Sondajele de opinie pentru alegerile locale din 2012 agită spiritele în PSD. Într-o adresă trimisă pe 4 mai liderilor filialelor social-democrate din ţară, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, le comunică şefilor pesedişti că trebuie să facă sondajele locale prin care vor fi stabiliţi candidaţii USL cu un institut de cercetări sociologice decis de conducerea centrală a partidului. Notificarea lui Dragnea i-a pus pe jar pe mulţi dintre liderii filialelor, care şi-au exprimat nemulţumirea faţă de preţul sondajelor, considerat a fi unul exagerat - 13.000 de euro/ filială plus TVA. Dacă vor fi de acord, şefii filialelor locale vor trebui să achite, până luni, un avans de 50%.
"Regăsiţi ataşat un chestionar orientativ agreat de conducerea USL împreună cu institutul de sondare a opiniei publice (...) Până luni, 16 mai 2011, organizaţia judeţeană va trebui să semneze contractul cu institutul de sondare sus menţionat. La semnarea contractului se achită un avans de 50%, în caz contrar institutul nu va demara procesul de culegere a datelor", se arată în circulara lui Liviu Dragnea, citată în presa centrală.
Institutele de cercetări sociologice alese de conducerea PSD sunt Centrul de Studii şi Cercetări Infopolitic (CSCI), pentru jumătate dintre judeţe (care aparţine lui Dan Sultănescu, un consultant politic care a colaborat cu Liviu Dragnea), iar pentru cealaltă jumătate CSS Avangarde (la cârma căruia se află Marius Pieleanu, un sociolog apropiat de PSD).
La finalul adresei lui Dragnea, explică presa centrală, apare un paragraf marcat cu termenul subliniat "Atenţie": "În cazul în care o organizaţie judeţeană a PSD sau a ACD nu va realiza cercetarea sociologică, în cadrul USL se vor accepta numai datele culese de institutele contractate de cealaltă parte".
"Vă spun că nu se va face aşa ceva"
Cu privire la acest subiect, l-am contactat în cursul zilei de ieri pe deputatul PSD de Brăila, Mihai Tudose, preşedintele Comisiei Economice din Camera Deputaţilor, pentru a afla punctul lui de vedere. Social-democratul ne-a spus că, sub nicio formă, propunerea lui Liviu Dragnea nu va fi materializată, dat fiind preţul sondajelor, care, susţine Tudose, este unul nejustificabil. "Nu, vă spun că nu se va face aşa ceva. Preţul e foarte mare. De principiu, dacă tot a găsit această variantă, la fel de bine să găsească şi suma. În acest moment, e un efort financiar prea mare, care, cred sincer, nu se justifică".
Tot pe marginea acestui subiect, l-am contactat şi pe şeful liberalilor brăileni, Cătălin Boboc, pentru a afla dacă şi în interiorul PNL există tensiuni legate de alcătuirea sondajelor. "Nu e treaba mea ce se petrece în PSD, însă partidul nostru a convenit să se negocieze totul la nivel naţional, şi nu fiecare filială de capul ei. Nu înţeleg de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie, pentru că în protocolul USL scrie negru pe alb că fiecare parte semnatară va desemna câte un institut de sondare a opiniei publice. Probabil că nu au citit cu atenţie punctele protocolului", a declarat Boboc.