Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Barroso: Romania si Bulgaria sint pregatite sa adere la 1 ianuarie 2007

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), a declarat, marti, in Parlamentul European, ca Romania si Bulgaria sint pregatite pentru aderarea la 1 ianuarie 2007, aceasta fiind concluzia Comisiei Europene, bazata pe o analiza corecta si riguroasa.
Barroso a apreciat ca Romania si Bulgaria au gasit raspunsurile corecte la probleme semnalate de Comisia Europeana in raportul din luna mai.
Presedintele CE a precizat, insa, ca in raportul prezentat marti sint mentionate o serie de masuri ce trebuie adoptate in continuare de cele doua tari, in contextul procesului de aderare.
Barroso a adaugat ca, de aceea, Romania si Bulgaria vor face obiectul monitorizarii in continuare de catre CE. Mecanismul de monitorizare va viza reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate.
Presedintele CE a precizat ca Executivul european va prezenta periodic Parlamentului European rezultatele acestei monitorizari, pe baza carora vor putea fi activate clauze de salvgardare.

Romania si Bulgaria vor prezenta doua rapoarte in 2007, primul in martie

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a precizat, marti, in Parlamentul European, ca anul viitor, dupa aderare, Romania si Bulgaria vor prezenta doua rapoarte in ceea ce priveste progresele facute, primul urmind sa fie inaintat in martie si analizat de PE in iunie 2007.
Rehn a precizat ca pentru aplicarea masurilor care trebuie luate in continuare, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, Comisia va crea un mecanism de cooperare cu cele doua tari in privinta reformai in justitie, luptei anticoruptie si impotriva crimei organizate.
El a explicat ca acest mecanism va ajuta cele doua tari sa aplice masurile convenite cu Comisia europeana.
Comisarul a explicat ca daca masurile nu vor fi indeplinite se vor activa mecanismele de salvgardare.
Olli Rehn a precizat ca, in prezent, Romania si Bulgaria au demonstrat ca sint pregatite sa se alature UWE, aratind ca acest rezultat a fost posibil gratie atit eforturilor celor doua tari, cit si al CE.
El a aratat ca aderarea este bazata pe un sistem de conditionalitati mai riguros decit cel aplicat in trecut celorlalte tari care au intrat in UE.
Rehn a mai afirmat ca mai ales in ultimii doi ani Romania si Bulgaria au raspuns foarte bine sistemului de conditionalitati.
Referindu-se la Romania, el a aratat ca tara noastra a progresat mult in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea legilor, numarului de personal angajat in sistemul judiciar, regulilor pentru partidele politice. El a spus ca exista "probe concrete" in lupta anticoruptie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii