Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost multumit sa anunte ieri, intr-o conferinta de presa, ca a rezolvat problema, ca i-a convins pe galateni ca adresa locatarilor din zona va fi "localitatea Vadeni, judetul Braila" si ca taxele si impozitele se vor plati tot in judetul nostru. Printre comentarii legate de necesitatea de a colabora si de a ne uni fortele, in cadrul regiunii de dezvoltare sud-Est, Stancu a mentionat ca are planuri mari, legate de ceea ce vor face impreuna cele doua judete, ca doi buni vecini: "In principiu, am ajuns la o intelegere cu autoritatile din Galati, adica prefectul si primarul. Urmeaza doar sa incheiem un protocol, potrivit Legii 215, pentru care vreau sa trasez nu numai zona cartierului Siret, ci toata portiunea dintre Braila si Galati, pentru ca trebuie realizat un plan urbanistic de zona acolo".
Intrebat fiind daca s-a cerut pina acum Brailei vreo autorizatie de constructie pentru cartierul Siret, de cind este el presedinte, si a "reglat" lucrurile, Stancu a admis ca nu s-a intimplat inca minunea:
"Nu mi-au cerut pina acum, dar de cind sint eu presedinte al CJ, nici nu s-a mai construit nimic acolo. In afara de trei basculante de teren galben, nu au facut mare brinza acolo. Eu sper ca in curind sa avem prima sedinta reunita intre cei care decid lucrurile pentru Braila si Galati, pentru a pune bazele acestei asocieri".
Meritul vecinilor: "au viabilizat zona"
L-am mai intrebat pe presedintele CJ si daca este sigur ca galatenii au acceptat ca taxele si impozitele pentru acea zona sa se plateasca la Braila, iar acesta ne-a asigurat ca da.
La rindul sau, deputatul PSD Mihai Tudose a comentat ca brailenii trebuie sa recunoasca meritele galatenilor, privind viabilizarea zonei respective, dar si galatenii trebuie sa admita dreptul Brailei de a emite autorizatii si a incasa taxe si impozite: "De fapt, pina acum, pe acele blocuri care s-au facut in cartierul Siret, conform legii, nu se platesc impozite, pentru ca este vorba despre locuinte sociale. De acum incolo, in schimb, la restul constructiilor ce se vor ridica in zona, se pune problema de impozite, si trebuie stabilit clar unde se platesc. Trebuie insa sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului, ca Galatiul a viabilizat zona, ca au adus infrastructura, ceea ce noi nu puteam face. Ei au bagat o multime de bani in pamint acolo, cu infrastructura. Pina acum a fost ce a fost, nu mai intoarcem istoria, dar de acum inainte trebuie ca lucrurile sa se desfasoare altfel".
Buletine de Galati
Cum primarul Dumitru Nicolae nu a putut fi contactat, am discutat cu viceprimarul municipiului Galati, Constantin Dimitriu, care a precizat ca, din punctul sau de vedere, cei care vor locui in cartierul Siret vor avea buletin de Galati, nicidecum de Vadeni, iar in ceea ce priveste problema taxelor si impozitelor, precum si aceea a autorizatiilor de constructie, acestea vor fi reglate odata cu constituirea oficila a zonei metropolitane Braila-Galati: "Legea 215, prin prevederile referitoare la zona metropolitana, va rezolva aceste probleme, iar de taxele si impozitele respective se va ocupa administrarea comuna a acestei zone. Daca taxele si impozitele vor merge la Braila si Galati, ramine sa discutam, inca nu s-a stabilit nimic. De asemenea, de autorizatiile de constructie se va ocupa tot administratia zonei, si se va stabili ulterior daca acestea vor trebui date de Braila sau de Galati".
Precizam ca tot in virtutea bunelor relatii dintre cele doua judete, Stancu mai are in program si construirea, la Vadeni, a unei piete de gros, in colaborare cu vecinii galateni, precum si a unui depozit de gunoi: "La rugamintea lor si cu acceptul nostru, avem de gind sa realizam o piata de legume si fructe intre Braila si Galati, la Vadeni, si, in plus, se pare ca se va concretiza acel proiect comun de salubrizare Braila-Galati. Daca nu ma insel, ei au deja 11 milioane de euro aprobate prin ISPA si urmeaza ca si noi sa completam suma".