Mergi la conţinutul principal

Banii firmelor private, blocati de stat

2009012901* multi agenti economici se plang ca din cauza blocarii banilor in Trezorerie risca sa intre in incidenta de plata sau in faliment * un asemenea caz ne-a fost semnalat de omul de afaceri Stefan Fusea, care a fost la un pas de a-si intrerupe activitatea pentru ca nu si-a putut scoate banii din Trezorerie, in zi de scadenta la plata TVA

In plina criza financiara, fiecare agent economic isi concepe si aplica propriul plan anticriza, menit sa-l scoata la liman dupa ce valurile recesiunii economice vor fi trecut peste el. Isi redimensioneaza afacerea, face reduceri drastice la capitolul cheltuieli, este mult mai prudent in relatia cu banca ori cu furnizorii si clientii, pe scurt, face tot ce considera necesar si omeneste posibil sa se fereasca de faliment. Practic, fiecare om de afaceri urmeaza, acum, un traseu mult mai periculos decat un numar la circ: mersul pe sarma crizei, fara centura si plasa de siguranta. Ce faci insa atunci cand fragilul echilibru este tulburat chiar de catre cel care, teoretic, ar trebui sa protejeze, adica statul, prin reprezentantii in teritoriu. Cum te redresezi atunci cand lovitura primita de la "partener" te pozitioneaza intr-o situatie critica, la un pas de incetarea afacerii? Inchipuiti-va urmatorul scenariu: esti la zi cu plata obligatiilor catre bugetul de stat consolidat, clientii au facut o parte din plati in contul din Trezorerie si, la randu-ti, ai de platit proprii furnizori care conditioneaza urmatoarea livrare de plata pe loc a produselor de care ai nevoie pentru continuarea ciclului de productie. Pentru a face asta, trebuie sa muti banii din Trezorerie in contul din banca privata cu care colaborezi pentru a plati furnizorii dar, surpriza, Trezoreria nu te lasa sa dispui de banii tai. Asta pentru ca in ziua respectiva este scadenta la plata TVA, asa ca, pentru a se asigura ca statul isi va incasa partea ce i se cuvine, iti blocheaza banii. De aici se scurtcircuiteaza intreg lantul care asigura fragilul echilibru despre care vorbeam mai devreme: furnizorii nu-ti mai dau marfa, nu mai ai stoc de materii prime, deci nu mai poti continua productia. Pare un scenariu de cosmar, nu-i asa? Si mai grav este ca lovitura de gratie poate veni chiar de unde nu te astepti: de la stat, care prin vocea premierului sau a ministrilor da asigurari ca are un plan anticriza axat pe protejarea agentului economic. Din pacate, scenariul de mai sus nu este o poveste, ci o situatie cat se poate de reala, adusa la cunostinta noastra de omul de afaceri Stefan Fusea. Daca ar fi singurul, poate nu ar fi o problema chiar atat de grava, amploarea afacerii permitandu-i cumva sa depaseasca momentul cu propriile forte. Problema este ca in aceasta situatie se regasesc si alti patroni, teama lor cea mai mare fiind trecerea de la exceptie la o generalizare a fenomenului. Va aflati intr-o situatie asemanatoare? Aveti un punct de vedere legat de acest subiect si considerati ca ati putea da un sfat colegilor, o puteti face fie prin postarea de comentarii la acest material, fie la adresa de mail dragos.tudose@br.obiectiv.ro.

"Care datorie, ca nici macar nu era scadenta!"

Potrivit Codului Fiscal, scadenta la plata TVA este ziua de 25 a fiecarei luni. Cum in ianuarie 25 a fost duminica, in mod automat scadenta s-a amanat pentru luni, 26 ianuarie. Revenind la cazul semnalat de Fusea, aceasta zi a coincis cu alimentarea contului din Trezorerie cu plati efectuate de propriii clienti, dar si cu scadenta la plata facturilor catre furnizori si mai ales cu termenul de plata a TVA. Culmea, intaietate a avut statul, care prin functionarul de la ghiseul Trezoreriei a refuzat transferul banilor la o banca privata pentru efectuarea platilor catre furnizori, de teama ca nu-si incaseaza TVA. "Reprezint o firma care lucreaza cu unitati bugetare in urma castigarii unor licitatii la nivel national, in diverse orase: Mangalia, Braila, Pitesti, Deva, Resita, Timisoara. La finele anului trecut partenerii nostri nu au avut bani sa-si achite toate facturile catre noi, iar acum nu exista buget si nu au cum sa achite facturi. Noi am facut serviciile la care ne-am angajat, am platit materiile prime, salariile, combustibilul, impozitele la bugetul de stat si nu primim banii. Intr-un final, o unitate bugetara imi face o plata, imi intra banii in Trezorerie si am solicitat, fiind dreptul meu, sa mut banii din Trezorerie in banca comerciala cu care lucrez. Aceasta pentru a putea face plati agentilor economici care imi sunt furnizori, ca sa pot sa-mi continui activitatea. Un functionar de la Trezoreria Braila mi-a zis ca nu se poate sa-mi dea banii, ca trebuie sa-si faca treaba si sa incaseze datoria. Care datorie, ca nici macar nu era zi scadenta!? Cu ce drept mi-a oprit banii la bugetul de stat, cand bugetul de stat, in momentul respectiv, avea sa-mi plateasca de 40 de ori suma pe care mi-o oprea? Mai mult, nici nu eram dator, pentru ca puteam sa o platesc a doua zi sau chiar si a treia zi! In calitate de manager imi stabilesc prioritatile si imi pot asuma riscul, de exemplu, sa platesc peste doua zile TVA cu tot cu penalitatile aferente, daca asta insemna sa-mi salvez afacerea", a spus Fusea.

"Ar trebui sa ne unim toti agentii economici"

El a explicat ca de vina pentru situatia creata sunt guvernantii, care intarzie foarte mult cu elaborarea bugetului de stat pe acest an, precum si cu stabilirea programului anticriza. "Am facturi neincasate din luna august si mai avem cateva zile si intram in februarie. In tot acest rastimp eu am platit salarii, impozite, TVA, impozite pe salarii, impozit pe profit si apelez la credite bancare ca sa platesc statului, care nu ma plateste pentru serviciile prestate. Deci, eu subventionez bugetul de stat. Si vorbim de programe anticriza? Pai, ce programe anticriza, cand noi ne inchidem intreprinderile din cauza ca nu se aproba bugetul si in sistemul fiscal de stat lucreaza oameni fara nicio responsabilitate!", a adaugat omul de afaceri. De asemenea, el a precizat ca a avut o discutie cu un reprezentant al Trezoreriei, care i-ar fi dat dreptate in aceasta problema. "Mi-a explicat clar ca aveam voie sa-mi mut banii, pentru ca nu era zi exigibila si nu se depasise scadenta. Si daca ar fi trecut, trebuia sa vina cineva de la Finante, sa faca un control, sa constate ca am intarziat cu plata, sa faca o somatie de plata si abia din acel moment nu-mi mai puteam misca banii. Nu s-au parcurs acesti pasi, atunci cu ce drept mi s-au blocat banii?", se intreaba Fusea. Totusi, el a declarat ca a scapat din situatia de criza in urma altei plati survenite in aceeasi zi, precum si datorita unui stoc minim de materii prime, disponibil tocmai pentru depasirea unor situatii dificile. "Este vorba aici despre un principiu: suntem in situatie de criza, iar statul nu ne sprijina in niciun fel in lupta pentru supravietuire. Sunt convins ca nu sunt singurul care s-a lovit de un astfel de caz si ar trebui sa ne unim toti agentii economici, in incercarea de a determina o schimbare, de a primi un sprijin real din partea statului, sprijin de care avem nevoie", a incheiat Fusea.

"Daca diferenta nu era majora, se putea discuta"

Vasile Grosu, seful Administratiei Finantelor Publice Braila, nu a negat faptul ca a avut o discutie cu Stefan Fusea si si-a aratat disponibilitatea de a explica, pe larg, problema ridicata de omul de afaceri: "Suma aflata in contul firmei era mai mare decat suma pe care o datora statului. Trezoreria i-a oprit suma pe care o datora la buget si i-a pus la dispozitie diferenta. Daca ar fi venit cu aceeasi solicitare in data de 19 de exemplu, nu era nici o problema, pentru ca ne puteam baza pe alte alimentari ale contului pina la data scadentei, dar fiind ultima zi, i s-a oprit suma pe care o datora la buget". De asemenea, Grosu a amintit si criza economica: "Putem vorbi si in contextul invocat de omul de afaceri, respectiv criza economica. Este bine stiut ca bugetul este in "pioneze". La fel ca in urma cu patru ani, noua conducere a constatat ca statul are datorii neonorate catre agentii economici privati si s-a angajat, cu prioritate, la plata datoriilor restante. Daca noi nu colectam banii la bugetul statului, de unde sa se achite datoriile respective?".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro