Barack Obama vrea o modificare a criteriilor pentru Visa Waiver, România ar putea fi avantajată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Barack Obama vrea o modificare a criteriilor pentru Visa Waiver, România ar putea fi avantajată

Întrebat despre promisiunea făcută de preşedintele Barack Obama săptămâna trecută în Polonia privind relaxarea regimului de vize pentru polonezii care călătoresc în Statele Unite, ambasadorul Mark Gitenstein a arătat că liderul american a anunţat la întâlnirea de la Varşovia că s-ar putea schimba puţin criteriile de intrare în Visa Waiver şi şi-a exprimat sprijinul pentru această modificare.

"Cu legea actuală, pentru a intra în programul Visa Waiver, la momentul de faţă criteriul este rata de refuzuri. Proporţia de refuzuri trebuie să fie sub sau cel puţin 3%", a reamintit joi ambasadorul Mark Gitenstein.

România a avut anul trecut o rată de respingere a vizelor apropiată de 25%. "Partea luminoasă a acestei perspective este că 75% dintre românii care aplică pentru viză o şi primesc, dar totuşi trebuie să faceţi mai multe eforturi pentru a reduce rata de refuzuri", a îndemnat ambasadorul SUA la Bucureşti.

El a adăugat că, potrivit modificării legislative susţinute de preşedintele Obama, nu va mai fi luată în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc şederea legală. "Dacă ai primit o viză de vacanţă de şase săptămâni şi ai stat opt, atunci ai stat mai mult decât era legal. şi, la fel, se menţine proporţia de 3%. Deci, dacă această lege va trece în forma susţinută de preşedintele Obama, ar putea avea o implicaţie pozitivă asupra participării României la programul Visa Waiver", a arătat ambasadorul Mark Gitenstein. "Sunt mai mulţi de «dacă» aici, trebuie să treacă în forma propusă de preşedinte şi trebuie ca rata persoanelor din ţara dvs. care stau mai mult decât le permite viza să nu depăşeacă 3%.", a subliniat ambasadorul SUA la Bucureşti.

Departamentul de Stat a publicat în octombrie anul trecut lista ratelor de refuz al vizei, pe naţionalităţi, pentru anul fiscal 2010 (octombrie 2009 - 30 septembrie 2010). România a avut o rată de refuz de 24,8% , în scădere cu 1,5 procente faţă de anul precedent, în condiţiile în care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea sa în programul Visa Waiver, prin care se elimină obligativitatea vizelor.

România, Bulgaria şi Polonia sunt singurele ţări membre UE ai căror cetăţeni mai au nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. De la 1 iulie 2009, pentru ca o ţară să intre în Visa Waiver trebuie să aibă o rată de refuz a vizelor sub 3%.

În aprilie 2010, pentru a îmbunătăţi rata de respingere a vizelor, Ministerul român de Externe în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti a lansat o campanie de informare a populaţiei intitulată "VIZă PENTRU SUA". Proiectul desfăşurat în comun de Ministerul de Externe şi Ambasada SUA la Bucureşti vizează prezentarea de informaţii privind procedura de solicitare a unei vize temporare pentru Statele Unite, demers ce sprijină îndeplinirea criteriilor tehnice de către România pentru includerea în programul Visa Waiver. Cu această ocazie, ministrul român de externe, Tedor Baconschi, îşi declara un "optimism relativ" în legătură cu eliminarea vizelor pentru SUA impuse cetăţenilor români, menţionând că acesta se bazează pe substanţa şi valoarea parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, se declara în octombrie anul trecut sceptic în legătură cu ridicarea vizelor pentru români în mandatul său şi afirma că România va putea ajunge în programul Visa Waiver când se va îmbunătăţi economia, pentru ca cetăţenii ei să nu mai fie tentaţi să emigreze.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro