprezentanții CUP "Dunărea" Brăila SA au mai precizat că, la Fântâna a III-a, numită și "Fântâna-cascadă", au fost deja înlocuite plăcile de marmură travertin care erau desprinse de pe soclu - aspect semnalat, de asemenea, astă-vară, de reporterii cotidianului "Obiectiv-Vocea Brăilei".

Reprezentând o sculptură din metal de mari dimensiuni, Fântâna Cinetică de pe Esplanada Dunării a fost realizată, în urmă cu mai bine de trei decenii, de regretatul sculptor Constantin Lucaci (1923-2014), cunoscut pentru priceperea sa de a da naștere unor sculpturi monumentale din oțel inoxidabil. Laureat al Premiului Herder în anul 1984, Constantin Lucaci a devenit celebru mai ales pentru sculpturile monumentale realizate în piatră și oțel, inclusiv a acelora de tipul fântânilor cinetice monumentale. Din 1993, a fost profesor al Departamentului de sculptură a Academiei de Arte Frumoase de la Cluj. Lucrările artistului român se regăsesc în țară și în străinătate, în colecții particulare și publice din Anvers, Copenhaga, Veneția, Ferrara, Milano și Roma. Un Muzeu "Constatin Lucaci" a fost inaugurat în anul 2007, în Sanctuarul "San Francesco di Paola", Calabria, Italia, aflat sub egida Vaticanului. 

Fântâna, unică în felul ei, de la Brăila crează jocuri de apă spectaculoase, îmbinând, totodată, mai multe stiluri arhitectornice.

Ansamblul de fântâni (trei la număr) a fost construit de inginerul Leonid Bîrcă și de șapte muncitori specialiști de la PROMEX SA, în urmă cu mai bine de 30 de ani. În toamna anului trecut, ing. Bîrcă ne-a condus în "măruntaiele" uriașei construcții, chiar sub fântâni, acolo unde se află instalațiile sculpturii-gigant care, la vremea la care a fost realizată, era cea mai mare fântână cinetică din România. 

"Am executat fântânile de pe Esplanadă în perioada 1989-1991, cu o echipă de șapte oameni de la PROMEX SA - lăcătuși și sudori. Toate componentele sunt din oțel inoxidabil. Pe 23 august 1989 s-au montat piesele mari (egretele) și inelul numit ancoră. Ulterior, în anii 1990-1991, s-au executat și celelate două fântâni, s-au montat delfinii etc. Toate piesele au fost șlefuite cu șmirghel din ce în ce mai fin, la o anumită turație. Inițial, instalația a constat în distribuții mecanice, însă după ce fântâna a fost reabilitată de firma Tancrad, totul este cu comandă electronică, ne-a spus inginerul Leonid Bîrcă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro