"As propune ca inspectorii care pina acum au constatat datoriile uriase ale spitalelor sa plece de miine pe teren si sa verifice cu ce scop au fost achizitionate echipamentele medicale. In citeva saptamini vom avea o alta imagine a unui dezastru intretinut in sistemul de sanatate: valoarea echipamentelor achizitionate si nefolosite. Scopul achizitionarii acestora nu a fost acela de a fi folosite in interesul bolnavilor. Va cer public sa se faca aceasta evaluare, iar responsabilii sa plateasca", a subliniat Basescu.
In opinia presedintelui, este inexplicabil faptul ca a scazut calitatea serviciilor medicale, desi s-au folosit tot mai multi bani in acest sistem. Presedintele considera ca nu este vorba doar de "bad management", ci si de dispret pentru bani publici, respectiv coruptie.
"Sunt convins ca vom avea aceasta imagine si vom vedea ce a insemnat feudalismul in domeniu", a mai spus Basescu.
In discursul rostit cu ocazia prezentarii noului pachet de legi privind reforma in domeniul sanatatii, Basescu a spus ca sustine introducerea managementului sanitar, pe motiv ca o persoana nu poate detine mai multe functii.
"Sunt un adept al introducerii managementului sanitar. Pachetul de legi introduce incompatibilitatea intre functii, care era necesara pentru functionarea sistemului, pentru ca nu pot fi chiar de toate intr-un singur om", a mai spus seful statului, precizind ca nu se refera la medicul Sorin Oprescu.
Basescu considera ca promovarea noii legislatii in domeniul sanatatii este cel mai important moment din activitatea actului guvern. "Este un pachet de legi care continua o reforma inceputa in 1997, dar care a fost inghetata la un moment dat, pentru ca sistemul se asezase pe niste baze care ii conveneau", a subliniat Basescu.
El considera ca noul pachet de legi creeaza conditiile pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate, urmind ca medicul sa profezese ajutat de anumite mijloace, iar cetateanul sa fie asezat in mijlocul sistemului. "Este un moment in care reforma in sanatate ajunge punctul la care incepe sa fie indreptata catre cetatean, asigurindu-se conditiile pentru desfasurarea activitatii medicilor", a subliniat Basescu. El a apreciat, de asemenea, introducerea in noua legislatie a unui pachet de servicii garantate catre cetatean. "In aceasta privinta, bilbiielile din ultimii ani a fost expresia coruptiei din ultimii ani", a completat Basescu.
Seful statului sustine ca noul pachet legislativ demonstreaza profunzimea actului de reforma initiat de ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu, pe care l-a felicitat "pentru curajul de a infrunta feudalii sistemului". Basescu l-a mai felicitat pe Nicolaescu pentru modul in care a transant disputa cu Academia Romana in privinta Spitalului Elias.
In opinia lui Basescu, insuficienta fondurilor din sanatate a fost cauzata nu numai de coruptie, dar si de efectuarea unor cheltuieli inutile de spitale. "Prin noua legislatie se vor evita cheltuielile inutile pe care le faceau pina acum spitalele, iar rolul mediculului de familie este puternic intarit", a mai spus Basescu.
El s-a mai pronuntat in privinta inchiderii unor centre medicale, spunind ca i-ar placea mult ca actualul Guvern sa aiba o abordare diferita in privinta inchiderii unitatilor spitalicesti, mai ales din mediul rural. "Solutia pentru diminuarea costurilor nu este neaparat inchiderea spitalelor, ci optimizarea activitatii, prin punerea accentului pe medicul de familie, care este masina principala a sistemului sanitar in Romania. El poate face ca milioane de cetateni sa nu ajunga in spital", a mai spus Basescu.
Seful statului considera ca finantarea medicilor de familie cu cel putin 15% din bugetul sanatatii arata inteligenta si concentrarea banilor catre prevenire. Basescu si-a incheiat discursul spunind ca pachetul legislativ promovat de Nicolaescu este unul dintre cele mai importante promovate de actualul Executiv si s-a aratat convins ca reforma in acest domeniu va fi sustinuta si de cei din sistemul sanitar.