* procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au acuzat pe un bărbat din județul Brăila de schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinației fondurilor europene * reprezentantul unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații a transferat succesiv un milion de lei, bani obținuți din fondurile Agenției pentru Finanțarea Invesțiilor Rurale, în conturile personale
Un bărbat din județul Brăila a folosit banii obținuți din fonduri europene în interes propriu. Banii europeni erau destinați modernizării unei infrastructuri de irigații din zona Vădeni. Brăileanul a ajuns în atenția procurorilor anticorupție.
În comunicatul din luna ianuarie al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) se arată faptul că procurorii din cadrul Serviciului teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, la data faptei reprezentant al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut faptul că, la data de 20 iunie 2018, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, ce avea ca obiect “Modernizarea infrastructurii de irigații aparținând F.O.U.A.I. Vădeni din amenajarea Brăila-Dunăre-Siret, județul Brăila”, inculpatul ar fi dispus transferarea, fără respectarea prevederilor legale, a sumei de 1.000.000 lei, reprezentând parte din avansul acordat de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) organizației pe care o conducea.
“Banii respectivi ar fi fost transferați succesiv în conturile unor societăți controlate de inculpat pentru ca în final suma respectivă să fie utilizată în interes personal. Debitul menționat mai sus a fost achitat în totalitate de către inculpat în cursul urmăririi penale”, arată procurorii anticorupție.
În comunicatul DNA se mai arată faptul că, în prezența avocatului său, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: 10 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a unor drepturi. Este vorba despre interzicerea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria, ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brăila.