Mergi la conţinutul principal

Baschetbaliştii americani înjunghiaţi de Dasaev: NEVINOVAŢI

• au avut “o atitudine cuviincioasă, chiar retrasă”, scrie negru pe alb în rechizitoriul cauzei procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-a trimis în judecată pe Husein Daniel Gabriel, zis Dasaev, pentru tentativă de omor, dar şi pe cei  3 agenţi de pază, acuzaţi de mărturie mincinoasă • în faţa instanţei au ajuns alţi 4 inculpaţi acuzaţi de tulburarea ordinii publice în localul “Music Pub”, dar şi un vrâncean care l-a găzduit pe Dasaev după atac • în rechizitoriul Parchetului se arată clar cum s-a produs atacul violent, din interceptări ieşind la iveală şi discuţii extrem de interesante • de exemplu, Tătaru Vasile, cel care l-a găzduit pe Dasaev, spunea: “A tăiat cumătru' Gabi pă unii, i-a luat SMURD-ul şi i-a dus la Bucureşti, îi belea mare (...) Îi tentativă de omor, i-a tăiat în plămâni .... numai dacă dă amnistie Dragnea acum, s-ar putea să aibă noroc!”

 

Baschetbaliştii americani înjunghiaţi la Terasa “Music Pub” au fost NEVINOVAŢI, ei nu au avut nicio reacţie care să atragă un eventual atac violent din partea lui “Dasaev”. Sportivii, scrie negru pe alb în rechizitoriul cauzei, au avut “o atitudine cuviincioasă, chiar retrasă”. Nu a existat nicio interacţiune anterioară conflictului între Husein Daniel Gabriel, zis Dasaev, şi baschetbalişti, practic inculpatul fiind cel care s-a întors subit, în timp ce venea de la toaletă, aplicându-i persoanei vătămate Bowie JR Darrell o lovitură de pumn în zona mandibulei. S-a ajuns apoi la o busculadă violentă, “Dasaev” fiind cel care a scos cuţitul şi i-a înjunghiat pe baschetbalişti. Nu a existat, deci, un motiv concret care să fi dus la acest “război” din club.

Toate aceste concluzii sunt prezentate în rechizitoriul de trimitere în judecată al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Procurorul criminalist Mircea Ciutac a trimis în faţa instanţei 9 inculpaţi, în frunte cu Husein Daniel Gabriel, acesta fiind acuzat de infracţiunile de tentativă de omor, port şi folosire fără drept de obiecte periculoase, tulburarea ordinii şi liniştii publice. Alte patru persoane, respectiv

Mocanu Georgel, zis “Barză”, de 30 de ani, Matei Valentin de 30 de ani, Dobraniş Valentin de 25 de ani, Bulza Valentin Cătălin de 29 de ani, au fost trimise în judecată pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice. La rândul său, Tătaru Vasile de 58 de ani, vrânceanul care l-a găduit pe “Dasaev” după atacul violent, este acuzat de infracţiunea de favorizarea infractorului. Printre inculpaţi sunt şi cei trei agenţi de pază, Fătăligă Nicuşor, de 44 de ani, Niculae Daniel Vasile, zis “Zache”, de 28 de ani, şi Popa Florian , zis “Făcăleţ”, de 36 de ani, care vor fi judecaţi pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă, la primele audieri ei spunând că nu au văzut nimic şi că nu îl cunosc pe Dasaev. Probele anchetatorilor au arătat însă altceva.

Dosarul în care vor fi judecaţi cei 9 inculpaţi a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila.

 

Acuzaţiile procurorului

Procurorul arată în rechizitoriu faptul că inculpatul Husein Daniel Gabriel este recidivist, anterior fiindu-i aplicate multiple pedepse cu închisoarea pentru săvârşirea cu preponderenţă de infracţiuni ce implică violenţa (vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj). Această conduită constant violentă a inculpatului a dăbândit notorietate şi a creat un sentiment de teamă printre cei aflaţi în jurul său cu diferite ocazii.

În seara de 15 septembrie 2018, la ora 0.00, inculpatul Dasaev împreună cu nepoata sa şi I. V., cel care conduce de obicei maşina inculpatului, plus prietena acestuia, au mers la clubul “Music Pub Garden”, situat în imediata vecinătate a patinoarului. Husein şi persoanele care îl însoţeau au plătit preţul de intrare la club şi apoi Dasaev a dat mâna cu agentul de pază Fătăligă Nicuşor, căruia i s-a adresat cordial, după care a intrat în local şi a ocupat o masă împreună cu cele 3 persoane însoţitoare. În noaptea de 15 spre 16 septembrie, în club erau de serviciu 7 ospătari, 2 barmaniţe şi 2 bucătari, un şofer şi DJ-ul care asigura distracţia în club. Paza localului era asigurată de SC “Şorecar Guard” SRL Brăila, prin 3 agenţi de pază - inculpaţii Fătăligă Nicuşor, Niculae Daniel Vasile şi Popa Florian. În jurul orei 1.00, în local erau ocupate aproximativ 30 de mese, fiind prezenţi în jur de 200 de clienţi.

Potrivit anchetatorilor, la ora 00.25, la club au venit persoanele vătămate Bowie JR Darrell Steven şi Mc Claim Joseph Wantee Ekow şi doi martori - Keyes şi Johnson, care s-au aşezat la o masă situată în partea opusă uşii de acces, lângă peretele toaletei, unde s-au întâlnit cu două tinere C.D. şi G.C. Cele două persoane vătămate şi cei doi martori erau jucători de baschet legitimaţi la Clubul Sportiv “Cuza” Brăila, toţi cei 4 fiind afroamericani, şi datorită staturii specifice jucătorilor de baschet ieşeau în evidenţă, fiind remarcaţi de majoritatea persoanelor prezente. În seara respectivă, persoanele vătămate s-au întâlnit cu mai mulţi colegi din clubul sportiv şi apropiaţi ai acestora, fiind vorba despre 7 persoane care au stat în picioare în spaţiul liber în care se dansa. După primul rând de mese, cu canapele, la masa imediat următoare s-au aflat inculpaţii Mocanu Georgel, Matei Valentin, Dobraniş Valentin, plus alte 10 persoane.

În jurul orei 1.00, cei patru americani stăteau în picioare, pe spaţiul liber de lângă terasa mică, iar în cursul serii, pe lângă ei au trecut către toaletă martori şi inculpaţi cu care nu au interacţionat în niciun mod. După cum au declarat persoanele audiate de anchetatori, toţi cei 4 cetăţeni americani au avut “o atitudine cuviincioasă, chiar retrasă”, interacţionând doar cu cele două tinere şi cu colegii de echipă.

 

Film de groază

La ora 1.11, inculpatul Husein Daniel Gabriel a mers la toaletă şi a trecut prin imediata apropiere a persoanei vătămate Bowie JR Darrell Steven fără a avea niciun contact cu acesta, ori cu vreo altă persoană. La scurt timp, Dasaev a revenit la terasa mică, a aşteptat puţin în spatele baschetbalistului pentru a trece două tinere, apoi a trecut şi el către zona meselor. Din înregistrările camerelor de supraveghere reiese că persoana vătămată şi martorul cu care stătea de vorbă continuau să se comporte firesc, fără a acorda vreo atenţie deosebită inculpatului Husein şi fără a i se adresa în vreun fel, atitudinea acestora dovedind tocmai lipsa oricărei interacţiuni anterioare. După ce a depăşit cu doi paşi linia formată de persoana vătămată şi martor, inculpatul Husein Daniel Gabriel s-a întors subit şi i-a aplicat persoanei vătămate Bowie JR o lovitură de pumn în zona mandibulei. Persoana vătămată nu s-a dezechilibrat şi nu şi-a pierdut coordonarea, astfel că inculpatul i-a mai aplicat lovituri de pumn. În continuare inculpatul a prins-o pe persoana vătămată cu braţele, iar cei doi s-au împins şi au căzut pe podea, iar în conflict au intervenit Mc Claim Joseph şi alţi doi martori, care l-au tras şi lovit cu pumnii pe inculpat”, au stabilit anchetatorii.

Grupul format din cei 5 participanţi la conflict s-a mutat în holul toaletelor, după cum se arată în rechizitoriu, unde au venit agenţii de pază Fătăligă Nicuşor şi Niculae Daniel Vasile. Persoanele vătămate şi un martor au rămas în partea din spate a holului, inculpatul Husein Daniel Gabriel, care suferise o plagă pe pometul stâng, intrând în toaleta bărbaţilor pentru a se spăla de sânge. Cei doi agenţi de pază s-au postat în dreptul uşii, ţinând persoanele de pe terasa mică în exterior şi strigându-i inculpatului să iasă, adresându-i-se cu apelativul «Găbiţă». S-a creat un scurt moment de linişte, însă nu a durat prea mult. “În jurul orei 1.15, când adversarii inculpatului Husein au încercat să părăsească toaletele, acesta, încurajat de un număr mare de persoane care îl susţineau verbal, a ieşit din toaletă şi, după ce i-a ocolit pe agenţii de pază, a început să îi lovească din nou şi să îi îmbrâncească pe afroamericani. În conflict au intervenit şi persoanele din zonă, astfel că s-a creat o busculadă, iar doi martori - Keyes şi Johnson - s-au refugiat în spatele unei mese situate faţă în faţă cu intrarea toaletei, unde au fost atacaţi de inculpaţii Matei Valentin şi Dobraniş Valentin, care au aruncat cu scaune metalice spre ei. Inculpatul Matei i-a lovit cu scaune pe ambii martori, inculpatul Dobraniş aruncând şi el cu un scaun. Martorul Johnson a prins din aer un scaun aruncat de Matei Valentin şi l-a lovit cu acesta în cap pe Dobraniş, acesta începând să sângereze şi părăsind terasa.

Persoanele vătămate au fost izolate în zona centrală a terasei mici. În acea zonă, inculpatul Husein Daniel Gabriel a încercat să o lovească sau chiar a lovit-o pe persoana vătămată Mc Claim Joseph Wantee Ekow, care s-a refugiat înspre colţ şi a ridicat o masă pe care a aruncat-o spre inculpat”.

În continuare, arată procurorul, inculpatul Husein i-a aplicat lovituri repetate cu cuţitul persoanei vătămate Bowie JR Darrell Steven, care a căzut înspre peretele din spatele localului, iar inculpatul a continuat să îi aplice lovituri de cuţit în această postură. În acel moment, martorul Keyes a părăsit zona unde a fost lovit cu scaune şi a încercat să fugă, el întâlnindu-se faţă în faţă cu inculpatul Husein Daniel Gabriel pe care l-a văzut că “era înarmat cu cuţitul şi îl înjunghia pe Bowie JR Darrell Steven”. Persoana vătămată Bowie JR s-a ridicat şi a încercat să se refugieze într-un colţ, însă a fost ajuns din urmă de inculpatul Matei Valentin, care i-a aplicat o lovitură de pumn, astfel că s-a dezechilibrat şi a căzut, venind apoi şi Husein care i-a mai aplicat o lovitură cu cuţitul.

 

Mc Claim Joseph a adoptat o poziţie defensivă şi chiar s-a ghemuit

După au stabilit anchetatorii, în continuare, inculpatul Husein Daniel Gabriel, împreună cu inculpatul Matei Valentin au izolat-o într-un colţ pe persoana vătămată Mc Claim Joseph Wantee Ekow. Acesta a adoptat “o poziţie defensivă şi chiar s-a ghemuit”. Husein l-a lovit însă cu cuţitul în mod repetat, în zona toracelui lateral stâng, braţului stâng şi ambelor mâini, a arătat procurorul. Doi martori au sărit în ajutorul victimei Mc Claim, aceasta reuşind să fugă. Plin de sânge, baschetbalistul a fugit prin zona centrală a localului, sărind peste mese, însă şi-a făcut apariţia inculpatul Bulza Valentin Cătălin, care i-a aplicat victimei lovituri de pumn în spate şi a tras-o de tricou, fără a reuşi să o oprească. În zona ultimelor mese către ieşire, inculpatul Mocanu Georgel a luat un scaun pe care l-a aruncat asupra baschetbalistului când acesta era lângă poarta de acces, acesta dezechilibrându-se şi căzând pe trotuar unde a mai fost lovit cu piciorul de către inculpatul Mocanu Georgel.

Victima a reuşit să se ridice şi a fugit pe stradă. “Inculpatul Husein Daniel a părăsit locul faptei, fiind urmat de inculpaţii Bulza Valentin, Niculae Daniel şi Popa Florian, venind apoi şi agentul de pază Fătăligă Nicuşor. După ce a părăsit localul, inculpatul Husein a mers pe jos spre Dunăre, inculpaţii plecând apoi cu autoturismele. Văzând numărul mare de persoane implicate, obiectele de mobilier aruncate pe jos, lovirea multiplă şi repetată a persoanelor vătămate, baschetbalistul Bowie JR Darrell Steven sângerând vizibil şi abundent în zona feţei şi gâtului, clienţii localului au plecat subit, în grup masiv, lăsând comenzile neconsumate şi neplătite. Panica, indignarea şi dorinţa de a părăsi incinta în grabă, a rezultat din declaraţiile persoanelor audiate coroborate cu imaginile înregistrate de camerele de supraveghere. Fiind vorba despre un local plin, au fost efectuate numeroase apeluri către serviciul de urgenţe 112, la faţa locului venind echipaje de poliţie şi ambulanţe care au preluat răniţii. În ziua imediat următoare, persoana vătămată Bowie JR Darell a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unde a rămas internată în perioada 16 - 26 septembrie 2018. Sportivul a suferit leziuni grave, pentru care necesita 40-45 zile de îngrijiri medicale, după cum s-a stabilit în urma raportului de expertiză medico-legală, fiindu-i pusă viaţa în pericol. Joseph MC Claim a suferit leziuni pentru care a necesitat 25-30 de zile de îngrijiri medicale”, se mai arată în rechizitoriul Parchetului Brăila.

După ce a părăsit locul săvârşirii faptelor, inculpatul Husein Daniel Gabriel s-a deplasat la locuinţa inculpatului Tătaru Vasile din localitatea Vânători, judeţul Vrancea, căruia i-a relatat agresiunea şi participarea sa. Inculpatul Tătaru l-a găzduit pe Dasaev în noaptea de 15 spre 16 septembrie 2018 şi în noaptea următoare, fără a spune ceva organelor judiciare, deşi ştia chiar de la Husein despre faptele grave comise, informaţii în acest sens şi fotografia celui suspectat fiind publicate de toate posturile media. În dimineaţa de 17 septembrie, mai arată procurorul de caz, inculpatul Tătaru Vasile l-a condus pe inculpatul Daniel Gabriel Husein până în satul Muchea, din judeţul Brăila, el fiind preluat apoi de o altă persoană care l-a adus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

 

Cumătru' Gabi i-a tăiat pă nişte americani! Numai dacă dă amnistie Dragnea acum, s-ar putea să aibă noroc!”

Din convorbirile telefonice purtate de inculpatul Tătaru Vasile, arată anchetatorii, rezulta că Dasaev nu vroia să se predea, însă a luat această decizie după ce s-a consultat cu o terţă persoană, care l-a convins că este mai bine să facă acest lucru, fiind mai grav dacă era acuzat şi de sustragerea de la cercetări.

Din convorbirile purtate de Tătaru rezultă că acesta l-a găzduit pe  inculpatul Husein Daniel. După cum arată anchetatorii, inculpatul a relatat celor cu care discuta că era conştient de gravitatea faptelor comise de Husein. “Cumătru' Gabi i-a tăiat pă unii, i-a luat Bucureştiu', i-a luat Smurdu'....Pă unii, pă nişte americani ... aseară....Spune că-i tentativă, gaură în plămân. Viaţa în pericol! (...)Pi dacă era vătămare corporală, i-am spus, nu conta....Ia zi cât mă costă, câta asta (...) La ce e asta, nu. Numai dacă dă amnistie Dragnea acum, s-ar putea să aibă noroc!”. Într-o altă convorbire, din seara de 16 septembrie 2018, inculpatul Tătaru explica altei persoane ce s-a întâmplat: “A tăiat cumătru Gabi pă unii, i-a luat SMURD-ul şi i-a dus la Bucureşti, îi belea mare (...) Azi-noapte pe la 2.00, da, i-a tăiat...i-a tăiat (...) Belea, îi tentativă de omor, i-a tăiat în plămâni”.

Potrivit procurorului de caz, în perioada următoare, inculpatul Tătaru Vasile s-a implicat în efortul de a identifica persoane dispuse să îşi asume responsabilitatea comiterii faptelor, participând în acest scop la întâlniri organizate pe un ponton de pe malul Dunării, dar şi în zona unei staţii Peco de pe Şoseaua de Centură. În mod constant, Tătaru s-a arătat ca fiind cunoscător al stadiului cercetărilor, a organizat colecte de bani pentru plata onorariilor apărătorilor, dar, mai ales, a încercat să identifice persoane dispuse să dea declaraţii în cauză şi să îşi asume responsabilitatea agresării persoanelor vătămate, aspect ce iese din convorbirile telefonice interceptate.

După altercaţie, arată procurorul, primele persoane audiate în calitate de martor au fost agenţii de pază Fătăligă Nicuşor, Niculae Daniel Vasile şi Popa Florian, precum şi două persoane care i-au însoţit pe baschetbaliştii agresaţi. Toate cele 5 persoane au negat că ar fi văzut conflictul sau că ar şti cine a comis fapta. Agenţii de pază au spus că nu cunoşteau niciun client al localului şi că nu au perceput decât partea de final a conflictului, când pe jos se aflau doi afroamericani loviţi, dar care s-au ridicat şi au fugit. Din înregistrările provenind de la camerele de supraveghere, arată anchetatorii, rezultă fără echivoc că inculpatul Husein Daniel Gabriel, la sosirea în club, a dat mâna cu inculpatul Fătăligă Nicuşor, precum şi cu ceilalţi doi agenţi de pază pe timpul serii. Inculpaţii Niculae Daniel şi Popa Florin au stat de vorbă şi cu inculpatul Mocanu Georgel, pe stradă, în afara clubului. Singurele persoane care au declarat explicit că inculpatul Husein Daniel Gabriel este singurul autor al înjunghierilor sunt cei patru cetăţeni americani şi martori cu identitate protejată, ceilalţi temându-se să îl acuze pe Dasaev.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro