Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” Brăila, la ceas aniversar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” Brăila, la ceas aniversar

• unitate de bază în cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”, batalionul a luat naștere la 1 octombrie 1966, ca structură în cadrul Regimentului 2 Pontonieri • pentru modul profesionist în care și-a îndeplinit misiunile și sarcinile încredințate, batalionul a primit Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre și Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

 

Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” - structură de bază a Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila - a aniversat, zilele trecute, 58 de ani de existență.

În data de 1 octombrie 1966, în cadrul Regimentului 2 Pontonieri Turnu Măgurele, a fost constituit Batalionul Mijloace Fluviale și Construcții Poduri, având în compunere o Companie Mijloace Fluviale și o Companie Construcții Poduri. Începând cu anul 1971, Batalionul Mijloace Fluviale și Construcții Poduri a fost reorganizat sub denumirea de Batalion Fluvii, urmând ca, în anul 1975, să fie reorganizat sub denumirea de Batalion Nave Fluviale.

Între anii 1975 - 1994, batalionul a parcurs o etapă de modernizare prin înzestrarea cu tehnică navală, la cerințele anilor respectivi. Astfel, au intrat în dotare: Remorcherul Fluvial „Eftimie Croitoru”, patru ceamuri autopropulsate, cazarma plutitoare „Bârzava” și încă patru bacuri fluviale tip catamaran, modernizări care au sporit operativitatea și capacitatea de luptă a unității.

La 1 august 1995, în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării și a Ordinului Ministrului Apărării Naționale, a luat ființă Batalionul Nave Treceri Fluviale, în Garnizoana Turnu Măgurele. Ulterior, batalionul s-a dislocat din Garnizoana Turnu Măgurele în Garnizoana Brăila, la km. fluvial 176 (Portul Militar Brăila), parcurgând o nouă perioadă de reorganizare.

„Destinat să asigure trecerea trupelor peste fluviul Dunărea, batalionul și-a dovedit importanța și nivelul ridicat de instruire în cadrul aplicațiilor și exercițiilor din anii 1978, 1988, 2003, 2017, 2019, 2023 desfășurate în zonele Gropeni, Brăila - Galați și Fetești - Bordușani. În anul 2001, Batalionul Nave Treceri Fluviale iese din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre și intră în subordinea Corpului 1 Armată Teritorial, iar din anul 2002 intră în compunerea Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”. Începând cu anul 2005 și până în prezent, batalionul a participat cu efective și tehnică la limitarea și înlăturarea efectelor provocate de fenomenele meteorologice periculoase și sprijinirea populației pe timpul producerii inundațiilor, unde demne de aminitit sunt intervențiile din localitățile Țăndărei, Însurăței și Nămoloasa, cât și pe timpul căderilor masive de zăpadă în multe din localitățile județului Brăila, cea mai recentă fiind intervenția din localitatea Pechea, județul Galați”, au precizat surse din cadrul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

Toate activitățile și misiunile la care au participat militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale „Danubius” s-au bucurat de aprecieri din partea comandanților eșaloanelor superioare. Pentru modul profesionist în care și-a îndeplinit misiunile și sarcinile încredințate, precum și pentru obținerea de rezultate meritorii în procesul instruirii, batalionul a primit Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre, conferită în anul 2014, și Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, conferită în anul 2019.

Începând cu data de 16 octombrie 2019, Batalionul Nave Treceri Fluviale primește denumirea onorifică „Danubius” și are ca patron spiritual pe Sfântul Ierarh Nicolae. În data de 16 noiembrie 2022, șeful Statului major al Apării a aprobat preluarea tradițiilor militare ale Batalionului Mijloace Fluviale și Construcții Poduri, înființat la data de 1 octombrie 1966, de către Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” Brăila. În prezent, Batalionul Nave Treceri Fluviale „Danubius” se instruiește, concomitent cu menținerea stării de operativitate a tehnicii din înzestrare și modernizarea acesteia, pentru îndeplinirea misiunii de bază, aceea de sprijin de geniu în domeniul mobilității forțelor prin realizarea manevrelor tactic-operative și asigurarea trecerii peste cursurile de apă mari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro