Banu' trage la Tancrad | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Banu' trage la Tancrad

* raportat la valoarea întregului proiect, suma reprezintă aproape un sfert * Tancrad şi asociatul mai au depuse oferte şi pentru alte pachete de lucrări în acest proiect * prin licitaţiile de până acum s-a reuşit, totuşi, realizarea de economii de 6 milioane de euro faţă de valorile estimate iniţial * cei 95 milioane de euro provin în mare parte de la Uniunea Europeană, sub forma unui grant

Încet, dar sigur firma gălăţeană "Tancrad" a ajuns să deţină un veritabil monopol în ce priveşte adjudecarea mega-contractelor pe bani publici. Asfaltează, plombează sau deszăpezeşte cam tot ce scoate la licitaţie Consiliul Judeţean Brăila, la fel cum reabilitează şi modernizează artere rutiere importante sau zone de promenadă ale oraşului în cadrul licitaţiilor organizate de Primărie! Invariabil, dacă e vorba de lucrări edilitare şi sunt mulţi bani în joc, undeva în formula de atribuire apare şi firma din Galaţi. Mai nou, este câştigătoarea în asociere 50/50 cu o firmă, de unde altundeva decât tot din Galaţi, a altor două contracte, de data aceasta pe parte de lucrări la reţelele de apă-canal. Suma aferentă acestor două contracte este impresionantă: peste 100 milioane de lei, echivalentul a circa 24 milioane de euro! Este vorba despre proiectul de investiţii pe parte de reţele apă-canalizare în întreg judeţul şi municipiul Brăila, estimat undeva la circa 95 milioane de euro. Ce-i drept, de această dată Tancrad" a avut concurenţă: s-a luptat în oferte chiar şi cu 10 contraofertanţi. Dar dacă facem un pas înapoi să putem vedea tabloul în ansamblu vom putea observa că steguleţul cu însemnele "Tancrad" apare cam peste tot pe harta de lucrări în judeţul şi municipiul Brăila. Şi nu ai cum să nu-ţi pui o întrebare legitimă: nu cumva firma gălăţeană a muşcat mai mult decât poate mesteca? Oficialii locali spun că, până la urmă, atribuirea s-a făcut în baza unor licitaţii şi, dincolo de micile răutăţi generate de invidii gen "da' de ce nu au câştigat firme din Brăila?", "Tancrad" este încorsetată de nişte prevederi contractuale stricte, ce prevăd chiar şi rezilierea dacă dă rateuri sau apar întârzieri.

Cu siguranţă, vă aduceţi aminte de ambiţiosul proiect de 95 milioane de euro lansat pe final de 2010 de autorităţile locale, vizând lucrări de reabilitare-modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare atât în municipiu cât şi în judeţ. Ce nu ştiţi, însă, este că deja cam un sfert din aceşti bani au fost adjudecaţi de o asociere de firme gălăţene în care este băgată şi nelipsita "Tancrad". Aşa cum au anunţat ieri în cadrul unei conferinţe oficialităţile locale (Primăria Brăila şi Consiliul Judeţean) şi Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila, până la această dată au fost scoase la licitaţie 7 dintre cele 12 contracte gândite în cadrul acestui proiect. Dintre acestea, în 4 cazuri au fost anunţaţi şi adjudecatarii, iar pentru 3 dintre ele s-au semnat deja şi contractele. De exemplu, de managementul proiectului şi publicitate se va ocupa "Hill International", iar partea de proiectare şi supervizare a lucrărilor revine "Halcrow România" în asociere cu "Romproed".

Pe partea de lucrări efective, până acum, au fost atribuite două contracte, ambele către asocierea "Tancrad" şi "ERG Termrom Trading" SRL, ambele din Galaţi: este vorba despre lucrările pe zona Chiscani şi pachetul I de străzi din municipiu, precum şi de pachetul II de străzi tot din Brăila. Primul contract este şi cel mai mare ca valoare de până acum - 70,78 milioane de lei fără TVA, în timp ce al doilea contract este de 34,65 milioane lei fără TVA. Rezultă un total de 105,4 milioane de lei, adică un sfert din devizul general al proiectului aşa cum a fost estimat - 408,8 milioane lei (fără TVA). Şi, ca bonus, trebuie precizat că aceeaşi asociere "Tancrad & ERG Termrom Trading" are depusă ofertă şi în cadrul licitaţiei pentru un alt contract din acelaşi proiect (sistemul de apă-canal pe zona Gropeni), cu o valoare estimată de 73,7 milioane de lei. Deocamdată, pentru această licitaţie s-a formulat contestaţie la CNSC, care a dispus reevaluarea ofertelor.

Până acum, economii de 6 milioane de euro

"Discutăm despre 12 pachete pentru 12 contracte. Două sunt pe asistenţă tehnică şi 10 sunt pachete de lucrări. În momentul de faţă, dintre cele 12 pachete, 7 au fost abordate în sensul lansării licitaţiilor şi în cazul a 3 au fost deja semnate contractele. Este vorba despre cele două contracte pe parte de asistenţă tehnică şi un pachet de lucrări. La alte două contracte, tot pe parte de lucrări, comisia a dat verdict dar pentru un contract s-au formulat contestaţii şi vor fi reevaluate ofertele, iar la celălalt avem un câştigător şi suntem în termen pentru contestaţii. Deocamdată, din câte cunoaştem, nu s-a formulat încă o contestaţie. Pentru ultimele două contracte procedura este în derulare, în sensul că se evaluează ofertele şi avem, de exemplu, 6 oferte pentru unul dintre contracte şi 10 oferte pentru celălalt. Pentru diferenţa de la 7 până la 12, urmează ca asocierea «Halcrow Romania & Romproed» să proiecteze şi să întocmească documentaţia de licitaţie pentru 5 contracte de lucrări cu termen de predare 30 septembrie, anul curent", a explicat Mihail Chiriţă, directorul CUP Dunărea.

Dar să vedem şi pe parte financiară cum stau lucrurile la acest moment. De exemplu, cele 7 contracte lansate până acum au o valoare totală estimată de aproape 239 milioane de lei fără TVA (echivalentul a 59,5 milioane de euro) dintre care doar 4 au fost atribuite. Pentru aceste 4 contracte valoarea de pornire a licitaţiilor a fost de aproximativ 35,5 milioane euro, iar în urma procedurii valoarea de atribuire a fost de 29,5 milioane de euro. Rezultă, aşadar, că în cazul acestor 4 contracte atribuite deja, economia făcută este de aproximativ 6 milioane de euro. Cea mai mare parte din această economie provine de la contractul pentru pachetul II de străzi din municipiu, întrucât diferenţa dintre preţul estimat şi cel de adjudecare a fost de 18,5 milioane de lei (echivalentul a peste 4 milioane de euro).

21apacanal1Stancu: Nu noi suntem cei care alegem câştigătorii licitaţiei!

La întrebarea adresată reprezentanţilor autorităţilor locale prezenţi la conferinţă - nu cumva "Tancrad" ar putea să fie depăşită de numărul mare de lucrări pe care le-a contractat până acum la nivelul judeţului nostru? - a preluat sarcina de a răspunde preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu. "Nu noi suntem cei care alegem câştigătorii licitaţiei. Avem comisii de licitaţii şi acestea sunt cele care desemnează câştigătorii. Dacă firma de care vorbiţi are mai mult sau mai puţine lucrări în judeţul şi municipiul Brăila este un risc pe care şi-l asumă şi dacă nu reuşeşte să facă cantitativ, calitativ şi la termene lucrările pentru care s-a angajat urmează partea a doua, cu rezilierea contractelor respectiv plata daunelor către beneficiarii lucrărilor. A fost discutat acest subiect în cadrul forului decizional în proiectul de faţă şi Chiriţă (Mihail Chiriţă, directorul CUP Dunărea Brăila - n.r.) mi-a spus că nu el stabileşte câştigătorii, la fel cum nici eu nu fac la judeţ. Şi la municipiu au fost aceleaşi discuţii dar, din păcate, ne-am dori să fie o firmă brăileană care câştigă contracte şi să facă lucrări de genul ăsta. Dar dacă e una care face construcţii, dumneavoastră (cu referire cel mai probabil la presa locală - n.r.) o luaţi în balon şi numai despre asta scrieţi. Şi atunci, ce-i de făcut? Poate dacă găsim o firmă din Afganistan cred că n-ar mai fi atâtea discuţii", a declarat Stancu. La rândul său, a intervenit şi primarul Aurel Simionescu subliniind că există o monitorizare permanentă a stadiului lucrărilor după un grafic foarte bine stabilit şi orice întârziere o suportă contractorul în limita prevederilor contractului. "Am mai avut experienţe triste cu străzi săpate şi lăsate aşa ani de zile şi vă asigur că nu se va mai întâmpla asta", a punctat sursa citată.

Un proiect de 95 milioane de euro

La finele anului trecut, CUP Dunărea şi autorităţile locale au organizat conferinţa de lansare a acestui proiect pe parte de infrastructură apă-canalizare, cu o valoare de peste 95 milioane de euro (fără TVA). Termenul de finalizare a implementării proiectului expiră în 2014. Pe scurt, din valoarea totală a proiectului 77,18% reprezintă grantul european prin Programul Operaţional Sectorial componenta Mediu.
Lucrările propuse sunt comasate pe 6 comunităţi locale în frunte cu Aglomerarea Brăila, ce include pe lângă oraş şi localităţile Baldovineşti, Vărsătura şi Staţiunea Lacu Sărat.

În mare, pentru Aglomerarea Brăila bugetul alocat este de 33,957 milioane euro, din care pentru lucrările la sistemul de alimentare cu apă - 12,273 milioane euro, iar grosul de aproape 22 milioane euro pentru reţeaua de canalizare. În cazul Aglomerării Ianca valoarea proiectului este de 9,487 milioane euro, din care 8,134 milioane euro pentru sistemul de canalizare şi diferenţa de 1,352 milioane euro pentru cea de apă potabilă. La Însurăţei, bugetul alocat este de 10,446 milioane euro (8,97 milioane euro pentru sistemul de canalizare şi 1,46 milioane euro pentru cea de apă potabilă). Pentru Făurei, din cei 7,024 milioane euro vor fi finanţate, în principal, lucrări pe partea de canalizare. În cazul celor două comune implicate în proiect, Viziru şi Tufeşti, bugetele sunt de aproape 7,7 milioane euro, respectiv aproximativ 6,9 milioane euro.
În ceea ce priveşte Sistemul Regional, o altă componentă importantă în proiect, alocarea este de 20,24 milioane euro, fiind vorba despre 29 de localităţi beneficiare.

"Tancrad" a contractat cam tot ce era mai important ca lucrări edilitare în municipiu şi judeţ

Asocierea "Tancrad & ERG Termrom Trading" Galaţi prin reprezentantul aflat la conferinţa de ieri a explicat că participarea fiecărei firme este de 50%, în sensul că de partea de execuţie se ocupă "Tancrad", iar celelalte obligaţii revin partenerului, pornind de la documentaţii până la achiziţii. De asemenea, a punctat că-şi doreşte demararea în cel mai scurt timp a lucrărilor pentru contractele adjudecate.

Firma gălăţeană, cea despre care am arătat în mai multe rânduri că are strânse legături cu şeful judeţului nostru, Gheorghe Bunea Stancu, este cea care a câştigat fie de una singură fie în asociere, cele mai multe contracte pe bani publici la nivelul municipiului şi judeţului nostru. Fără pretenţia de a le cuprinde pe toate, vă reamintim că are în palmares contracte precum: întreţinerea mai multor sectoare de drumuri judeţene, inclusiv deszăpezirea lor, execuţia lucrărilor la platoul din faţa Palatului Administrativ, precum şi la zona cu fântâni arteziene din lateralul aceleiaşi clădiri. De asemenea, o sumă frumuşică îi revine şi dintr-un alt mega-contract ce vizează modernizarea reabilitarea unui tronson din Calea Călăraşilor. În plus, are loc de cinste şi în asocierea care reabilitează Bulevardul Dorobanţilor.

La asociata "ERG Termrom Trading", administrată de Viorel-Adrian Ferendino, pachetul de acţiuni este deţinut exclusiv de o altă firmă, tot din Galaţi. Este vorba despre "Arcif AG" SRL, unde apare mai departe asociat majoritar cu 99,2% Petrea Dumitru - Călin din Galaţi (Daniela Mălureanu deţinând o participare de 0,6%, iar Anilena Anton din Brăila diferenţa de 0,2%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro