• proiectul câştigat de Primăria Chiscani este finanţat de Compania Naţională de Investiţii • baza sportivă a fost predată către C.N.I. • “Suntem prinşi deja pe Lista de sinteză a subprogramului “Complexuri sportive” cu obiectivul de investiţii “Construire bază sportivă TIP 1”, spune Costică Cojea
După doi ani de procese între Primăria Brăila şi Primăria Chiscani, stadionul Chimia are, începând cu 15 octombrie 2029, un proprietar. Baza sportivă din staţiunea Lacu Sărat este a comunei Chiscani, aşa a stabilit, definitiv şi irevocabil, Curtea de Apel Galaţi. Au fost tăiate toate bălăriile care invadaseră zona tribunei, precum şi cele care crescuseră pe suprafaţa de joc. Acum terenul poate fi folosit la antrenamente, singurul impediment fiind acela, că după şedinţele de pregătire, sportivii nu au unde să facă un duş, zona cabinelor fiind o ruină.
Însă există o rază de speranţă. Şi nu una iluzorie, ci una care poate deveni, la anul, realitate.
Unitatea Administrativ Teritorială Chiscani a câştigat un proiect care va fi finanţat de Compania Naţională de Investiţii (C.N.I.) şi anume construirea unei baze sportive TIP 1 la Stadionul Chimia din Staţiunea Lacu Sărat.
“Având în vedere adresa dumneavoastră nr. 1143/29.01.2020, înregistrată la C.N.I. - SA, cu nr. 1834/30.101.2020, prin care solicitaţi realizarea obiectivului de investiţii “Construire bază sportivă TIP 1, al Stadionului, Nr. 1, Staţiunea Lacu Sărat, T68, P373/2, sat Chiscani, comuna Chiscani, judeţul Brăila, vă informăm că obiectivul de investiţii a fost introdus pe Lista sinteză a subprogramului “Complexuri sportive”, aprobată prin Ordin M.L.P.D.A. nr. 2461/12.06.2020.
Primăria Chiscani a îndeplinit toate cerinţele impuse şI a predat deja baza sportivă către C.N.I.”, se specifică în adresa trimisă de C.N.I.
“Suntem prinşi deja pe Lista de sinteză a subprogramului “Complexuri sportive” cu obiectivul de investiţii “Construire bază sportivă TIP 1. Doar două proiecte au fost aprobate, al nostru şi unul la Grădiştea. Lucrurile s-au tergiversat din cauza acelui litigiu pe care l-am avut cu Municipiul Brăila şi abia după definitivarea acelui litigiu în instanţă, în octombrie 2019, am putut face primii paşi pentru realizarea finanţării proiectului pe care l-am propus C.N.I. şi care, de altfel, a fost aprobat. Am predat baza Chimia şi urmează să semnăm contractul de finanţare. La anul vor începe lucrările. Vom avea cea mai modernă bază sportivă din această zonă a ţării”, ne-a declarat Costică Cojea, primarul comunei Chiscani.
Valoarea estimată pentru baza sportivă de TIP 1 este de 1,7 milioane de euro şi va fi realizată pe fostul teren de rugby.
Suprafaţa pe care se va realiza investiţia la Stadionul Chimia este de aproximativ 13.202 mp. Terenul de fotbal, cu gazon sintetic, va avea dimensiunile omologate UEFA şi FRF, va avea nocturnă şi tribune pentru 500 de spectatori. Va mai fi realizat un teren mic, ce va fi tuşat pentru minifotbal, handbal, baschet, tenis şi care va avea dimensiunea de 20 m x 40 m, o clădire destinată vestiarelor şi pentru birouri administrative, o parcare pentru autovehicule şi autocare.
Celălalt teren va fi refăcut cu resurse proprii de către Primăria Chiscani.
“În această toamnă vom ara terenul, vom introduce o instalaţie de irigare şi apoi îl vom reînsămânţa. Sper să putem construi şi o tribună cu maximum 500 de locuri. Când se va realiza baza sportivă TIP 1, vom demara formele pentru o Academie de fotbal”, a mai spus Georgel Pascu, preşedintele Sportului Chiscani, clubul care va fi beneficiarul proiectului pe care îl va realiza C.N.I.
Costel Manole: “Stadionul Chimia a fost o bijuterie în anii '70”
La baza sportivă din Staţiunea Lacu Sărat, care avea două terenuri cu gazon natural dar şi două terenuri de tenis de câmp, a jucat echipa Chimia, formaţie ai cărei jucători erau angajaţi la fostul Combinat Chimic din Chiscani. Iar baza sportivă era o bijuterie în anii ‘70. Chimia a evoluat mai mult în Divizia C dar în 1974 a activat şi în Divizia B, acum Liga a II-a. Iar meciurile din eşalonul al doilea dintre Chimia şi Progresul umpleau tribunele, indiferent dacă se juca pe Municipal sau în Lacu Sărat.
“Era o plăcere să joci pe Chimia, parcă erai la munte, aşa era aerul acolo pentru că pădurea era foarte aproape. Era o bijuterie. Am jucat cinci ani la Chimia iar meciurile cu Progresul Brăila erau adevărate derby-uri. Acum baza sportivă este o ruină. Mă bucur să aud că s-a câştigat acest proiect şi că la Chimia va reînvia performanţa în fotbal”, ne-a declarat Costel Manole, unul dintre fotbaliştii reprezentativi ai echipei Chimia din anii '70. O echipă care a promovat în Divizia B şi la care jucau, printre alţii, Teodorescu, Dumitru, Chitu, Popazu, Manole, Niţă, Mihai, Bulancea, Iuga, Orzaru, Cojocaru, Enăchescu.