Mergi la conţinutul principal

Batalia pe proiecte. Runda a patra

* fie ca e vorba de candidati pentru fotoliul de primar, cel de presedinte CJ Braila, pentru functia de consilier local sau judetean, mai multi politicieni au raspuns invitatiei noastre si au trimis proiecte îndraznete * cei mai multi au abordat cu seriozitate campania si au venit cu idei foarte interesante * parcuri de joaca pentru copii, program de consiliere si calificare pentru tineri, atelier de creatie, energie alternativa si rezolvarea problemei câinilor vagabonzi - sunt doar câteva dintre proiectele celor înscrisi în competitie

Candidatii "înrolati" în cursa pentru alegerile din 10 iunie s-au pregatit pentru o noua runda în "ringul" bataliilor pe proiecte. Indiferent daca e vorba de aspirantii la fotoliul de primar, cel de presedinte al Consiliului Judetean Braila, la functia de consilier local sau judetean, mai multi politicieni au raspuns invitatiei cotidianului "Obiectiv" si au trimis proiecte foarte interesante. Initiativa ziarului a avut la baza ideea desfasurarii unei campanii electorale centrate pe proiecte concrete si dezbateri constructive. Astfel, în editia de astazi vom prezenta propunerile candidatilor: Mihai Chelu (candidat la presedintia CJ, consilier local si judetean din partea UER), Bogdan Minescu (candidat pentru functia de consilier judetean al PNL), Marian Capatâna (candidat independent pentru functia de consilier judetean), Ene Tache (candidat pentru functia de primar, consilier local si judetean al PP-LC), Dan Paun (candidat la conducerea Primariei, consilier local si judetean din partea UER), Vasile Varga (candidat pentru functia de consilier local al PNL) si Marian Paul Fusea (candidat pentru functia de consilier local al AVB). Fiecare dintre acestia a venit cu una sau chiar mai multe idei pe care ar dori sa le implementeze daca rezultatul alegerilor le-ar fi favorabil.  Înfiintarea unui serviciu de cardiologie interventionala în cadrul Spitalului Judetean, parcuri de joaca pentru copii, program de consiliere si calificare pentru tineri în privinta ocuparii unui loc de munca, atelier de creatie, un festival de muzica de jazz, o piata de gros pentru legume si fructe, promovarea energiei alternative si rezolvarea problemei câinilor vagabonzi - sunt proiectele propuse de candidatii amintiti.

Mihai Chelu vrea salcie energetica la Braila

Candidatul pentru presedintia Consiliului Judetean Braila din partea Uniunii Ecologiste din România a venit cu o idee în zona eco. Mihai Chelu si-a numit proiectul "Energie alternativa, viitorul Brailei" si propune plantarea de salcii energetice în zonele cu terenuri mlastinoase, de lunca si depreciate. Acesta spune ca proiectul sau are ca scop crearea unui numar substantial de locuri de munca, reducerea de emisii de CO2 în urma folosirii combustibilului regenerabil si micsorarea costurilor privind încalzirea institutiilor publice si a locuintelor din Braila. Candidatul expune toate acestea ca pe o "dezvoltare economica a judetului Braila pe baze durabile", explicând totodata ca are ca principal obiectiv asigurarea necesarului de energie termica si electrica pentru populatie prin implementarea unui sistem de energie regenerabil.

Printre principalele avantaje ale existentei unei astfel de plantatii de salcie energetica în zona noastra, Chelu enumera urmatoarele: faptul ca reprezinta un bun combustibil, ca padurile ar fi mai bine protejate, ca gradul de poluare ar fi micsorat si ca perioada de recoltare este între lunile noiembrie si martie, atunci când utilajele agricole nu sunt folosite si job-urile în domeniu agriculturii sunt sistate. La capitolul cheltuieli, candidatul explica prin intermediul unei scheme ca acestea ar porni de la 2.5 mii de euro în primul an si ar ajunge la 4.5 mii euro în cel de-al 15-lea an.
Veniturile de pe urma proiectului ar porni de la 0.4 mii de euro în primul an si ar ajunge la 11.1 mii euro în ultimii 6 ani din cei 15 amintiti. Mai exact, în privinta perioadei de implementare Chelu spune ca s-ar urmari 50% productivitate începând cu al doilea an si 100% productivitate începând cu anul al zecelea. Ca surse de finantare acesta aminteste Uniunea Europeana, Ministerul Agriculturii, Ministerul de Mediu, bugetul local si bugetul Consiliului Judetean.

Bogdan Minescu propune o noua sectie în Spitalul brailean

Proiectul pe care aspirantul la functia de consilier judetean din partea PNL îl propune se refera la rezolvarea unor probleme ale persoanelor cu afectiuni cardiace. Mai exact, prin înfiintarea unui serviciu de cardiologie interventionala în Spitalul Judetean de Urgenta Braila, Bogdan Minescu spune ca bolnavii de inima care necesita proceduri de revascularizare - în special cei care au suferit de cazuri de infarct miocardic si angina instabila -, nu vor mai fi nevoiti sa mearga în alte judete pentru acestea. Prin urmare, scopul proiectului liberalului consta în îmbunatatirea asistentei medicale a pacientilor cu afectiuni coronariene acute si cronice din judetul Braila si zonele învecinate. Minescu spune ca înfiintarea unui astfel de serviciu în cadrul Spitalului Judetean a fost deja demarata prin proiectul CJ Braila, de construire a unui nou sediu pentru Sectia de Cardiologie, care cuprinde si locatia necesara instalarii aparaturii Serviciului de Cardiologie Interventionala. Interventie a carei finantare a fost aprobata de catre consilierii judeteni. "Sunt identificate sursele de finantare necesare implementarii proiectului. Desfasuram eforturi pentru atragerea de medici specializati în cardiologie interventionala si electrofiziologie în centrele universitare care pregatesc cardiologi interventionisti si cu ajutorul Societatii Române de Cardiologie", spune candidatul. În privinta costurilor, aflam ca pretul dotarii cu aparatura necesara unui serviciu modern de cardiologie interventionala se ridica la 3,5 - 4 milioane de lei. Iar ca si surse de finantare Minescu subliniaza bugetul Spitalului Judetean de Urgenta Braila, bugetul Consiliului Judetean Braila si fonduri europene. Acesta specifica, de asemenea, ca licitatia pentru atribuirea realizarii proiectului a fost organizata de catre CJ Braila si acum se afla în faza de finalizare, preluarea constructiei fiind câstigata prin licitatie de catre o firma din Austria. Cu alte cuvinte, conform sursei citate, prin continuarea eforturilor CJ Braila, serviciul de cardiologie interventionala ar trebui sa fie functional la sfârsitul anului 2013, iar noua sectie de cardiologie în cursul anului 2014.

04BATAL02Marian Capatâna vine cu doua propuneri culturale

Candidatul independent pentru functia de consilier judetean considera ca nu numai partea utila este importanta pentru un oras, ci si cea estetica. Mai exact, propunerile cu care Marian Capatâna, medic veterinar, s-a angajat în "batalie" se refera la organizarea a doua evenimente culturale menite sa contribuie la schimbarea în bine a imaginii municipiului. Primul proiect se refera la organizarea în luna august, pe parcursul a doua saptamâni, a unui atelier de creatie "Nica Petre" în statiunea Lacu Sarat, "dupa modelul Magura din judetul Buzau". Acesta considera ca statiunea Lacu Sarat dispune de spatii de cazare si masa, cât si de un mediu ambiental propice pentru organizarea unui astfel de eveniment. "Organizarea evenimentului cu participarea artistilor unanim recunoscuti la nivel national ar împodobi si amenaja zona si ar fi un pol de atractie pentru locuitorii Brailei. Piesele realizate de artisti si generos premiate de autoritati, cu o larga participare a publicului, ar urma sa fie ulterior folosite în înfrumusetarea spatiilor/locurilor de promenada din oras", spune Capatâna. Cel de-al doilea proiect al acestuia se refera la organizarea, în luna septembrie, pe parcursul a doua zile a Festivalului National de Jazz "Johnny Raducanu", în Tabara de copii din cadrul aceleiasi statiuni, Lacu Sarat. "Cele doua proiecte propuse sunt lucruri de bun simt, relativ simplu de facut, care costa infim fata de sumele, le-as spune aberante, care se platesc pentru niste lucrari «de mântuiala», ce se executa în orasul nostru. Aceste gesturi marunte ne ajuta sa ne simtim mai bine, sa pretuim Braila, sa fie ceea ce a fost cândva", mai adauga independentul.

Dan Paun încearca sa salveze câinii comunitari

Plecând de la vechea problema generata de animalele fara stapân, care exista în orice comunitate umana, ecologistul Dan Paun vine cu un proiect intitulat "Câinele, cel mai vechi prieten al omului, nu dusmanul lui". Candidatul la conducerea Primariei, consilier local si judetean din partea UER, considera ca rezolvarea problemei animalelor "semi-salbaticite" prin eutanasiere este exclusa si vede ca singura varianta - controlul acestei populatii prin masuri administrative si educative. Propunerea are o perioada de implementare de 4 ani de zile. Paun spune ca programul va fi pus în aplicare simultan în municipiul Braila, precum si în localitatile apropiate acestuia (com. Cazasu, sat Varsatura, sat Lacu Sarat, statiunea Lacu Sarat, com. Vadeni, etc) pentru a preveni migrarea câinilor în zonele asanate. Planul propus de ecologist urmareste reducerea populatiei de câini vagabonzi din municipiul Braila, rezultatul tintit fiind ca fiecare câine comunitar din aceasta zona sa aiba un stapân si numarul lor sa nu depaseasca 500. "În gospodariile de pe raza municipiului Braila se apreciaza ca exista un numar de 2.000 - 3.000 de câini domestici. Prin activitati administrative, de cooptare a veterinarilor din oras si a voluntarilor, se va face recensamântul acestor câini", spune candidatul UER. În ceea ce priveste costurile întregului proiect, Paun le prezinta ca fiind ZERO. "Proiectul detaliat, cu toate specificatiile de cost si perioade de timp va fi obtinut cu titlu gratuit de la primariile din tara, care au implementat cu succes acest tip de proiect si au rezolvat de mult aceasta problema : Brasov, Râmnicu Vâlcea, Oradea etc.", mai adauga sursa citata. De asemenea, acesta considera ca prin acorduri încheiate cu ONG-uri de profil, o mare parte a câinilor ar putea fi sterilizati gratuit. Ca si surse de finantare, Dan Paun se bazeaza pe impozite si amenzi contraventionale în cazul nerespectarii unor directive impuse. Mai exact, proprietarii de câini domestici, altii decât cei de rasa, care nu doresc sa îi sterilizeze, ar fi obligati sa plateasca un impozit anual de 400 de lei pentru primul animal, impozitul crescând pâna la 100% în functie de numarul de animale detinute. Implantarea de cipuri animalelor de companie va fi obligatorie, în caz contrar existând riscul amenzilor contraventionale. Amenda pe care ar risca-o si persoanele care hranesc animalele fara stapân pe strada. Sumele colectate din toate actiunile enumerate mai sus ar ajunge direct la programul de control al populatiei de câini vagabonzi.

Ene Tache vrea sa ajute tinerii în gasirea unui loc de munca

Proiectul propus de candidatul pentru functia de primar, consilier local si judetean al PP-LC poarta numele de "Centru de consiliere si calificare pentru tineret". Ene Tache spune ca urmareste integrarea socio-profesionala a tinerilor braileni care nu au beneficiat de calificare si orientare profesionala într-o meserie ceruta pe piata muncii. Conform proiectului acestuia, anual, 500 de tineri cu vârsta cuprinsa între 16-25 de ani, absolventi ai unei scoli generale sau liceu teoretic, care nu au nicio calificare, sunt în cautarea unui loc de munca. Tache spune ca o parte dintre acestia (minim 60) vor fi orientati catre meseriile de confectioner îmbracaminte si încaltaminte, în urma proiectului pe care îl propune. Mai exact, printre obiectivele urmarite se numara: cresterea gradului de informare si consiliere profesionala a minim 500 de tineri, dintre care 20% fiind crescuti în centre de plasament, orientarea a cel putin 60 de tineri catre meseriile amintite mai sus, organizarea unui club al locurilor de munca pentru tinerii din judetul Braila, formarea si atestarea unui centru de calificare a fortei de munca în ariile mentionate (îmbracaminte, încaltaminte), precum si sprijin în vederea integrarii în colectivele de munca. "Braila se confrunta cu mari probleme legate de integrarea în munca a absolventilor de scoli generale si licee, determinate de oferta saraca a pietei muncii în zona. Totodata, anual, parasesc centrele de plasament peste 70 de tineri care au absolvit sau nu un curs de calificare", spune Tache, motivându-si alegerea proiectului. Pentru ducerea la bun sfârsit a planului, candidatul PP-LC spune ca se va apela la ONG-uri si ca întregul program se va desfasura pe o perioada de 12 luni. Ca si suma necesara pentru implementare acesta mentioneaza 44.850 euro. Ca si resurse, PP-LC-istul îsi bazeaza actiunea pe fonduri europene, iar dupa terminarea proiectului, spune ca se va efectua finantarea din valorificarea produselor realizate în atelierul de croitorie, executate de cursanti si de alti tineri care desfasoara stagii de perfectionare profesionala.

Marian Fusea îsi doreste locuri de joaca pentru copii

Spre deosebire de cei mai sus mentionati, Marian Fusea, candidat AVB pentru functia de consilier local în cadrul CLM, are o idee simpla si la obiect - vrea sa construiasca locuri de joaca pentru copii. "Am constatat ca în municipiul nostru nu ai unde sa îti plimbi copilul. Nu exista decât doua locuri - unul în Gradina Mare si unul în Monument, unde oricum este foarte aglomerat si nu sunt locuri de joaca special amenajate. Asemenea spatii de joaca ar trebui, din punctul meu de vedere, amplasate în cartiere, între blocuri, în preajma locuintelor, pentru ca locuitorul din Brailita sa nu trebuiasca sa mearga pâna în Monument ca sa se dea pe tobogan. Trebuie facute exact acolo unde oamenii locuiesc", spune Fusea. Prin urmare, primul proiect pe care acesta doreste sa îl depuna în calitate de consilier ar fi construirea unui astfel de parc, între blocuri. Acesta spune ca a identificat mai multe spatii unde s-ar putea pune în aplicare un asemenea plan, însa, pentru început, s-a rezumat la o singura locatie. "Spatiul se afla la intersectia Bulevardului Dorobanti - Garii, este marginit de multe blocuri înalte si se afla în paragina, sunt copaci si cam atât...", mai adauga democrat liberalul. În urma consultarii unui arhitect peisagist în privinta reamenajarii spatiului respectiv si a analizarii ofertelor de pe piata în legatura cu "mobilierul" parcurilor de joaca, Fusea a ajuns la urmatoarea varianta. Acesta spune ca ofertele variaza între 20.000 si 50.000 de lei, în functie de dimensiunea parcului si de calitatea utilajelor sau a locurilor de joaca (plastic, lemn, etc). "Eu, unul, as opta pentru locuri de joaca din lemn combinate cu plastic, care este o varianta mai scumpa, dar gândita pentru trafic intens", spune acesta. Ca si perioada de implementare, Fusea precizeaza ca cinci zile ar fi un timp mai mult decât suficient pentru o astfel de constructie si ca sursa de finantare este bugetul local.

Vasile Varga si piata de gros pentru legume si fructe

Aceasta este ideea pe care se bazeaza Vasile Varga, candidat pentru functia de consilier local al PNL, atunci când vorbeste despre un nou mandat. Conform liberalului, piata de gros pentru legume si fructe ar urma sa functioneze în Oborul brailean, "pe un amplasament deja identificat, care în prezent nu este fructificat la adevaratul potential". Constructia propriu-zisa va fi una usoara, o structura metalica, cu o copertina sustinuta de stâlpi, pentru a crea un spatiu de tranzit facil pentru autovehiculele de transport marfa care vor trece prin aceasta zona (în scopul descarcarii / încarcarii legumelor si fructelor). Acesta spune ca piata de gros va pune la dispozitie (prin închiriere), standuri pentru expunere, spatii de depozitare si pastrare la rece a produselor, precum si alte servicii (parcare, încarcare / descarcare, transport, etc.). "Potentialul economic al pietei de gros este mare, în contextul în care discutam de zeci de mii de tone de legume si fructe recoltate din zona Brailei, si în care multi dintre fermierii locali se duc acum la piata de gros din Galati, pentru a-si vinde marfa", explica Varga. În ceea ce priveste funtionarea pietei, liberalul spune ca va fi un serviciu public pentru comunitate, însa Primaria nu se va implica ea însasi în comertul cu produse agricole, ci doar va înlesni reunirea participantilor la aceste schimburi. Sarcina va reveni Societatii Comerciale Administratia Pietelor si Târgurilor SA, iar câstigurile vor fi împartite, în proportie de 50%-50%, de catre Primarie si SC APT. Veniturile vor proveni din taxe de acces si închirieri de spatii, cu dotarile aferente. Grupul tinta al acestui proiect îl reprezinta întreaga populatie a Brailei, de la micii si marii producatori agricoli, la comerciantii cu amanuntul, cât si fiecare cetatean în parte, în calitate de simplu cumparator de legume si fructe. Crearea unei piete de gros presupune o investitie de aproximativ 200.000 de lei, ce urmeaza a fi realizata de Primarie din fonduri de la bugetul propriu. Obiectivul se poate realiza în aproximativ doua luni de la alocarea banilor necesari, iar constructorul va fi desemnat, evident, în urma unei licitatii publice.
Intra pe www.obiectivbr.ro si urmareste, în sectiunea "Batalia pe proiecte", dezbaterile si prezentarile proiectelor candidatilor înscrisi în actuala cursa electorala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro