Batrini lasati pe drumuri | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Batrini lasati pe drumuri

Macinati de boli, de saracie si de singuratate, batrinii ajung tot mai des victime ale escrocilor sau ale propriei ignorante. Ramasi fara rude sau apropiati, ei devin vulnerabili in fata promisiunilor de a fi ingrijiti si accepta sa renunte la propriile case in schimbul acestor servicii. In ultimul timp, tot mai multe retele de escroci imobiliari care actioneaza in diferite orase din tara, sint descoperite de oamenii legii, mai grav fiind ca din aceastea fac parte si functionari publici. Desi Braila nu figureaza, deocamdata, pe harta acestor retele, asta nu inseamna ca nu s-au inregistrat si aici victime in decursul vremii.
Printr-o astfel de situatie a trecut si Susana Ionescu, in virsta de 77 de ani, care a ajuns in Caminul pentru Persoane Virstnice "Sf. Nicolae", in ianuarie 2002. Mamaia Ionescu, asa cum i se spune aici, a fost greu incercata de viata, pierzindu-i pe cei dragi: mai intii sotul, apoi unicul fiu. Dar calvarul batrinei a inceput in anul 2000, cind anumite necazuri din familie au impins-o sa-si vinda casa. "In anul 2000 am vindut casa unui patron. Mi-a dat o suma mai mica decit valora casa, cu promisiunea ca-mi construieste o camera, sa ramin in curte. Am avut casa pe B-dul Independentei nr. 298, de trei sute de metri patrati, pentru care m-am inteles la 60.000 de lei. Din banii astia, a oprit si cheltuielile de notariat si de cadastru, eu le-am suportat pe toate. Nu mi-a mai dat decit 48.000 de lei. Cu banii am vrut sa-mi ajut fiul, care trecea printr-o perioada dificila. Doi ani de zile am locuit chinuit, intr-o bucatarie de vara, tot sperind ca-mi va construi camera promisa. Dar dupa doi ani, mi-a cerut sa parasesc curtea. Mi-a luat toate lucrurile mele, sifonierul, masina de gatit, tot ce-am avut mi-a luat. Acolo si-a facut vila".
Mamaia Ionescu recunoaste ca a gresit pentru ca nu a incheiat un contract cu o clauza care sa o fereasca de probleme. Batrina a avut incredere in oameni. Ulterior si-a pierdut-o, raminindu-i doar credinta in Dumnezeu.
"Am gresit ca nu am avut clauza la contract. Am avut incredere, spunea ca-l bate Dumnezeu daca nu face cum a promis. Dar m-a lasat pe drumuri. I-a dat Dumnezeu pedeapsa, a facut accident cu masina si a omorit patru oameni, iar el a stat in spital la Bucuresti".

"Cine sa ma apere pe mine?"

Cu atit mai dureros resimtita este lovitura primita de la persoane apropiate sau chiar de la rude. Asa este cazul lui Stefan Stan, in virsta de 77 de ani, care povesteste ca a ajuns pe drumuri din cauza finului sau. "In 2001 am cazut si mi-am rupt piciorul. Doua luni si jumatate nu m-am dat jos din pat. Eram obisnuit sa ma ingrijesc singur, de 10 ani imi gateam si imi spalam fara ajutorul nimanui. Dar atunci am avut nevoie de ajutor. Finii nu aveau serviciu si veneau pe la mine. Le dadeam toti banii, am pensie frumoasa, ca am lucrat citiva ani si in strainatate, in Irak, inainte de '89. La un moment dat, am facut o hirtie de mina. La inceputul lui 2002, vin finii la mine cu o notara care mi-a dat sa citesc un dosar cu vreo noua articole. N-am vrut sa semnez, m-am suparar tare ca imi venea sa arunc cu bastonul dupa ei. Dupa aceea m-am trezit ca ma cheama la Tribunal pentru casa. Am fost la judecata. Am iesit afara cu lacrimi pe obraz. Cine sa ma apere pe mine?", povesteste cu greu batrinul. Amintirile ii provoaca inca durere si cu greu isi mai gaseste cuvintele sa continue. "O perioada am fost internat in spital, am fost operat la git. Cind am iesit, am vazut un camion incarcat cu toate bagajele din casa mea. Pe afara am dormit doua luni si jumatate, pe linga linia de tramvai. Am stat in Viziru I, Blocul 21, apartamentul 90. Si acum mai merg pe acolo, dar n-am mai intrat niciodata in bloc, nici n-am intrebat vecinii ce s-a intimplat cu locuinta mea. Finii voiau sa dea casa cu acte baiatului lor. Dar poate au vindut-o, cine stie?" Batrinul incearca sa uite trecutul si sa se adapteze la viata de azil, fiind, de asemenea, unul dintre locatarii Caminului pentru Persoane Virstice "Sf. Nicolae" din Braila.

Batrinii sint asistati de Autoritatea Tutelara la perfectarea unui contract de intretinere

Vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor din Romania, Vasile
Varga, ne-a declarat ca, in ultimii ani, nu au mai existat astfel de cazuri de inselaciune, asta deoarece un batrin care este pensionar, daca vrea sa isi vinda casa, prin contract cu clauza de intretinere, face act la notar numai cu avizul autoritatii tutelare, deci statul este parte in contract. "Deci, o familie daca vrea sa incheie contract pe numele unuia dintre copii sau altei rude, trebuie sa mearga la autoritatea tutelara care desemneaza un reprezentant, se cere un certificat medical care sa arate ca batrinii sint in deplinatatea facultatilor mintale. Acum nu se mai poate face act fara autoritatea tutelara, aceasta prevedere a fost introdusa in urma cu trei ani. Daca se intimpla ca batrinii sa nu fie ingrijiti corespunzator, asa cum este stipulat in contract, cei de la stat trebuie sa intervina, daca cineva sesizeaza aceste aspecte, se ajunge in instanta, cu doi martori, iar contractul se poate rezilia. Exista insa batrini care fac cite 6 - 7 contracte de vinzare-cumparare, la diversi cumparatori, reziliaza contractele cu unii si incheie acte cu altii. Oricum, notarii nu pot incheia astfel de acte fara autoritatea tutelara, se cere certificat medical, daca reprezentantul statului nu semneaza actul, nici notarul nu semneaza", a precizat Vasile Varga.
Totusi, notarii braileni s-au lovit de tot felul de situatii, fiind nevoiti de multe ori sa refuze incheierea unor acte legalizate.
De exemplu, doi profesori pensionari doreau sa lase apartamentul,
prin contract de vinzare-cumparare, fiicei care locuia impreuna cu
ei. Cei doi mai aveau si un baiat. In acest caz s-a cerut sa vina
autoritatea tutelara, altfel nu se incheia actul. Oamenii nu
intelegeau de ce aceasta procedura, in conditiile in care ei voiau
sa lase apartamentul fiicei care ii ingrijea, dar li s-a explicat ca in
acest fel se previn inselaciunile, mai ales ca in tara au fost
nenumarate cazuri in care batrinii si-au dat locuintele si au ramas pe
drumuri. Zilele trecute, un batrin din Braila, medic, in virsta de peste
70 de ani, care traia in concubinaj cu o femeie mult mai tinara, vroia
sa isi vinda apartamentul si sa cumpere unul mai mic, iar acesta sa
fie trecut pe numele concubinei. Totusi, batrinul avea copii, astfel ca notarul a refuzat sa faca un act pe numele concubinei. Un astfel de
contract ar fi putut fi incheiat doar pe numele batrinului, iar apoi
acesta sa-i faca un contract cu clauze de intretinere concubinei, dar
numai cu semnatura autoritatii tutelare.
La Inspectoratul de Politie al Judetului Braila nu au fost inregistrate
reclamatii privind inselaciuni imobiliare avind ca victime persoane
virstnice, insa politistii le recomanda batrinilor sa fie foarte atenti cu
cine intra in vorba, sa nu se lase pacaliti de anumite promisiuni si sa
nu dea acte de proprietate unor necunoscuti, tocmai pentru a nu fi
inselati si a ramine pe drumuri.

CASETA 1

Batrina ajunsa la disperare

Dupa ce a fost convinsa de nora sa isi vinda casa unei vecine, o
batrina in virsta de 87 de ani, din Braila, se plinge ca nu este ingrijita
corespunzator si ca proprietara apartamentului sau vine doar sa vada daca mai traieste. Eliza Tintar sustine ca desi a semnat un contract de vinzare-cumparare in urma cu un an de zile, ce contine anumite clauze, vecina care ar trebui sa ii aduca de mincare, sa ii spele sau sa ii cumpere medicamente o trateaza cu indiferenta si o lasa sa se chinuie singura in casa. Batrina ne-a povestit ca traieste acest chin de cind a murit fiul sau, iar nora si nepotul sau au obligat-o sa semneze acel act. "Vecinii mei care trebuie sa ma ingrijeaza, adica familia Mocanu, nu imi acorda atentie si de multe ori mi-au spus ca asteapta sa mor. Nu am decit o pensie de 300 de lei, sint foarte bolnava si nu ma pot deplasa. Primesc o portie de mincare contra cost la Cantina Sociala, pentru ca nimeni nu ma ajuta. De multe ori imi vine sa ma sinucid, ca nu mai suport", a spus batrina.
De cealalta parte, vecina care a devenit proprietara apartamentului
in care locuieste Eliza Tintar, sustine contrariul. Ea spune ca o
viziteaza zilnic pe batrina, i-a adus chiar si de mincare de citeva ori,
insa apoi aceasta a refuzat. Femeia a spus ca nu avea o relatie
foarte apropiata cu batrina, dar nora acesteia a convins-o sa
incheie contractul, spunindu-i ca nu mai are mult de trait.
Proprietara a precizat ca batrina nu ii spune cind are de spalat sau
ca vrea ceva de la piata, iar atunci cind i-a facut curatenie in casa
nu i-a placut si prefera sa cheme o fundatie care se ocupa de asa
ceva. Intrucit considera ca este acuzata pe nedrept de niste lucruri,
vecina batrinei este dispusa chiar sa renunte la locuinta si sa
anuleze contractul de vinzare-cumparare.


CASETA 2

Grupare de escroci imobiliari, anihilata

Opt persoane, printre care un cunoscut interlop si patru functionari
din Primaria Capitalei, au fost retinute in urma cu doua zile, fiind
acuzate de escrocherii imobiliare in Bucuresti. Anchetatorii au facut
perchezitii acasa si la locurile de munca a 14 persoane. Potrivit
primelor informatii despre caz, opt dintre cei cercetati urmeaza sa
fie prezentati instantei, pentru a li se emite mandate de arestare
preventiva. Intre persoanele cercetate se numara chiar si un director
de la Directia de Cadastru din Primaria Capitalei. In urma
perchezitiilor au fost descoperite, printre altele, si documente de
proprietate false. Potrivit anchetatorilor, persoanele in cauza sint
acuzate ca ar fi obtinut, prin inselaciune, fals si amenintari, un teren
aflat pe insula Lacului Fundeni, in valoare de 800.000 de euro,
aflat in proprietatea legala a unei societati comerciale.
In aceasta vara, in vizorul anchetatorilor s-a mai aflat o grupare de
escroci imobiliari care actionau in Sectorul 5 al Capitalei, printre
cele aproximativ 15 persoane cercetate in acest caz numarindu-se
doi functionari si doi agenti imobiliari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro